Ipocrizie ceaușistă! Curățenie în Cimitirul Eroilor cu două zile înainte de a se trage politicienii în poze cum depun coroane!

Pe 10 iunie e Înălțarea, deci Ziua Eroilor și, conform tradiției, merg politicienii aflați pe funcții înalte în administrație „la Eroi”, sunt trași în poze cum țin mâna la piept la Imn, cum au cuvântări lăcrămoase și patriotarde și cum depun cu pioșenie coroane.
De vreo 4-5 ani de zile, Vestea publică cam de 2 ori pe an foto-reportaje din Cimitirul Eroilor care arată că, dincolo de momentele oficioase, acest loc care ar trebuie să arate lacrimă este lăsat în paragină.
Pentru cei care nu știu: Cimitirul aparține Primăriei Piatra Neamț și lucrările de curățenie le fac cei de la Urban și Publiserv (firme ale Primăriei Piatra Neamț).

Deci…

Tradiția: 7 iunie, nenorocire în Cimitirul Eroilor

Practic am putea lua cu copy-paste pasaje din articole anterioare, din anii precedenți, și să punem aici cu cppy-paste. Cum ar fi: crucile sunt văruite cu alb și cu numele eroilor scrise citeț cu negru dar plăcuțele comemorative (din zona monumentului închinat eroilor din cel de-al 2-lea război mondial) sunt acoperite de negura timpului, murdare, nu se mai văd literele săpate; soclul monumentul generalului Dăscălescu – cu crăpături; scările de la același monument menționat mai sus – măcinate; ghivecele de la plăcuțe – pline de buruieni; scările de la Monumentul 1 Război Mondial – afectate și ele); boscheți și arbuști sălbatici crescuți în fața crucilor; buruieni și iarbă printre dalele de pe cele două alei care duc la monumente; lanțurile – tot lipsă la pilonii de beton care mărginesc o zonă etc.

Elementul de nedorită noutate, din acest an – peste 90 la sută din gardul viu (și de la tufele lineare din zona mormintelor și de la crucea desenată între cele două zone) este uscat-uscat. Adică e „gard viu” doar cu numele, el e mort de-a binelea sau, după cum ne-a spus un specialist consultat de noi, „iremediabil”.

De ce se încăpățânează de atâția ani, specialiștii de la Primărie și de la Urban, să mențină acel gard viu (între timp uscat), în condițiile în care el este/era și greu de întreținut și un focar de adunat gunoaie, numai acești oameni plătiți din banul public știu.

8 Iunie: Ca pe timpul lui Ceaușescu, „Plivim, prășim, că vin șefii cu coroane și fotografi!”

După ce pe 7 iunie, fotoreporterul Vestea a tras poze în cimitirul parcă administrat de o vădană neputincioasă, să vezi minune: ieri a fost acolo furnicar.

Ba, dintr-o postare a primarului Andrei Carabelea aflăm că a fost maximă mobilizarea de forțe: 20 de elevi voluntari de la un liceu (felicitări!), salariați de la Urban și Salubritas.

În mare, a fost cosită iarba, au fost plivite buruienile (din spațiul verde și de pe alei), au fost smuși arbuștii (de peste 1 m înălțime), a fost fixată în ciment o dală mare de la treptele de la Monumentul 1 Război Mondial.
Evident că fiind vorba de o acțiune de curățenie tip pospai pentru eveniment oficios, nu a fost reparat soclul statuii generalului Dăscălescu, treptele de la ambele monumente arată în continuare tot ca naiba.
Aaa, și – probabil din dragoste pentru natură moartă! – au rămas în picioare toate tufele maronii de gard viu dar uscat.

Repet, toată stima pentru liceenii care au participat la această acțiune (putem vorbi de o combinație plăcut-util, voluntariat, lecție în aer liber, socializare etc) dar cât respect merită funcționarii de la Primărie (care răspund de Patrimoniu, de cimitir) și directorii celor 2 societăți care s-au trezit la mijlocul verii că trebuie curățenie în Cimitirul Eroilor? Probabil că e doar o coincidență că ambii directori (și de la Urban și de la Salubritas) sunt niște activiști/postaci/aplaudaci de partid care apar în poze de prin campanii electorale în geci galben-albastre…
Și probabil că bunica de la Cucuieții din deal îi crede pe toți aceștia că s-au mobilizat fix pe 8 iunie (cu 2 zile înainte de Ziua Eroilor) așa, ca din întâmplare, nu pentru că sunt bântuiți de apucături ceaușiste, „să fie frumos în poze când vine primarul și prefectul”…

Rușii ne dau lecții

La doi pași de Cimitirul Eroilor români e Cimitirul soldaților sovietici. Am mai scris asta. Reamintim. Citirul rusesc arată ca în filmele americane. Monturile de beton cu numele soldaților pe ele sunt aranjate cu șublerul, parcă. Plăcuțele cu numele soldaților arată bine, citeț și curat.
Monumentul lor dar și cei doi pereți laterali arată de parcă au fost realizate ieri. Impecabil.
Rușii nu s-au complicat cu tufe de gard viu și alte minunății. Doar trebuie ca, din când în când, cineva să cosească…

Istoric recent al politicianismului și nemerniciei

În urmă cu câțiva ani, un politician care avea să și candideze apoi pentru funcția de primar de Piatra Neamț, promitea el cum va reabilita acest Cimitir al Eroilor, printr-un ONG. Au trecut vreo 6 ani și promisiunea a rămas… promisiune.
În urmă cu câțiva ani, în precedentul mandat de la Consiliul Local, consilierul PSD Victor Marghidan făcea un amendament la buget, ca pentru acest cimitir să nu fie prinse doar 20-30 mii lei pentru curățenie ci o sumă substanțial mai mare, pentru intervenții capitale.
Marii patrioți din majoritatea de la acel moment (PNL-PMP) au respins amendamentul lui Marghidan. Că doar nu era să ia ei lecții de la un PSD-ist. Și, fornâind fraze patriotarde, au votat – țineți-vă bine – 200.000 lei pentru un steag uriaș pe catarg uriaș în sensul giratoriu de la Hotelul Ceahlău și alți vreo 300.000 lei pentru litere si scări pe Pietrica. Aaa, și alte câteva sute de mii de lei pentru aparate de sport de pus în parcuri.
Steagul ăla (uriaș, precum patriotismul lor) și literele de pe Pietricica nu s-au mai făcut. Dar s-au dat câteva miliarde de lei vechi pentru aparatele de sport. Și, că tot nu au fost bani pentru o reparație consistentă în cimitirul eroilor, acele aparate au zăcut vreo 2 ani în magazia unei firme și au fost montate apoi pe niște plăci oribile de beton. Au scris colegii de la Mesagerul, a intervebit OPC care a pus niște anunțuri că oribilitățile sunt neconforme și… atât.

Concluzia: majoritarii din mandatul trecut, cu care între timp primarul Carabelea a devenit coleg de partid, au împrăștiat banii în orice direcții numai într-o curățenie PE BUNE în cimitir, nu.
Competenții șefi de servicii și birouri din Primărie (de care vorbea același primar zilele trecute pe facebook, care spunea că nimeni nu trebuie să se teamă că-și va pierde jobul) și cu mult-prea competenții politruci liberali (Ruxandra Bosovici și Alexandru Rareș, păstrată/numit printr-un concurs… de împrejurări, pe repede-nainte) au dormit până la jumătatea anului (bună dimineața, suntem în iunie) și i-a durut drept în pilă de felul în care arată cimitirul eroilor.
În caz că vreunul din acești șefi bugetofagi din Primărie sau de la cele 2 firme ale CL a scris un prăpădit de referat sau alt document mai devreme de acum câteva zile prin care cereau Primarului Carabelea să fie făcută curățenie în acest loc, Vestea îl publică imediat, să vadă lumea excepția care întârește regula.
Altfel, toți cei care nu au făcut nimic în acest sens până pe 8 iunie nu merită decât un tratament eficient administrativ marca Bolojan: AFARĂ!

În mormintele acelea tratate cu atâta bătaie de joc de acești bugetari indolenți zac oasele românilor care au plecat de lângă familii ca să moară pe câmpul de luptă.

Iar primarul Carabelea trebuie să înțeleagă că ori devine primar PE BUNE ori să mediteze la ideea că, în Piatra Neamț și în țara asta, de la Revoluție încoace, alegerile se câștigă mai ales prin vot negativ.
Halul în care arăta Cimitirul Eroilor acum 2 zile – și acum mai sunt atâtea de făcut acolo, real – este un vot de blam!

Daniel VINCA

 

Lasă un răspuns