Iuda și vânzarea! Miercuri din Săptămâna Patimilor

Astăzi este Miercurea Mare când în biserici se săvârşeşte Taina Sfântului Maslu, iar denia aminteşte de trădarea lui Iisus.

De aceea, miercurea este zi de post negru, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit. Ca orice sărbătoare religioasă, şi cea de astăzi este însoţită de tradiţii şi obiceiuri.

În Miercurea Mare se face pomenirea femeii păcătoase care l-a uns pe Mântuitorul în casa lui Simon Leprosul. Tot în această zi, biserica mai pomeneşte vinderea Domnului de către ucenicul Iuda Iscarioteanul pentru treizeci de arginţi fariseilor şi cărturarilor care voiau să-L ucidă.

Sunt două personaje – Iuda, care a trăit alături de Mântuitor şi a ajuns să se piardă, să piardă mântuirea, şi femeia păcătoasă, care a trăit departe de Mântuitor, dar într-o clipă şi-a revenit în sine şi a uns cu mir, cu parfumuri scumpe şi uleiuri şi a spălat picioarele cu părul capului ei, ajungând să dobândească mântuirea şi viaţa veşnică.

În popor se spune că, dacă ţii astăzi post negru, vei fi ferit tot anul de boli. Bătrânii cred că cenuşa din sobe, aruncată astăzi peste straturile din grădină, are puteri mari, care fac plantele să rodească bogat.

ortodox.ro

One thought on “Iuda și vânzarea! Miercuri din Săptămâna Patimilor

  1. Apropo de patimi. Dle Vinca, intelegand ca sunteti o persoana echilibrata, v-am ruga sa scrieti doua randuri si despre discriminarea grava savarsita de guvernanti prin acel acord semnat cu Preafericitul Daniel. Nu am sa ma refer la faptul ca acel acord e unul total opus decretului si mesajelor transmise de Presedinte. Guvernul actual relaxeaza restrictiile pentru ortodocsi, lucru pe care nu l-a facut in privinta catolicilor, saptamana trecuta. Chiar daca sunt mai putini, slujbele lor sunt mult mai scurte, fara interactiune excesiva. Aveau dreptul si ei sa beneficieze de aceste masuri. Stiti ce-i culmea? Sunt ortodox.

Lasă un răspuns