Irimia a descoperit COMOARA CU TOT CU ULCICĂ / 92 de dinari imperiali pe Dealul Chiciura din Dragomireşti

Cel mai înfocat căutător de comori nemţean şi-a văzut visul cu ochii: a făcut DESCOPERIREA VIEŢII LUI (de până acum!) pe Dealul Chiciura de la marginea comunei Dragomireşti unde a scos la suprafaţă un ulcior cu 92 de dinari romani.

Descoperirea e una de colecţie şi de CV cu atât mai mult cu cât Marius Irimia a reuşit un fapt rarissim atât pentru branşa arheologilor cât şi pentru cea a căutătorilor, adică să descopere şi monedele dar şi vasul gazdă, “ulcica” cum îi spune împătimitul scormonitor în pământ.

<<Duminica trecuta am avut parte de o detectie de SUFLET, pentru sufletul meu. Am avut norocul de-a descoperi o „canita” de lut cu 92 de denari imperiali romani, din argint. Este un vis devenit realitate, dintotdeauna mi-am dorit ENORM de mult sa descopar asa ceva. Chiar daca am descoperit sute de denari de-a lungul anilor, povestea din basme parca nu era completa fara „ulcica”. 
Emotiile si doza de adrenalina au trecut mult de limita admisa.
Pentru mine , aceasta descoperire valoreaza mai mult decat tot aurul din lume .
Intregul tezaur a fost predat conform legii.
Dar mai bine las fotografiile sa dezvaluie frumusetea acestei pasiuni, pasiune pe care eu o numesc nobilă>>, a postat Marius Irimia pe internet..

Deşi în ocaziile precedente nu a fost deloc mulţumit de fair-play-ul celor de la Complexul Muzeal Neamţ, Irimia şi-a călcat pe suflet şi a predat-o instituţiei din judeţul Neamţ. După cum presa a consemnat anterior, atunci când a predat astfel de comori unui Muzeu bucureştean a primit rapid contravaloarea procentuală stabilită de lege după o evaluare care l+a mulţumit. La Neamţ, evaluările i s-au părut făcute cu mare zgârcenie iar banii nu şi-i luase (la un moment dat) după o bună perioadă de timp în care tot fusese dus cu vorba.
Şi totuşi, acum, a predat comoara muzeografilor nemţeni, gest care spune multe despre cel pe care unii specialişti cu diverse diplome sau grade i-au făcut diverse dedicaţii sau zile fripte.

În aceeaşi notă de ridicol de care dau dovadă specialişti cu super-acreditări când e vorba de „pârliţi de amatori”, se înscrie declaraţia dată deja presei locale de un ofiţer de poliţie cu atribuţii pe linia patrimoniului. Îl descrie pe Irimia mai ceva decât pe un apostol în viaţă, în condiţiile în care, în urmă cu câteva luni, la ora 6, bătea la uşa familiei Irimia (familie cu copil mic în casă), cu mandat de percheziţie în dinţi, acuzându-l de vrute şi nevrute:

Perchezitii la un căutător de comori
Descoperitorul comorii de la Tazlău atacat cu dosare penale: Răzbunarea directorului

“Întreaga familie, soţia şi copilul de un an şi zece luni i-a fost trezită, la ora şase dimineaţa, iar inspectorul-principal Vitalie Josanu a condus percheziţia timp de două ore. Acţiunea s-a soldat cu confiscarea unor monede (ce fuseseră declarate deja la Muzeul Naţional şi la primăria din localitatea în care au fost descoperite), a unor cărţi de specialitate, a detectorului de metale şi a două computere. 

Poliţiştii au fotografiat tot ce li s-a părut interesant, iar ofiţerul Vitalie nu a uitat nici de coşul de rufe din baie sau de jucăriile copilului. Pe toate  le-a desfăcut atent şi le-a verificat.

Toate aceste necazuri pentru tânărul arheolog amator au apărut în momentul în care a început să lucreze cu Muzeul Naţional de Istorie, după ce a văzut că descoperirile pe care le face în zone nemarcate ca situri arheologice nu trezesc interesul specialiştilor de la Muzeul de Istorie din Piatra-Neamţ” – scria “Realitatea Media” în urmă cu câteva luni.

Nu am remarcat ca, de la acel moment, ofiţerul de poliţie şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ să-şi fi prezentat public scuzele de rigoare (necesare sau nu suficiente) după astfel de descideri care amintesc mai degrabă de epoca colectivizării forţate.

vestea.net va publica în curând alte dezvăluiri legate de modul în care sub flamura nobilă a apărării patrimoniului naţional au loc acţiuni poliţieneşti de toată jena cu iz de anchetă sovietică.

D.VINCA

 

 

Lasă un răspuns