Ipocrizie sau directori CJ incompetenți? „Nu putem da bani pentru mănuşi pentru poliţişti şi jandarmi!” Da’ 200.000 lei pentru Dans aţi putut?

Aflat într-un fel de campanie de propagandă pe care o suprapune peste pandemia de COVID şi într-un fel de războaie de neînţeles cu toţi cei care nu-i prezintă omagiile ca unui Tătuc suprem (prefect, instituţii deconcentrate, guvern, presă), Ionel Arsene a stârnit un nou front de discuţie: dotările precare sau insuficiente ale poliţiştilor şi jandarmilor din stradă, pe linia echipamentului de protecţie sanitar.

În conferinţa de presă susţinută ieri în curtea spitalului, Arsene a punctat acest subiect (atins cu mult înainte de presa aia rea căreia el îi dă indicaţii preţioase şi îi face reproşuri) declarând cum ar da el o mână de ajutor dacă ar putea. Această strategie de lipire a lui Arsene de acest subiect real (repet, punctat de mult timp de aceeaşi presă care a scris şi despre lipsurile din Spitalul Judeţean) este însă fie ipocrită fie total neprofesionistă (adică Arsene se lasă dus în aroare de proprii directori din CJ, numiţi sau ţinuţi de el în funcţii, cu lefuri de peste 1500 euro net lunar).

Cităm mai jos chiar din comunicatul CJ remis presei după respectiva conferinţă de presă:

<<Un alt demers al președintelui Consiliului Județean îi vizează pe reprezentanții ISU, Poliției și Jandarmeriei, cărora nu li se asigură echipamente de protecție, deși intră în contact cu foarte multe persoane, cărora trebuie să le asigure cele necesare traiului în condiții de stare de urgență.
Ionel Arsene i-a cerut premierului României să schimbe legislația, pentru a putea să achiziționeze Consiliul Județean măști și mănuși acestor echipe care sunt „trimise la luptă, în primul rând, dar cu pieptul dezgolit“, dacă instituțiile centrale de care aparțin nu se preocupă de protecția lor>>.
În timpul conferinţei de presă, Arsene a punctat că a aflat despre lipsurile de echipament medical din dotarea poliţiştilor şi jandarmilor de la ATOP (Asociaţia Teritorială de ordine Publică). Nemţenii care nu citesc doar presa care îi înalţă ode lui Arsene au aflat demult de această problemă, de la începutul acestei crize…

Ce a vrut Arsene să transmită, că este o problemă şi el vrea să ajute, are deja o soluţie viabilă sau că îl sună – aşa ca între băieţi… – pe premierul României?

Pentru că, în conformitate cu legislaţia României şi cu practici deja consumate la Consiliul Judeţean, instituţia respectivă a cheltuit – şi în mandatul lui Arsene dar şi în cele precedente – saci de bani publici pe diverse asocieri, cu diverse entităţi publice (instituţii dar nu numai) care nu îi sunt în subordine.
Ca să fie clar, poliţiştii şi jandarmii trebuie dotaţi de Ministerul Afacerilor Interne (care îşi arată şi el limitele în această situaţie) dar, dacă tot zice preşedintele CJ Neamţ că „aş vrea dar nu pot” (pe baza propriilor cunoştinţe juridice şi administrative sau pe baza a ceea ce i-au spus unii din competenţii directori din subordinea lui), haidem să amintim de situaţii în care CJ (pentru cauze justificate, unele chiar nobile dar şi pentru unele discutabile, la limita penalului).

Şi vom începe cu ATOP. O simplă căutare pe net duce la rezultatul (chiar cu documente postate pe siteul CJ sau cu articole care invocau surse oficiale, din Poliţie, ATOP, CJ) că instituţia judeţeană a dat de-a lungul timpul (atunci când a fost voinţă politică, chiar şi în mandatul lui Arsene) bani pentru diverse activităţi. Vă mai aduceţi aminte de demonstraţii educative auto-moto în faţa TT sau de pliante informative (100.000 o singură dată)?

Or fi fost necesare şi 100.000 de flyere (mai mult de unul în fiecare casă din mediul rural) dar fix pe aceeaşi procedură, pe aceeaşi alocare de la CJ nu se poate rezolva şi pentru mănuşi, măşti etc pentru poliţişti şi jandarmi dacă se doreşte real şi nu e vorba doar de gâlceavă propagandistică?

În rest, tot prin asocieri directe (nu pe baza celebrei Legi 350) cu diverse entităţi juridice din Neamţ sau din ţară, Consiliul Judeţean Neamţ a dat (de obicei conducerea a propus, directorii au semnat referatele de specialitate spunând că totul e OK) multe şi diverse sume de bani. Cum am spus, fie pentru acţiuni notabile şi de apreciat, fie pentru fel de fel de afaceri dubioase. Amintim câteva:
-bani daţi prin asocieri cu Inspectoratul Şcolar pentru organizarea unor olimpiade naţionale în judeţul Neamţ.
-bani daţi prin asocieri cu DJTS (Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport) pentru acţiuni sportive sau de altă natură (în unele dintre ele, DJTS a jucat doar rolul de „bidon”).
-bani daţi prin diverse tertipuri, pentru diverse pliante sau alte afaceri discutabile, direct de CJ sau prin instituţii subordonate (cum ar fi Complexul Muzeal Neamţ) pentru tipărirea a fel de fel de lucrări, broşuri, cataloage, în sistem „blat-reciprocitate” (pentru diverse personaje) sau ca răsplată pentru propagandă politică (cazul Florianei Jucan).

Şi încheiem cu cea care are toate şansele să ajungă să fie predată pe la cursuri şi seminarii, asocierea cu Federaţia de Dans Sportiv (deci un ONG, condus de un fost deputat PSD condamnat penal) care, prevedea, prin contractul de asociere că banii sunt daţi de către CJ DIRECT în contul unui alt ONG, cu care CJ nu se asociase:

Şi ca să fie clar că unde s-a vrut s-a putut, mai jos şi cele două documente conexe (referat de aprobare şi raport de specialitate) semnate şi de preşedintele Ionel Arsene dar şi de unii directori din CJ Neamţ, inclusiv de Adriana Elena Bosovici, Directorul General al Direcţiei Economice. Adică fix de cea care acum, probabil, i-a certificat lui Arsene că instituţia nu poate aloca bani pentru cumpărarea (direct sau printr-un terţ) de echipamente de protecţie pentru poliţiştii şi jandarmii cărora li se plânge de milă.

 

Evident că pentru a da 200.000 lei pentru această „acţiune de interes public”, Arsene şi directorii din CJ nu au mai fost nevoiţi să îl sune pe premierul Orban, că deschisese cine a trebuit uşa instituţiei judeţene pentru a se parafa asocierea cu Federaţia condusă de un ex-deputat condamnat penal şi era deja pregătit ONG-ul din Neamţ, cu cont cu tot…

Deci cam asta e diferenţa între declaraţiile zornăitoare ale unor politicieni (politruci, tătuci) şi felul real în care se cheltuie banul public.
Mai jos, VIDEO cu conferinţa de presă în care Ionel Arsene plânge profund şi frontal de mila poliţiştilor şi jandarmilor:

Daniel Vinca

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns