IPJ Neamț și Altex, exces de zel în favoarea „Mafiei din Poliție”

Situație incredibilă la Piatra Neamț: un banner cu mesajul „Jos Mafia din Ministerul Afacerilor Interne, Jos Mafia din Poliția Română” a fost dat jos de pe un panou publicitar  din Piatra Neamț, după un exces de zel (preocupare și viteză) care nu e manifestat, din păcate, în toate anchetele.
Mai mult, ancheta și procedurile care au pus o presiune enormă pe deținătorul panoului (firma Altex) frizează abuzul din moment ce Poliția Română… nu are atribuții pe afișaj stradal.

Textul respectiv nu încalcă nicio lege, nu poate fi considerat ofensator pentru că nu generalizează. Bannerul se referea ma Mafie ca parte a Poliției/Ministerului, la fel cum – pe ideea că nu există pădure fără uscături – mafie sau indivizi certați cu legea există în toate domeniile de activitate.

Cu toate acestea, mesajul montat pe panoul aflat în apropierea sediului provizoriu al IPJ Neamț a deranjat în așa manieră pe unii din instituție (probabil au considerat că e vorba de lez majestate) încât, după câteva ore de la amplasare, firma Altex nu și-a mai onorat obligațiile asumate, menționează Sindicatul Europol Neamț.

„Sediul IPJ Neamț.
Mașinăria comunistă s-a pus în mișcare!
Au început legitimările, telefoanele de amenințări la firma deținătoare a panoului publicitar.
Cică n-ar fi nicio mafie în Poliția Română!
Printr-o înțelegere cu reprezentantul Firmei ALTEX, filiala Piatra Neamt, am căzut de comun acord să ni se ofere spre folosință o parte a panoului publicitar de pe B-dul Traian din Piatra Neamț.
După montare firma ALTEX a refuzat să-și mai îndeplinească obligațiile. Rezolvam situația la instanța de judecată, nu-i nicio problemă.
JOS MAFIA DIN MINISTERUL AFACERILOR INTERNE!
JOS MAFIA DIN POLIȚIA ROMÂNĂ!
Câteva ore a durat democrația în Piatra Neamț.
Firma care a fost plătită să confecționeze și să monteze bannerul a revenit și l-a demontat, însușindu-l pe nedrept.
Ne îndreptăm pe calea cea bună!”, precizează Europol Neamț.

Într-o declarație dată pentru TVM Neamț, liderul Ion Cănărău oferă detalii despre mecanismul represiv pus în funcțiune: ”L-au chemat la Politie pe reprezentantul Altex, cu toate documentele privind panoul publicitar detinut de firma. M-a sunat omul, era speriat, nu intelegea si nici nu stia ce se intampla. A spus ca este nevoit sa renunte la intelegerea noastra, cu Sindicatul, desi initial a spus ca sustine aceasta initiativa si ca apreciaza aceasta actiune,ca expresie a spiritului civic. Acum am aflat ( 14:30, ora la care avea loc convorbirea telefonica) că bannerul este dat jos. M-au sunat cei de la firma care a confectionat si montat bannerul, ca au fost si ei chemati la Politie si intrebati de ce l-au montat. S-au speriat si ei si s-au dus sa-l dea jos”.

Aceeași publicație a luat și un punct de vedere de la IPJ în care se menționează clar că atribuțiile pe afișaj stradal sunt ale Poliției Locale dar IPJ a început… propriile verificări. „”Conform Legii nr. 185/2013 privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate, competența de constatare aparține polițiștilor locali în cazul contravențiilor săvârșite de operatori economici.
I.P.J. Neamț a solicitat societății economice deținătoare, documentele privind legalitatea amplasării panoului publicitare”, a transmis IPJ.

Ce ce a cerut IPJ acele documente când atribuțiile sunt la Poliția Locală? Cine din IPJ e atât de deranjat de conținutul bannerului și a devenit – de facto – apărătorul Mafiei? Nu este accest exces de zel bun de încadrat la abuz în serviciu, conform prevederilor Codului Penal?

Sunt doar câteva întrebări la care ar trebui să răspundă diverși responsabili. Și din Ministerul condus de Lucian Bode (ocupat până peste cap să îngroape și să mușamalizeze scandalurile cu doctorate plagiate) dar și de la alte instituții, probabil.

În final, avem o întrebare: există Mafie în Poliția Română? Răspunsul e certamente DA. Și este probat de multe documente interne din Poliție dar și de rechizitorii făcute de parchete și de sentințe date de judecători. Cu referire la diverse acțiuni, de la licitații trucate de unii comandanți la polițiști care dădeau informații din anchete unor interlopi, de exemplu. Și multe-multe alte fapte, inclusiv doctoratele plagiate, de care tot scrie Emilia Șercan.

Și, încă o dată, ca să nu fie vorbe: așa cum există Mafie în Poliție există și în alte instituții. Și da, e și treaba sindicatelor să arate tarele unui sistem.

Cât privește ralierea firmei ALTEX la abuzul IPJ Neamț, o fi vorba de frică sau de altceva?
Că o firmă atât de puternică precum cea ctitorită de nemțeanul Dan Ostahie are juriști, avocați de soi, nu poate fi terorizată de un ofier de Poliție – oricare ar fi el – cu prevederi legale care exced atribuțiilor.
Sau ar fi de văzut cine și ce achiziții mai face pe piața electronicelor? Că doar nu cumpără sindicatele cât cumpără MAI și IGPR, nu?

Daniel Vinca

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.