Iohannis: „Se redeschid Bisericile. Slujbele, doar în aer liber!”


Bisericile se redeschid din 15 mai dar slujbele religioase la care participă și enoriașii vor avea loc, în prima fază, doar în aer liber, în curțile lăcașurilor de cult – asta a declarat președintele Klaus Iohannis astăzi, într-un mesaj public destinat românilor.

Mai jos, sumarul întregii declarații:

– Din pacate, epidemia COVID-19 este inca intre noi. Nu este momentul sa ne relaxam prea mult. Ne apropiem foarte rapid de 1.000 de victime.

– Se apropie data de 15 mai, cand se termina starea de urgenta si intram in starea de alerta. Foarte multi ne intreaba ce se schimba.

– As mentiona ce devine obligatoriu din 15 mai:

– Portul mastii, care acopera gura si nasul, cand ne gasim in spatii interioare (la magazin, sa cumparam alimente sau cu transportul in comun, cand intram in metrou etc).

– Pastrarea distantei obligatorii intre persoane de 1,5 m – doua brate.

– Igiena mainilor – trebuie sa ne spalam cat se poate de des.

Ce se redeschide:

– Se redeschide partial comertul. Se pot redeschide magazinele care au acces direct din strada.

– Se redeschid saloanele de ingrijire personala.

– Se redeschid muzeele.

Recomandam redeschiderea parcurilor.

Se renunta:

– La declaratii in interiorul localitatilor. Sa nu exageram cu deplasarile!

Ce ramane obligatoriu:

– E interzisa deplasarea in afara localitatii, cu exceptii enumerate in decizia CCSSU. De exemplu: cine merge la serviciu, pentru munci agricole, pentru sporturi individuale.

– Pentru deplasari in provincie, aveti nevoie de o declaratie scrisa.

Bisericile:

– Serviciile religioase cu credinciosi pot fi reluate in prima faza in curtea bisericilor, doar in aer liber. Vor purta masca si vor pastra obligatoriu distanta de 1,5 m. In a doua si a treia etapa conditiile vor fi rediscutate.

– Vreau sa apreciez si sa le multumesc celor din prima linie. Astazi in mod special- felicitari asistentilor medicali, este ziua lor internationala.

Sportivii:

– Profesionistii isi pot relua cantonamentele, in conditii speciale. Competitiile nu vor incepe in aceasta prima etapa.

– Amatorii e posibil sa isi reia activitatea doar pentru sport individual, inclusiv daca se foloseste o baza sportiva, dar numai in aer liber.

***

– Ma adresez Parlamentului, care are in lucru legea privind starea de alerta. E nevoie urgenta de aceasta lege, solicit parlamentarilor sa decida cu maxima celeritate.

Va multumesc!

V.N.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns