Istoricul Brătescu: „Elena Udrea a compromis ideea de femeie în politică. Arivismul, șantajul, amantlâcul…”

Istoricul (de două zile și senator) Liviu Brătescu comentează într-un mod aparte extrădarea infractoarei Elena Udrea în România, care a avut loc astăzi, punctând că pe lângă toate fărădelegile comise de aceasta trebuie subliniat și deserviciul pe care ea l-a făcut ideii de femeie în politică.

Dar poate cel mai rău lucru pe care Elena Udrea l-a făcut este că a pus umărul la compromiterea ideii de femeie în politică. Eu sunt sigur că astăzi nu sunt suficiente colege în politica mare și din cauza unui contraexemplu precum Udrea. Arivismul, șantajul, preamărirea, amantlâcul nu sunt calități de etalat în lumea politică. Sunt defecte pe care oamenii le remarcă și le sancționează la vot, mai devreme sau mai târziu. Iar aspectele penale le pedepsește Justiția. Mai devreme sau mai târziu”, spune istoricul ieșean, originar din Roman.

„Predarea Elenei Udrea la Ruse de către autoritățile bulgare pentru a-și ispăși în România condamnarea definitivă are o simbolistică aparte. Ba chiar atinge și un filon romantic, dacă ar fi să ne luăm după curentele literare. Instanțele au propriul lor ritm, după cum și viața politică și-l urmează pe al său, cele două arareori se suprapun. Și cum sunt istoric de meserie, dau o importanță aparte și faptelor din trecut.

Avem în față, în primul rând, o lecție importantă despre ce înseamnă să deții azi puterea absolută și să te crezi un fel de Dumnezeu în politică. E o lecție despre ce înseamnă să folosești instrumentele politice nu pentru a-ți ajuta semenii, ci pentru a-ți umple propriile buzunare. Despre a face politică pentru tine, și nu pentru români. Cine azi se crede invincibil, greșește. Sunt de acum de o viață în politică și am luxul de a dormi foarte liniștit noaptea, cum o voi face și de acum înainte.
Elena Udrea este un simbol pentru că a reprezentat un sistem absolut ticălos. I-a fost o lungă perioadă și căpetenie economică. Un asemenea coșmar nu mai trebuie repetat vreodată în România: mafie în fruntea statului”, mai punctează Brătescu.

Între Brătescu și Udrea există o secvență comună. În 2012, Udrea a ajuns deputat (PDL) candidând în colegiul 4 Neamț. Ea a câștigat mandatul (nu și alegerile) în dauna lui Liviu Brătescu care candidase la rândul lui din partea PNL (USL).
La acel moment, votul era uninominal.
Deși Brătescu a obținut un scor mai bun decât Udrea, dar nu 50%, (d)efectul legii a făcut ca acesta să nu prindă mandat direct, iar la redistribuire a câștigat Udrea (care a fost beneficiara resturilor de voturi obținute de ceilalți PDL-iști în celelalte colegii din Neamț).
A fost atunci o campanie interesantă, cu jocuri dubioase făcute de unii USL-iști, după cum avea să scrie Brătescu într-o carte-document pe acest subiect, „Pe contrasens cu favorita președintelui”.
O coincidență interesantă face ca Brătescu să fi scris mesajul de mai sus din calitatea de senator al României, el depunând jurământul cu 2 zile înainte de extrădarea fostei sale contracandidate.

D.V.