Jale pe drumurile din Neamț! Jurnaliști revoltați pe Prefectură și ISU pentru comunicarea mediocră despre căile rutiere afectate

Prima zăpadă căzută în acest sezon în Neamț i-a prins pe picior greșit nu doar pe drumarii care par a avea parcuri auto subdimensionate ci pe autoritățile care altădată comunicau cât de cât rezonabil.

„Făceam drumul Mărgineni – Roznov în 15-maximum 20 de minute. Acum l-am făcut în 40 de minute. Erau un tir și un autobuz blocate în zăpadă. Zăpada de 15 centimetri. Nu se vedea nicio urmă de intervenție, de utilaj”, ne-a spus în urmă cu câteva minute un nemțean.

Aceeași situație este la fel pe majoritatea drumurilor naționale sau județene din Neamț. Sun porțiuni de drum unde deja sunt cozi de câte un kilometru și, de câteva ore jurnaliștii nemțeni (care lucrează pentru publicații locale sau sunt corespondenți la cele centrale) se roagă de Prefectură și ISU Neamț să comunice în timp real, așa cum cer bunele practici și legislația în domeniu.

Discuțiile de pe grupul ISU-PRESA-whatsapp sunt elocvente. Jurnalistii intreabă, Dispeceratul infirmă și apoi revine și confirmă situațiile anunțate de jurnaliști care, până să ajungă in redactii au fost anunțate de oameni la 112 și redirectionate de STS la ISU. Practic informațiile sunt „ascunse” de către ISU și Prefectură (la ordinul cui?) ;i jurnalistii obtin confirm[ri abia dup[ insistente.

Mai jos publicăm toate aceste discutii care au avut loc pe acest grup până in urmă cu un sfert de oră. Întrebări repetate, ironii fine, acuze dure – nimic nu pare să-i facă pe cei obligați la o corectă comunicare să își indeplinească rezonabil si această obligatie.

Cititi si va minunati! Comunicare oficială în 2018, în România, țară cu pretenții de aliniere la norme europene:

In imaginile de mai sus nu am cenzurat nimic: nici numele jurnalistilor, nici numere de telefoane. Chiar daca uzual se vorbeste de un grup secret, conform legislatiei, tot ce trece de numarul de 3 persoane este deja discutie cu caracter public. Iar numerele de telefon ale majoritatii jurnalistilor sunt arhicunoscute sau usor de aflat de catre cei interesati. Si oricum eventualele „fițe” ale unor jurnaliști sunt mai puțin importante decât interesul public, foarte bine subliniat de cel care spunea că nu vrea informații „pentru mama” ci pentru că acestea sunt foarte importante pentru opinia publică. „Interes public major”, cum spune CEDO.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns