Iohannis a câştigat în municipii, Ponta în oraşe (rezultate jud. Neamţ).

neamt2 

Dacă scorul obţinut pe judeţ de finaliştii din alegerile prezidenţiale este cunoscut (141532 voturi / 54,95% – Victor Ponta; 116030 / 45,05% – Klaus Iohannis) este deja ştiut, mai cuţin cunoscută este distribuţia acestor voturi pe localităţile nemţene.

Prezentăm aici scorurile obţinute de cei doi candidaţi în municipii şi oraşe

 

Localitatea                    Ponta (voturi/%)          Ioahannis (voturi/%)

Piatra Neamţ                23451                           30086
                                       43.80%                         56.20%

Roman                           15164                           15490
                                      49.47%                         50.53%

Bicaz                              2049                              1819
                                       52.97%                         47.03%

Roznov                          2959                              1923
                                    60.61%                         39.39%

Tg. Neamţ                     6592                              4260
                                     60.74%                         39.26%

 

Concluzii:

ACL a reconfirmat faptul că are lipici la electoratul din municipiile Piatra Neamţ şi Roman, iar responsabilii liberali de pe cele două municipii (Radu Surugiu şi Eugen Ţapu) şi-au aşezat deja la rever insigne de învingători şi au deja, în “marele PNL”, argumente pentru candidature pe colegii din aceste zone (sau locuri fruntaşe pe liste, dacă va fi schimbat sistemul).

La Piatra Neamţ, victoria ACL a fost una mare, de peste 12 procente, la Roman a fost la limită, dar va rămâne în statistici tot ca o victorie.

Dacă pentru PSD, Romanul rămâne o provocare de câteva zecimi, Piatra Neamţ – pierdut la peste procente – rămâne ce a fost şi până acum: o problemă.

Bicazul a fost câştigat de PSD la 6 procente diferenţă. E, probabil, o cifră care incită la analize în ambele tabere. Dar sigur ar trebui să-i dea de gândit primarului Nicolae Sălăgean în condiţiile în care adversarii de la ACL spun că „dacă nu se redeschidea spitalul din Bicaz fix în această perioadă, am fi câştigat aici!”

Târgu Neamţ şi Roznov au cifre aproape xeroxate. Diferenţele de peste 20 de procente arată, indubitabil, că dreapta e firavă pe aceste localităţi. Sau că PSD e foarte bine organizat. Sau, mai corect, că primarii PSD Daniel Harpa şi Ionel Ciubotaru sunt “tătici” şi ca edili şi ca organizare politică.

Dacă la Târgu Neamţ, Harpa a câştigat alegerile cu PSD pe buletinul de vot, Ciubotaru de la Roznov a fost cu APEL şi a trecut recent la PSD. Ori electoratul l-a urmat cu fidelitate, ori primarul a simţit balansarea electoratului spre stânga, ori amândouă la un loc. Cert e că, pentru Ciubotaru, schimbarea carnetului de partid se dovedeşte o mutare inteligentă, în perspectiva viitoarelor competiţii electorale.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns