JAF LA BAC-ul MARE! Elevă de la Brauner, depunctată abuziv cu aproape două puncte la prima corectură


O elevă de la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamț a fost depunctată în mod abuziv de profesorii care au făcut prima corectură a tezei sale la istorie. Inițial, lucrarea Mirunei-Daiana Arseni a fost notată cu 5,9. Nemulțumită de rezultat, fata a depus contestație și nu mică i-a fost mirarea ca nota ei finală să fie 7,75. Adică o diferențâ de 1,85 puncte față de prima notă! (foto).
Pe locul al doilea în  topul celor mai mari diferențe între nota inițială și cea de după contestații se situează Andra Băcăoanu, de la Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman. În primă fază, teza ei la matematică a fost notată cu 4,35, pentru ca nota finală să fie 5,9, adică mai mare cu 1,55 puncte. De reținut este faptul că în acest caz contestația a ajutat-o pe fată să promoveze BAC-ul, pentru că, deși la celelalte discipline de examen a reușit să obțină note care să-i asigure o medie generală peste 6, la mate nu luase nota 5, minimul de care avea nevoie. La fel ca și ea, după contestații s-au salvat și Iulian Ilie Răchieriu de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț și Ionuț Ungureanu, de la liceul „Vasile Conta” din Târgu Neamț (foto jos).

La fel de nedreptățită a fost și Melina-Mădălina Moroșan, de la Colegiul Național „Petru Rareș”. În cazul ei, o teză aproape perfectă la logică a fost notată inițial cu 8,6, pentru ca după contestații nota să fie mărită cu 1,2 puncte, până la 9,8, cu 20 de sutimi distanță de nota maximă.

Acestea sunt doar câteva exemple din totalul de 1062 de note mărite după contestații, din totalul de 1597 câte au fost depuse. Unii din cei care au contestat nota inițială au primit una mai mică după contestație, iar în cazul altora notele au rămas neschimbate. E drept. în majoritatea cazurilor în care notele au fost mărite, s-au dat 50 de sutimi în plus. Poate părea puțin, dar aceste 50 de sutimi împărțite la 3 (numărul probelor scrise, n.red.) înseamnă aproape 17 sutimi la media finală.

Asta, în condițiile în care majoritatea absolvenților de liceu își doresc să urmeze o facultate, iar la admiterea în instituțiile de învățământ superior și o sutime face diferența. Diferența între un loc la buget și unul la taxă – pe care elevi cu medii mari, dar care provin din familii cu situație materială precară nu și-l permit. Dar la fel de bine, o sutime poate face diferența între ultimul candidat admis la o facultate și primul de sub linie!
Se impune mențiunea că acolo unde diferența dintre nota inițială și cea de la contestație este de peste un punct, lucrările respective au trecut și prin a treia corectură, care vine în confirmarea celei de-a doua. Iar profesorii care în atare situație au nedreptățit un absolvent cu mai mult de un punct nu vor mai avea voie, timp de trei ani, să facă parte din nicio comisie de examinare.

Alex SÎRBU

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns