Iulian Bulai despre cei 300.000 lei dați de CJ Neamț, cu mantă, Laviniei Șandru: „Apropiați ai lui Liviu Dragnea”

Alocarea a 300.000 lei de către CJ Neamț (cu mantă, prin CL Târgu Neamț) festivalului de film de dragoste organizat de Lavinia Șandru (proiecția a 3 filme vechi și unul nou, pliante, concerte folk și nelipsitele work-shop-uri) este văzut văzută de deputatul (USRPLUS) Iulian Bulai drept o tipică suveică financiară care folosește ideea de cultură pentru plata și răsplata unor alte servicii.

Iulian Bulai amintește că Lavinia Șandru este fosta soție a controversatului Darius Vâlcov (pentru care a pledat ca martor în procesul penal) care, ca și Ionel Arsene, era un apropiat al lui Liviu Dragnea.

<Zilele acestea, la Cetatea Neamțului din Târgu Neamț, are loc un Festival al Filmului de dragoste. Apreciez inițiativele culturale, mai ales când acestea au loc în județul Neamț, dar îmi doresc și ca ele să fie organizate cu niște cheltuieli de bun simț.

Presa a scris cum Consiliul Local Târgu Neamț a aprobat într-o ședință de îndată, în urmă cu 4 zile, alocarea a 300.000 lei pentru acest festival, în care rulează câteva filme vechi și un film nou în care joacă Lavinia Șandru. Criticii de film pot aprecia mai bine dacă filmele alese merită banii.

Însă, pentru context, Lavinia Șandru este fosta soție a lui Darius Vâlcov și, pe această filieră, a fost beneficiară a multor contracte controversate plătite din bani publici. Putem vorbi despre cele 12 interviuri plătite de TVR cu 24.000 de euro sau de cele 2,3 milioane lei primite de ONG-uri și firme legate de Lavinia Șandru în ultimul mandat al primarului sectorului 5 Daniel Florea, potrivit Libertatea.

Și o a doua problemă: parteneriatul cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Da, acea organizație controversată cu „pensiile speciale” pentru ziariști.

Revenind, festivalul filmului de dragoste, aflat la a patra ediție, era organizat până acum în capitală și era finanțat de primari PSD. Acum, a căzut păcatul pe nemțeni să suporte finanțarea lui. Într-o declarație publica, primarul de la Târgu Neamț afirma ca va susține financiar acest festival dacă va primi bani de altundeva. Ei bine, Consiliul Județean condus de Ionel Arsene a alocat recent suma de 1.2 milioane lei pentru Primăria Târgu Neamț, din cota de 6% aflată la dispoziția sa. Dacă ne uităm puțin în urmă, vedem că atât Ionel Arsene, cât și Darius Vâlcov, făceau parte din grupul restrâns de apropiați ai lui Liviu Dragnea.

Acolo unde este majoritar, PSD continuă să toace bani publici pentru persoane si organizații apropiate. Acum a venit rândul nemțenilor să deconteze>, spune Iulian Bulai într-un mesaj pe internet.

Despre destinația concret financiară a celor 300.000 de lei aflăm detalii din Mesagerul de Neamț care, în articolul <300.000 lei pentru un festival de film la Târgu Neamţ> oferă detalii din documentele oficiale: <regie artistică, grafică materiale tipărite şi materiale promoţionale, grafică site eveniment, copywriter, PR, traducere şi adaptare texte caiet program şi site www.b-lovedfestival.ro, fotograf, lectori workshopuri, prezentatori, moderatori, selecţioner filme, artişti interpreţi şi artişti plastici, producător eveniment, momente artisticeprestări servicii şi colaboratori (prestări servicii artistice, remuneraţii colaboratori, remuneraţii personal organizare), tipărituri (afişe, caiete program, flyere, alte materiale promoţionale), realizare montaje video pentru festival etc, închirieri de aparatură (închiriere aparatură specifică: instalaţii, aparatură videoproiecţie, videoproiectoare etc), licenţe (taxe de proiecţie) filme secţiunea Panorama etc, servicii de cazare şi masă>.

Detalii concrete despre suveica CJ Neamț (Ionel Arsene) – festival (Lavinia Șandru) sunt oferite tot de jurnaliștii de la Mesagerul de Neamț: <De menţionat faptul că în prima ședință s-a ridicat problema banilor, primarul declarând că evenimentul va fi finanțat doar dacă cineva va da bani în contul Primăriei. Între timp, la începutul acestei luni, Consiliul Judeţean a repartizat sume de bani către primăriile din judeţ, din cota de 6% aflată la dispoziția sa. Pentru Târgu Neamţ a fost alocată suma de 1200 mii lei (12 miliarde lei vechi), din care putem presupune că 300.000 festivalul de film din Cetatea Neamţ. Restul de 900.000 se vor regăsi în proiecte pe care Primăria Târgu Neamț la va face publice, așa cum s-a întâmplat și cu acest festival>.

V.N.

Lasă un răspuns