ISU: Dig rupt la iaz la Bălănești! Pericol major limitat prin intervenții extreme

Un alt pericol major a apărut astăzi în Neamț, după ce un dig de la un iaz privat din Bălănești s-a rupt, punând în pericol 18 case din aval, anunță ISU Neamț.
SUbiectul face și obiectul unei notificări a Ministerului Mediului (către presă) care anunță că s-a reușit limitarea pericolului prin intervenții extreme.

„La un iaz din localitatea Bălănești, comuna Bârgăuani, s-a rupt un dig. La fața locului se află  Subprefectul Judeţului, Inspectorul șef al ISU Neamț, pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț,  voluntari din cadrul SVSU Bârgăuani,  administratorul iazului și reprezentanți de la SGA” – anunț ISU, ora 15.14.

„La fața locului sunt reprezentanți de la Instituția Prefectului,  ISU , CLSU Bârgăuani,  SVSU Bârgăuani, SGA și IJJ.
Au fost dispuse măsuri de avertizare a populației din aval, fiind transmis mesaj prin RO-ALERT.
Se va merge din casă în casă la gospodăriile aflate în zona de risc la inundații (aproximativ 5 – 6 în satul Bălănești și 10 – 12 în satul Ghelăești) pentru a aaigura avertizarea populatiei” – mesaj ISU, ora 16.59.

„În acumularea Bălănești Aval nivelul în lac era în scadere cu 5 cm. S-a amenajat deversorul ad-hoc iar, în acest moment, nu mai există pericol. Echipele ANAR si ale IGSU rămân pe poziții și monitorizează în continuare zona” – Ministerul Mediului, ora 18.

„Ministrul Barna Tánczos a convocat, în această după-amiază, în format on-line, Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență, la care au participat specialiștii din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Administrației Naționale de Meteorologie, ai Administrației Naționale ‘’Apele Române’’, ai Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor și ai altor instituții de profil, pentru a analiza evoluția situației hidrometeorologice actuale.

Specialiștii ANAR au informat că, în cursul acestei zile, s-a creat o breșă la iazul piscicol din Bălănești- amonte, care are un volum de aproximativ 500 mii mc. Debitul estimat evacuat prin breșă a fost de cca 20 mc/s. În aval există Acumularea Bălănești 2, pe râul Valea Neagră (jud Neamț), cu un volum de circa 600 mii mc/s. Capacitatea de evacuare în aval, de la al doilea iaz, este la nivel maxim – cca 18 mc/s. Administratorul ambelor iazuri este SC Petrol Fish SRL. Localitățile din aval au fost avertizate până la Trifești (cca 20 km). Au fost deschiși toți evacuatorii barajelor din aval. De asemenea, a fost trimisă folie de plastic cca 750 mp pentru pregatirea unui deversor ad-hoc în zona mai joasă a coronamentului. SVSU Bălănești a intervenit cu balast pentru supraînalțare în zona joasă.

S-au efectuat manevre de deschidere a pregolirilor astfel încât să preia volumele de apă iar în acest moment rata de creștere a nivelului în lacul de preluare a scazut. Se menține permanent legatura cu IGSU care a trimis forțe suplimentare în zona (cca 30 angajați) pentru instalare și intervenții” – Ministerul Mediului, ora 17.

V.N.

Lasă un răspuns