Ion Asaftei despre Imn cântat după ureche: „Este o blasfemie!”

Ion Asaftei (vicepreşedinte CJ neamţ şi preşedinte ALDE Neamţ) consideră că intonarea Imnului de Stat altfel decât prevede legea reprezintă o adevărată blasfemie adusă simbolurilor identitare ale românilor, valorilor de suflet ale Poporului şi Ţării.

Asaftei era ieri pe scenă atunci când interpretarea Vioricăi Macovei a Imnului Naţional „a luat-o pe arătură” şi, din imaginele filmate, se poate observa uluiala de pe faţa acestuia atunci când „Deşteaptă-te române”, varianta scurtă, oficială a devenit… variantă și mai scurtă, când versurile și strofele erau permutate între ele ca într/un nefericit remix.

Citeste si: TERCI! Imnul României în varianta Viorica Macovei, la Piatra Neamț! VIDEO
Viorica Macovei îşi cere scuze pentru „Imnul Terci”. Spune că un vers l-a greşit ea dar că restul aşa a stabilit să cânte, cu firma organizatoare…
Prefectura Neamţ, anchetă pe „Imn Terci”: „Cerem explicaţii scrise de la Primărie!”

Asaftei nu a dorit să se refere musai la cazul Macovei dar declarația lui nu lasă loc la interpretări: legea, principiile, Imnul nu sunt negociabile!

„Nu vreau să discut despre cazul particular al doamnei Viorica Macovei. S-a întâmplat și anul trecut și în alte situații cu alți interpreți.
Principial, consider că este o blasfemie să nu respecți versificația, litera și spiritul imnului național. Dacă e intenționat este și mai grav, dacă e necunoaștere atunci nu te mai arunci înainte într-o asemenea acțiune care are un suport sensibil în conștiința concetățenilor noștri. Sunt formule de retragere decentă dintr-un astfel de demers atunci când ştii că nu faci faţă.
La toate astea, am adăuga lipsa de respect și o anumită superficialitate, poate și emoțiile… Consider că este și o lipsă a sistemului nostru de învățământ dar și o decădere morală generalizată. Din orice unghi am privi cele întâmplate, nimic nu este scuzabil”, a spus Ion Asaftei.

Vicele CJ Neamţ a ţinut să sublinieze că, dincolo de episodul neferict de ieri, el o apreciază pe artista respectivă: „Să nu uităm însă nici un moment că doamna Viorica Macovei rămâne o îndrăgită interpretă a cântecului nostru popular”.

Asaftei s-a aflat ieri pe scenă alături de alţi oficiali (prefectul Daniela Soroceanu, subprefectul Doru Ungureanu, primarul Dragoş Chitic, viceprimarii Luminiţa Vîrlan şi Bogdan Gavrilescu) la momentul în care, pentru al doilea an consecutiv, la Ziua Unirii Principatelor, la Piatra Neamţ, Imnul de Stat a fost interpretat total necorespunzător.

Citeste si: TERCI! Imnul României în varianta Viorica Macovei, la Piatra Neamț! VIDEO
Viorica Macovei îşi cere scuze pentru „Imnul Terci”. Spune că un vers l-a greşit ea dar că restul aşa a stabilit să cânte, cu firma organizatoare…
Prefectura Neamţ, anchetă pe „Imn Terci”: „Cerem explicaţii scrise de la Primărie!”

Mesajul de ieri, despre Unirea care a reprezentat un prim-pas în făurirea statului naţional unitar, al lui Asaftei a fost următorul: „Azi vorbim despre români, despre unire, despre un început comun, al nostru, cei de-un grai și-un port! Astăzi se împlinesc 160 de ani de când străbunicii noștri au înhămat caii la căruțe, au luat nevestele, frații, surorile, copiii și au mers la Iași, la Mica Unire, purtând cu mândrie costumul național! A fost începutul unui capitol din istoria românilor, ale cărui rânduri s-au scris și pe meleagurile noastre! Să fim mândri de patriotismul străbunilor și vă îndemn să ne iubim țara, precum au făcut ei!
HAI SĂ DĂM MÎNĂ CU MÎNA CEI CU INIMA ROMÂNĂ!”.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns