ISU a anunțat opinia publică despre CRIZA CU CAPTIVI ÎN TELEGONDOLE abia după jumătate de oră

Situația de criză cu cei 15 oameni captivi in telegondole a fost rezolvată luni noaptea de către angajații Perla Invest dar în continuare sunt diverse detalii încă nelămurite de către autorități.

Unul dintre acestea este cel referitor la întârzierea URIAȘĂ de PESTE JUMĂTATE DE ORĂ  cu care situația a fost anunțată opiniei publice, mai concret presei (care, mai departe, îi informează pe cetățeni).

În vremuri în care comunicarea rapidă în caz de situații de criză este obligație și noțiune prezentă în orice curs de situații de urgență (inclusiv în Planul Roșu de Intervenție al Județului Neamț).

Filmul evenimentelor din punct de vedere al comunicării arată astfel:
-ora 19.53 – primul apel la 112, confirmat ]n declaraíile de la faá locului și de colonelul Ioan Nițică, de la ISU Neamț, șeful operațiunii de salvare
-ora 20.20 – prima informație pe subiect, publicată in siteul TVM Neamt de către jurnalistul Ionuț Corfu („Am primit informaía la ora 20.08, dintr-o sursă neoficială care m-a informat că deja echipaje de intervenție umpluseră strada din fața Gării”, spune ziaristul)
– ora 20.28 – pe Grupul WhatsApp ISU-Presă unde altădată erau postate informații aproape în timp real (de exemplu de la accidentul de la Alexandru cel Bun, cu microbuzul răsturnat în canalul Bistrita), jurnaliștii nemțeni încep să întrebe despre subiect. Era vorba totui de o situatie extrem de gravă, cu 15 oameni captivi la înălțime, unii chiar și la 46 de metri deasupra pământului iar una dintre persoane era un sugar de 3 luni.

-ora 20.32 – jurnalistul Florin Jbanca (Monitorul de Neamt și Adevarul) posteaza in acelasi grup de WhatsApp primele 2 fotografii pe subiect, cu Strada Stefan cel Mare blocata de fortele de interventie in zona Tabere
-ora 20.32 – purtătorul de cuvânt al ISU Neamt are prima interventie in Grupul ISU-Presă si tot atunci vine primul SMS de la ISU Neamt.

Deci de la 19.53 (primul apel la 112) până la 20.32 (prima informaţie oferită opiniei publice) au trecut 39 de minute. Nimeni nu are pretenţia ca presa (adică populatia) să fie anunţată sincron odată cu ISU şi cu Prefectura, dăm deoparte cele câteva minute în care un decident dă primele dispoziţii pe baza primelor informaţii şi tot vorbim de un mega-delay de peste 30 de minute.

În traducere liberă, nemţenii află mai repede despre un atentat din America, despre un pod prăbuşit în Italia decât despre o situaţie de criză din Neamţ şi asta nu din cauza presei ci din cauza autorităţilor care deşi sunt obligate să comunice prompt nu o fac.

După prima ştire publicată de Corfu – TVM Neamt, presa din Neamţ (şi cei care lucrează pentru publicaţii locale dar şi cei care sunt coresondenţi pentru media centrală) s-a mobilizat, a transmis primele informaţii, a fost prezentă la faţa locului, au fost transmisii directe, ştiri aproape în timp real.

Pentru corecta informare a opiniei publice facem precizarea că acest tip de „comunicare cu efect întârziat” a fost întronat la ISU Neamţ de puţin timp, adică – coincidenţă! – de când în fruntea instituţiei s-a întors colonelul Ioan Niţică (anterior suspendat din funcţie pentru că a fost trimis în judecată, procesul finalizându-se cu achitarea sa).

Nu ştim cine de la ISU Neamţ a luat decizia de a „dosi” timp de jumătate de oră această informaţie foarte importantă de ochii opiniei publice naţionale. Cert este că la această acţiune comandantul operaíunii a fost chiar colonelul Ioan Niícă care a şi declarat (sunt înregistrări video) că a fost informat despre caz în timp ce se îndrepta spre casă şi că s-a întors în unitate în câteva minute.

Probabil că cei care vor analiza felul în care s-a ajuns la acest incident care s-ar fi putut solda cu o tragedie dar și modul de intervenție și de comandă a operațiunii vor afla răspuns și la întrebarea legată de timpul uriaș de întârziere cu care a fost anunțată opinia publică (jumătate de oră). Adică dacă a fost vorba doar de bâlbe, incompetență sau în mod intenționat s-a mers pe o comunicare ca în comuna primitivă. Dacă e vorba de ultima variantă, rămâne de văzut cine și de ce a avut interesul ca informația despre un caz atât de grav să ajungă cu așa întârziere la opinia publică.

Vom reveni…

Comentarii Facebook

5 thoughts on “ISU a anunțat opinia publică despre CRIZA CU CAPTIVI ÎN TELEGONDOLE abia după jumătate de oră

  1. „Nu exista servilism mai evident fata de conducerea judetului decat cel al sefului pompierilor, chiar daca incearca sa para un militar exigent si bun patriot”. Asta e caracterizarea facuta de o persoana care lucreaza in institutie, la interventii. Majoritatea regreta perioada in care institutia era condusa de un adjunct al acestuia, absolvent de Facultate de pompieri, Mitrea. A fost perioada cand angajatii nu erau transformati in pres pentru a-si manifesta slugarnicia acest pensionar intarziat.

  2. Militaros excesiv cu subordonatii cand nu vad civilii, nostalgic dupa vremurile cu militari in termen, aparent amabil cu subordonatii in public si ffffffffffffffffffffffffffff umil in fata politicienilor de care ar putea depinde cariera. Il recunoasteti?

  3. Of!Tu ești Butzi dragă care vrei avansări, embleme sau vreun șefulet care vrea să ia și el ciolanul sau ambii lucrați pentru denigrare?! Aveți răbdare mai are omul un an și apoi o să vă dea voie să fiți buricul lumii!!!!!

  4. Domnule Gelu, vreti ip meu să verificati ,ca să nu mai faceți acuze gratuite ca să nu spun de neam prost?

  5. Si încă ceva domnule Gelu, învățați limba română, poate reușiți o frază corect scrisă!

Lasă un răspuns