Jale cu parcările! Primăria prelungește consultarea publică. Primarul arată cu degetul spre Prefect…

Pietrenii care sperau să se termine mai repede această circotecă politico-administrativă cu parcările de reședință (vreo 3000 nu-și pot prelungi contractele, vreo 15.000 le au valabile dar Primăria nu le mai asigură garantarea dreptului de folosință prin blocări/deblocări roți) ăși pot pune pofta în cui.
Primăria Piatra Neamț anunță printr-un comunicat de presă remis azi că nu mai merge pe varianta de consultare publică de doar 10 zile pentru că un răspuns primit de la Prefectură spune că nu e nimic urgent.
Răspunsul a fost solicitat la finele lunii aprilie, a venit după 2 săptămâni și – detaliu interesant! – ar fi făcut vreo 3 zile, prin curier, între cele două instituții în care distanța este de 100 de metri.
Ca să nu se supere nici PNL, nici PSD, punctăm că este încă un amănunt care arată performanța guvernării României la care cu onor participă cele două partide.

Comunicatul Primăriei:

<În data de 28 aprilie, Primăria Piatra-Neamț a solicitat un punct de vedere Instituției Prefectului – Județul Neamț referitor la oportunitatea invocării caracterului de urgență în problema parcărilor de reședință din Piatra-Neamț.
Concret, interogarea se referea la oportunitatea reducerii termenului de consultare publică, conform art. 7 din Legea nr. 52 / 2003 privind transparența decizională în administrația publică, motivat de incertitudinea cu privire la situația parcărilor în care se află 19 mii de pietreni și familiile lor.
Primarul Andrei Carabelea: „Ne aflăm într-o situație care impune soluții imediate. Pietrenii își doresc rezolvarea cât mai rapidă a acestei crize. Asta ne demonstrează numeroasele reacții primite pe toate canalele de comunicare. Tocmai din această cauză, cu argumente legale, am solicitat Instituției Prefectului un punct de vedere referitor la soluționarea în regim de urgență a crizei parcărilor. După două săptămâni, răspunsul prefectului a venit prin curier, făcând 3 zile de la Prefectură până la Primărie. Mai mult decât atât, răspunsul prefectului transmite sec că situația parcărilor de reședință nu e nici urgentă și nici nu are circumstanțe excepționale. Așadar, pentru a nu risca o altă contestație în instanță doar pentru a bloca activitatea primăriei, așteptăm epuizarea termenului de 30 de zile pentru dezbaterea publică. Apropos de dezbatere publică, 84% dintre pietrenii care au răspuns susțin rezolvarea rapidă a crizei parcărilor prin reducerea termenului de consultare publică… Pietrenii trebuie să știe: noi  găsim soluții la orice problemă, prefectul caută probleme la orice soluție.”
Singura variantă pentru ieșirea cât mai rapid din situația de criză o reprezintă adoptarea unui nou regulament care să nu fie contestat din aceleași motive de procedură, nicidecum de fond.
Proiectul de Hotărâre și Regulamentul sunt postate spre dezbatere publică pe site-ul oficial al Municipiului Piatra-Neamț din data de 02.05.2022, la adresa https://www.primariapn.ro/dezbateri. >.

Și, apropos de performanță și viteză în funcționarea instituțiilor din subordinea Guvernului.
România are de ceva vreme un Minister (zis) al Digitalizării. Care de ani de zile papă bani publici (e o întreagă infrastructură logistică și umană acolo) și ronțăie, în spațiul public, clișee despre modernizare, inclusiv pe partea de comunicare guvernamentală și inter-instituțională.

De puțin timp, titular la Ministerul respectiv este Sebastian Burduja (amic cu primarul Carabelea, coleg cu aceasta acum în PNL, foști colegi și în PACT). Dată fiind filiația Burduja-Neamț și relația specială pe care acesta o are cu primarul de Piatra Neamț, ar fi de așteptat ca Ministrul Burduja să preia cu seriozitate semnalul de alarmă tras de Carabelea și să rezolve această problemă a corespondenței instuționale cu viteză de melc. Primarul a dat un exemplu mai sus și, în urmă cu puțin timp Vestea arăta cum și porumbeii voiajori ar fi mai eficienți decât viteza Poștei care a dus în vreo 4-5 zile un document de la o primărie comunală la Prefectură pe distanța a 60 de km. Era vorba doar de documente care să stea la baza demiterii unui primar PSD astfel că poate fi de înțeles grija asta de parcă ar fi fost transportate ouă nu niște hârtii.

Mai jos, și o imagine cu Ministrul Burduja…

Oops, aveam mai multe imagini (unele chiar noi) dar a instrat fix asta cu Burduja în banca de la Camera Deputaților. Alături de o nu mai puțin distinsă colegă de-a sa, deputata PNL Maria Gabriela Horga.
Dacă tot am scăpat această imagine în care apare și deputata PNL și că tot vorbim de nevoia de modernizare, ar fi de precizat că deputata respectivă a fost acționar la o firmă cu conexiuni foarte interesante în Piatra Neamț.
Euro-Audit Service SRL este numele firmei din care Horga s-a retras prin 2020 (după un întreg scandal care a urmat după articole de presă), pe vremea când ea era consilier la Premierul Orban.

Și, ca să vezi coicindență, firma respectivă câștigă două licitații foarte interesante și cu mulți bani în Piatra Neamț. Unul din contracte a fost semnat de fostul primar Dragoș Chitic (și el membru PNL la acel moment) iar cel de al doilea de noul primar PNL, Andrei Carabelea.
Foarte interesante și valorile din contracte: mai întâi au fost anunțate niște sume, normal că firma fostă a deputatei a licitat cu sume mai mici dar apoi, comunicatele oficiale, vorbeau de sume mult mai mari decât cele de la adjudecări.
Când astfel de combinații și măriri de sume erau făcute de PSD-iști, cei de pe dreapta țipau „fraudă! pentru clientela politică”. Când e vorba de firme cu pedigree liberal, probabil că totul este legal, s-or fi descoperit și alte vicii prin documente, lucrări ascunse etc deci liniște popor!, aleșii lucrează și PLĂTESC pentru cetățeni.

Oricum acesta (iluminatul cu LED, coordonat mai nou chiar de city-managerul Moscalu) este un subiect pe care Vestea îl va trata separat și special într-un viitor articol.

Până atunci, poate realizează și onor Ministrul Digitalizării din Guvernul României cam cum e cu corespondența oficială – în anul de grație 2022! – în Neamț, în România. Și poate face o minune ca o banală corespondență între instituțiile astea care mănâncă saci de bani din bugete publice să se poată realiza și la un click distanță. Așa, ca și cum ai aprinde un bec smart montat, tot pe bani, că aici nu e cu voluntariat când e vorba de firmele care la vedere sau în background au interese foșnitoare în tonuri de galben-albastru.

Deci vom reveni.
Și cu minunatele parcări, și cu minunatele leduri de la fosta firmă (!!!) a deputatei.

D.V.