Isabela Stănescu despre Scandalul Babasha: „Manelele au apărut când boierii români își trimiteau sclavii romi…”

O voce a muzicii dar și antidiscriminare romi – Isabela Stănescu, din Piatra Neamț, studentă la Universitatea de Muzică – a comentat în stilul ei Scandalul Babasha (din prima seară a concertul Coldplay de la București), punctând reminescențele de rasism din societatea românească: <<Nu uitați că manelele au apărut când boierii români își trimiteau sclavii romi la școlile de muzică din Turcia ca să le cânte până la epuizare nopți întregi, cât își ținea boierul șprițul. Fără niciun public, fără niciun ban, fără mâncare, fără nimic. sute de ani. Și mai ziceți că nu e vorba de rasism și că nu face parte din identitatea țării. Istoria își spune cuvântul.Nu, nu vrem să “ne plătiți pentru asta”, vrem doar să evoluați puțin de la mentalitatea de român care urăște țiganul doar pentru că e țigan/pentru că e spurcat/sau poate chiar fără niciun motiv, mentalitate perpetuată din generație in generație, de la sclavie încoace>>.

Mesajul respectiv a fost postat pe net, după un altul referitor la același subiect: <<ok. unde plătești să asculți indie-rock, te duci să asculți indie-rock și nu prea ai chef să asculți altceva. mai ales că pentru Coldplay, într-adevăr prețul biletului a fost colosal
dar să huiduiești un om care a fost cunoscut personal și invitat personal de către Chris (solistul Coldplay), care la sigur i-a plăcut când l-a auzit (ca tot străinul care ascultă manele pentru prima dată), să huiduiești toată prestația lui timp de 5 minute în loc să aștepți să se termine, este total dureros.
eu, ca artist, nu aș putea să îndur o arenă întreagă care mă huiduie atât de tare încât să acopere și sistemul de sonorizare al Arenei Naționale, doar pentru că am venit cu ce știu eu mai bine.

Chris s-a gândit că face o faptă bună cântând la pian cu un băiat care i-a plăcut lui si l-ați huiduit. când vine Killa Fonic si Rareș cu manelele la Summer Well nu mai huiduiți.
UPDATE: exemplul “e ca si cum la un concert de manele ar canta in deschidere o trupa de death metal” este irelevant:

1. a cântat pian+voce, a făcut un cover, cu Chris la pian. nu a venit cu toată formația. Beyonce și Bruno Mars fac exact la fel cu vocea, dacă îi pui doar cu pian pe ritm de contratimp-sincopat, o să sune exact ca băiatul ăsta.

2. a cântat o singură piesă, nu un set întreg de deschidere.

3. a fost o surpriză a serii, un baiat plăcut de Chris, nu vreo chestie care trebuia trecută pe afiș.

4. se poate canta lejer nothing else matters pian+voce la un concert de al lui Salam, e cam extrem sa aduci o trupa de death metal, iar băiatul care a cântat cu Chris nu a venit cu formația întreaga sa facă show de manele, ca sa faci o astfel de comparație.

5. orice ar fi, nu huiduiești in halul ăsta la un concert unde artistul a vrut doar sa facă o chestie care i s-a părut lui drăguță. că l-au lăsat organizatorii să o facă, este pentru că nimeni nu s-a gândit că fanii Coldplay ar fi atât de agresivi.

6. aloooo? E un concert plin de copii si de oameni care asculta Viva la vida? Inca trebuie menționat la intrare ca nu e ok sa urli si să înjuri de toate alea?

7. A fost un concert cu tema diversității, au fost incluse LGBT, Palestina, Ucraina, dar s-a huiduit doar la un tânăr de etnie romă. Bravo.

Să se percheziționeze bine la intrare în Arene la următorul concert, că sigur o să îi dea cu ceva în cap dacă va urca din nou! Că na, e concert cu tema incluziunii! Dacă nu cântă țiganu’ cum vrea românu’, i se taie capu’ exact ca acum 500 de ani!

nu uitați că manelele au apărut când boierii români își trimiteau sclavii romi la școlile de muzică din Turcia ca să le cânte până la epuizare nopți întregi, cât își ținea boierul șprițul.

fără niciun public, fără niciun ban, fără mâncare, fără nimic. sute de ani.

și mai ziceți că nu e vorba de rasism și că nu face parte din identitatea țării. istoria își spune cuvântul.

UPDATE LA UPDATE: baaaaaaiiiiii cum sa comparați experiența unui concert live cu una la restaurant, ați înnebunit? Pai pentru voi concertul si mersul la restaurant sunt același lucru???? Pai ia sa nu mai dam niciun concert live, ca ne huiduieste lumea si arunca cu roșii stricate (fix ca in evul mediu) ca plateste bilet si nu le-a plăcut o melodie din 20 si ia sa asculte fiecare acasă la YouTube-ul lui daca va ofensați așa ca se întâlnește un gen de muzica cu altul.

Sa ajung la nivelul lui Coldplay sa fac soldout doua concerte la arena naționala, si sa ajung sa fiu huiduit ca fac ce vreau in spectacolul meu??? “Am platit, deci e lipsa de respect pentru cel care plateste”, pardon??? Dar ce am ajuns, capitalism in muzica??? Decât cu așa public, mai bine ma las de muzica si de arta. Oribil.

Ia gata, mă duc să studiez, că poate-poate imi scapă vreo melismă si mâine am spectacol de operă si nu vreau sa ajung sa fiu huiduită ca la Coldplay>>.

Isabela St[nescu a devenit cunoscută în toată țara după ce, în 2019, pe scena concursului „Românii au talent” se prezneta așa „„Sunt ţigancă din neam de căldărari şi ascult rock, jazz, clasică“.
În costum tradițional țigănesc i-a a interpretat atunci o piesă de operă și avea să ajungă până în finala acelui concurs.

Daniel VINCA
Legenda foto
1.Isabela Stănescu, într-o pauză de filmare la videoclipul „Piatra Neamț, colț de rai” în care a jucat rolul principal.
2.Alături de familia ei de care e foarte mândră.