Ionel Arsene: „PSD nu a coborât niciodată ștacheta politică atât de jos ca Iohannis!”

Ultima declaraţie, ultimele vorbe spuse de Ionel Arsene (preşedintele PSD Neamţ) în această campanie electorală prelungită apar, acum, în Vestea. Mai sunt doar câteva ore până la încetarea campaniei electorale şi încă o zi până la deschiderea urnelor de votare din România.
Iar acest ultim mesaj din interviul de mai jos este desenat mai ales în jurul ideii de intoleranţă al actualului preşedinte al României care, direct sau indirect, a anunţat că şi-a făcut un ţel din „războiul cu PSD”.
În turul 1, în premieră după mulţi ani (dar nu în premieră pentru ultimii 30 de ani, cum spunea un senator liberal cu serioase carenţe în istoria politică a judeţului), PSD Neamţ a fost învins. Dar urmează turul 2 care, la Neamţ, nu se referă doar la alegerile prezidenţiale. Şi din această perspectivă poate fi citit interviul de mai jos:

Reporter: Într-un comentariu pe care l-ați făcut pe Facebook ați spus că derapajele lui Klaus Iohannis sunt periculoase, că nu este în regulă ca pe agenda președintelui țării să figureze eliminarea PSD. Ați spus despre acesta, după evenimentul de la Baia-Mare că „mai avea puțin și spunea că îi trimite pe pesediști în lagăre de concentrare!”… Nu credeți că ați fost prea dur?

Ionel Arsene: Dumneavoastră vi se pare corect ca președintele tuturor românilor să fie obsedat de un război cu românii care au altă opțiune politică decât cea a domniei-sale? Să spună, nu doar o dată, că acest război împotriva social-democraților este singurul său obiectiv ca președinte… Când a fost întrebat care este cea mai mare realizare a sa, a răspuns că îndepărtarea noastră de la guvernare. Un candidat la președinție ar trebui să vină cu o viziune despre și pentru țară. Iohannis a avut cinci ani la dispoziție să facă ceva… În afară de obsesia pentru PSD, mandatul său a fost gol. Nu, nu am fost dur deloc, suntem în fața unui personaj periculos pentru democrație. Chiar și faptul că în această perioadă Iohannis deține întreaga putere în România – este președinte, are „guvernul său”, iar majoritatea parlamentară îl susține – este un lucru periculos pentru democrație.

Reporter: Pentru că vorbim despre democrație, haideți să ne întoarcem puțin în timp. Moțiunea de cenzură este un instrument democratic. Instalarea unui alt guvern, de asemenea. Constituția a fost respectată. Suntem în afara jocului democratic?

Ionel Arsene: Răspunsul la această întrebare trebuie nuanțat și pus în contextul real. Moțiunea de cenzură este, într-adevăr, un instrument legal, dar democrația pornește de la voturile cetățenilor. Guvernarea se stabilește în urma votului, iar orice guvern este investit pentru patru ani. Nu am inventat noi acest model, este un mod de funcționare validat în țările cu democrații consolidate. Dar noi am devenit ținte ale președintelui aflat încă în funcție, iar acesta a aliniat în spatele său opoziția parlamentară. Atacurile la adresa noastră au fost extrem de dure, iar Iohannis a îngăduit ca insulta să devină instrument de luptă politică. Repertoriul de invective a fost îmbogățit cu manipulări grosolane, au apărut câteva trădări, iar proiectul de răsturnare a guvernării s-a împlinit. Da, s-a respectat legea, dar ceea ce a făcut Iohannis nu are nicio legătură cu atribuțiile unui președinte. De aceea, pot să spun că acțiunile sale au forțat limitele democrației. Iar evoluțiile ulterioare dovedesc faptul că acestui om, cu cât îi dai mai multă putere, cu atât o folosește mai mult împotriva celor care nu îi sunt pe plac. Există o decență a comunicării politice pe care Iohannis a călcat-o în picioare!

Reporter: Nici dumneavoastră nu sunteți prea prietenos cu adversarii politici… 

Ionel Arsene: Nici eu și nici colegii mei din PSD nu au cerut vreodată eliminarea PNL sau USR sau PMP din viața politică. Niciodată nu am amenințat pe nimeni, niciodată nu am coborât ștacheta atât de jos ca Iohannis. Da, am dus multe campanii politice, dar vă rog să țineți cont de faptul că PSD a vorbit întotdeauna în campanii despre proiecte, iar acum vorbește despre realizări. Cum ar fi fost să ignor să muncesc la Consiliul Județean pentru municipiile Piatra Neamț sau Roman, care sunt conduse de primari liberali? Da, aș vrea ca aceste orașe să fie conduse de colegii mei de partid, dar asta nu înseamnă nici că urăsc pe cineva, nici că nu lucrez în folosul cetățenilor din aceste localități. Un om politic, indiferent de partidul din care face parte, nu poate avea altă misiune decât aceea de a lucra în folosul oamenilor. Diferențele dintre noi sunt date de modul în care vedem societatea. Noi nu vrem să lăsăm pe nimeni în urmă și implicăm statul în sprijinul celor mai slabi sau cu resurse mai puține. Liberalii cred mai degrabă în competiția economică și în profit. Sunt momente potrivite unora sau altora, iar oamenii decid ce li se potrivește și ce își doresc prin vot.

Reporter: Alegerile europarlamentare au arătat o îndepărtare a oamenilor de PSD… 

Ionel Arsene: Eu cred că România are încă mare nevoie de măsuri de stânga. Ceea ce am făcut până acum – creșterea pensiilor, a salariilor medicilor și profesorilor, investițiile în infrastructura acelor localități mici și sărace, investițiile în spitale – sunt, în esență, pași importanți pentru un mod de viață decent. La europarlamentare competiția ar fi trebuit să fie despre rolul și puterea noastră în Europa. Despre subordonarea față de Bruxelles sau relația de egalitate în interiorul Uniunii Europene. Dar și acolo campania electorală a fost o mare de invective la adresa noastră, iar noi nu am ripostat, ci am comunicat în cheie pozitivă. E limpede că trebuia să comunicăm mai bine, să reacționăm mai ferm…    

Reporter: De ce Viorica Dăncilă? 

Ionel Arsene: Puterea poate forma sau deforma caractere. Viorica Dăncilă este acel om care a înfiat un copil abandonat la naștere în spital și care, ca prim-ministru, s-a dedicat cu totul muncii în favoarea românilor. Iohannis este un oportunist care a mers de mână cu Mircea Geoană în 2009, anunțând public că va fi premier dacă Geoană ajunge președinte, apoi în 2014 a vrut să fie vicepremier în guvernul Ponta. Viorica Dăncilă a rămas mereu aproape de oameni, iar puterea nu a schimbat-o. Iohannis a fost mereu un vânător de posturi înalte. Dincolo de faptul că sunt pesedist, nu pot să am încredere într-un om care nu știe decât lecția războiului cu semenii săi.

V.N.

Nota Bene: Am ales această fotografie pentru ilustrarea acestui text nu doar pentru că e expresivă. Ci şi pentru că, marcată fiind, să le amintească unora (şi din stafful lui Ionel Arsene dar şi ale altor politicieni) că, şi în fotografie, ce place ochiului înseamnă muncă.

2 thoughts on “Ionel Arsene: „PSD nu a coborât niciodată ștacheta politică atât de jos ca Iohannis!”

  1. Da sigur, nu ai coborât stacheta,nu, cu andrusca și bulai ai ridicat-o și încă cum. ..
    Are turcul o vorba hai s. …r !

Lasă un răspuns