JAF ÎN BANUL PUBLIC.  Un primar şi-a dat ILEGAL spor de radiaţii de calculator!

Cunoscut pentru talentul de a călca în străchinile legislaţiei şi administraţiei locale, primarul din comuna Dochia şi-a mai dat una cu stângu-n dreptul: şi-a acordat ILEGAL şieşi dar şi viceprimarului, spor de condiţii periculoase sau vătămătoare.
Informaţia halucinantă este cuprinsă în Decizia Curţii de Conturi (Camera de Conturi Neamţ) Nr. 2/2015 care trage linie după controlul efectuat de această instituţie în 2014 pentru anul financiar anterior.

primar dochia 00

Pentru acurateţea informaţiei, merită menţionat că la pct. 13 din capitolul CONSTATĂRI, Decizia face referire şi la un spor nelegal luat de precedentul primar, doar pentru o lună (decembrie 2011) dar arată opiniei publice şi cum, un an întreg (din iunie 2012 când a câştigat alegerile şi până în mai 2013 când a bubuit un scandal pe un subiect asemănător în presa locală), primarul Iulian Ciubotaru a încasat spor pentru condiţii periculoase (vezi foto de mai jos).

primar dochia 01

Spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare? Hm!… Într-o Primărie cu birouri, unde nu bate nici grindina şi nici arşiţa, unde nu sunt nici cuptoare de pâine şi nici utilaje care să te oblige să stai cu căştile pe urechie? Singura variantă ar fi celebrul “spor de radiaţii”, acordat pentru a compensa riscurile efectiv dramatice la care se supun angajaţii care petrec mult timp la calculator. Dincolo de faptul că – prin lege! – primarul nu primeşte salariu ci indemnizaţie, iar această formă de retribuire nu este purtătoare de NICIUN SPOR, NICI MĂCAR SPOR DE VECHIME, dochienii află cu această ocazie ce primar dedicat au, că doar şi-a luat spor de radiaţii pentru că o fi petrecând ore întregi, pe zi, în faţa computerului, căutând surse de finanţare, studiind ghiduri, perfecţionându-se în legislaţia şi administraţia locală, nu?…
Ciudat e cum de – dacă tot stătea atâta şi citea legi – nu a dat primarul Ciubotaru şi de Legea 215/2001 (“Biblia Administraţiei Publice Locale”) în care scrie, NEGRU PE ALB, “Deştepţilor, primarii nu au dreptul la sporuri!”? Nu e problemă, i-a explicat acum primarului, respective lege, Curtea de Conturi… (vezi foto de mai jos!)

primar dochia 02

Tot în fotografia de mai sus, inspectorii Curţii au calculat şi prejudiciul adus bugetului local. Dând deoparte sporul nelegal din fostul mandat (doar pe o lună), e evident că grosul banilor au fost luaţi sub păstorirea primarului Ciubotaru şi, la fel, cum viceprimarul are indemnizaţie mai mică decât primarul, tot Ciubotaru are acum, de adus, mai mult înapoi. Curtea de Conturi a dat şi un termen până la care banii trebuie repuşi în bugetul local de unde au fost luaţi prin încălcarea legii (vezi foto de mai jos).

primar dochia 04

Să nu credeţi că minunăţiile găsite de inspectorii de Conturi la Dochia s-au rezumat doar la fenta cu sporul de radiaţii luat pe sub masă. Nuuu!!! Din aceeaşi Decizie rezultă cu fermitate că, în mandatul lui Ciubotaru, organizarea administrativă e vraişte dar – mai grav! – visteria comunei Dochia e un fel de fată mare de care trag toţi, după cum li-i pofta, iar Iulian Ciubotaru semnează facturi şi plăţi… ca primarul.

Spicuim: plăţi nelegale de 10.345 lei cu serviciul de audit intern realizat de o firmă de profil, plăţi nelegale de 8.265 lei pentru consumul de carburant al maşinii de serviciu cu care circulă primarul, plăţi duble şi plăţi nelegale de 11. 240 lei pentru mentenanţă IT (“asistenţă tehnică software”), cheltuieli de consultaţă, fără temei legal, de 5.725 lei, cheltuieli supravevaluate către un Cabinet de Avocatură – 3.290 lei, alte plăţi nelegale de peste 167.000 de lei la un obiectiv de investiţii.

Aceeaşi “grijă” pe fond faţă de banul public, manifestată altfel pe formă, a fost reţinută de Curtea de Conturi ca “marca Iulian Ciubotaru în administraţia locală” faptul că primarul a încheiat „angajamente legale” (contracte şi situaţii de lucrări, probabil) pentru o lucrare de 19.649 lei, “fără prevederi bugetare cuprinse în bugetul anului 2013, fără surse de finanţare şi fără să fie înregistrate în evidenţa contabilă”. În traducere liberă, primarul a bătut palma cu constructorul (o renumită firmă din Neamţ, mai cunoscută pentru alt obiect de activitate) cu sfidarea totală a reglementărilor administrativ-financiare, ca şi cum, pe moşia proprie, ar fi pus un argat să-i taie un braţ de lemne…

Evident că – la fel ca şi în cazul altor primării controlate de Curtea de Conturi – în documentul oficial referitor la neregulile patronate de primarul Ciubotaru sunt atâtea subiecte încât merită luate separat, episod cu episod.

Vom reveni.

Daniel VINCA

One thought on “JAF ÎN BANUL PUBLIC.  Un primar şi-a dat ILEGAL spor de radiaţii de calculator!

  1. Promotie: Incheiem contracte pentru distribuit chiftele cu prastia. Beneficiaza de reducere 25 la suta primarii si directorii care platesc in avans. Studiile de specialitate arata ca 80 la suta dintre ei vor avea nevoie in viitorul foarte apropiat…

Lasă un răspuns