ISJ Neamț: Pregătiri timpurii pentru celebrarea unui secol de la Marea Unire


Inspectoratul Școlar Județean Neamț a demarat proiectul Proiectul educațional intitulat CENTENAR 2018_NEAMȚ”, organizat în parteneriat cu Complexul Muzeal Neamț și Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, prof. Elena Preda, proiectul se va întinde până la data de 1 decembrie 2018. În acest interval de timp, la nivelul tuturor unităților școlare din județul Neamț, vor fi realizate dezbateri pe teme legate de marcarea şi aniversarea împlinirii unui secol de la Marea Unire.
În debutul manifestărilor vor fi organizate trei conferinţe dedicate conștientizării importanței evenimentului istoric de la 1918, în Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț. Acestea sunt programate să aibă loc luni, 27 martie, între orele 12.00-13.00. Detalii privitoare la calendarul manifestărilor au fost oferite în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și prof. Viorel Stan, inspectorul școlar general al județului Neamț, alături de prof. Cristian Secară, inspector de specialitate pentru disciplina Fizică.
Accentul intervențiilor la aceste conferințe se va pune pe documente istorice ale momentului Marii Uniri, fapte și evenimente locale și naționale, promovarea actelor de eroism din timpul Primului Război Mondial și orice alte inițiative care pot consolida memoria comunitară și pot veni în sprijinul unei educații istorice consistente în rândul copiilor și tinerilor. Se recomandă tuturor profesorilor de istorie din județul Neamț să promoveze proiectul educațional ”CENTENAR 2018_NEAMȚ, în fiecare școală, prin amenajarea unui punct de informare/ vitrină educațională/ expoziție, la loc vizibil, pentru informarea elevilor sau a persoanelor interesate cu privire la obiectivele locale/județene ale proiectului”, a mai spus prof. Elena Preda. Conform proiectului ”CENTENAR 2018_NEAMȚ vor urma alte două conferințe județene pe data de 28 noiembrie si 1 decembrie 2017. În perioada aprilie-septembrie, se va organiza o rețea de comunicare CENTENAR 2018, care să construiască ”unirea spirituală” între Basarabia și Neamț – România. Această rețea de comunicare va fi inițiată cu sprijinul instituțiilor județene, respectiv cu sprijinul Instituției Prefectului și Consiliului Județean Neamț deoarece se intenționează ca fiecare primărie din județul Neamț să fie gazdă pentru un grup de basarabeni, prezenți la conferințele din anul 2018.
Proiectul educațional CENTENAR 2018_NEAMȚ va fi implementat în fiecare unitate școlară din județul Neamț, de către profesorii de istorie cu sprijinul directorilor de școli și implicarea reprezentanților comunităților locale. Directorii/directorii adjuncți ai unităților școlare vor susține organizarea evenimentelor și vor monitoriza acțiunile propuse de profesorii de istorie. Programul pentru anul aniversar 2018 urmează să fie stabilit într-o conferință ce urmează să aibă loc la 1 decembrie 2017.

Alex SÎRBU

 

 

 

Lasă un răspuns