Investițiile din Piatra Neamț blocate de nepromulgarea Legii Bugetului

Inexistența unei Legi a Bugetului funcțională pentru 2019 blochează investițiile Primăriei Piatra Neamț, a declarat astăzi primarul Dragoș Chitic care a precizat că acest blocaj se referă inclusiv la demararea procedurilor de achiziție pentru diverse investiții din programul de Dezvoltare Locală, inclusiv la asfaltarea unor străzi.

Primarul Dragoș Chitic a ținut să precizeze că deși acest blocaj este în acest moment în faza „lege nepromulgată, atacată la CCR”, el personal consideră că Președintele Klaus Iohannis a procedat foarte bine trimițând la Curtea Constituțională Legea Bugetului care „este foarte proastă”.

Declarația Primarului Chitic a venit ca răspuns la întrebarea adresată astăzi, într-o conferință de presă, de Vestea cu privire la blocajul concret generat de lipsa unei Legi a Bugetului, răspunsul edilului fiind foarte ferm: „Investițiile pe care ni le-am propus în acest an”.

Primarul Chitic a prezentat apoi urm[toarele detalii: „Aici aș vrea să fac și o mențiune pentru că nu aș vrea să o interpretați politic într-un anumit fel, Președintele Iohannis a acționat foarte corect atunci când a contestat acest buget. Chiar dacă există acestă presiune pe autoritățile locale să aibă bugete, pentru a da drumul la investiții, nu poți ca sub presiune să promulgi o lege a bugetului care este foarte proastă. Ca răspuns la întrebare, cu mențiunea pe care am făcut-o, investițiile sunt cele care au de suferit, pentru că nu pot fi demarate și nu pot fi încadrate în acea cotă de 1/12. E o problemă și o îngrijorare, să știți, la nivelul administrațiilor publice locale, pentru că vă dau un exemplu foarte concret care astăzi ne-a fost semnalat de către Directorul Economic: uitați-vă că în lege spune că nu numai că nu poți să angajezi decât în limita 1/12, dar nici plăți nu poți să faci peste 1/12. Și vă dau un exemplu foarte concret, am avut foarte multe documentații pentru proiecte europene la sfârțitul anului trecut, care au ajuns acum la plată. deja Trezoreria începe să ridice un semn de întrebare dacă să aprobe sau nu la plată în condițiile în care banii există în cont, scandența facturilor începe să se apropie de final și iată că ajungi să nu poți plăti. Lucru care pe mine m-a surprins extraordinar de mult să constat că și la capitolul Plăți ești nevoit să te duci în acea încadrare de 1/12, pe Capitole, evident”.

Întrebat concret, de Vestea, cum e cu blocajul unor investiții, Primarul a continuat: „Sunt investiții prezentate în Programul de Guvernare Locală 2019 care nu pot fi angajate până nu se aprobă bugetul. Ar putea începe oricând. Vine primăvara. Mă refer la asfaltarea unei străzi, e o lucrare de investiții, până derulăm procedura de achiziție, vine vremea bună, s-ar putea lucra. Sunt investiții care sunt în situația asta, nu pot fi demarate ca și procedură de achiziție până nu va fi bugetul aprobat”.

mai jos, in format VIDEO, conferința de presă susținută de primarul Dragoș Chitic în care a făcut și declarațiile de mai sus.

D.VINCA

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Investițiile din Piatra Neamț blocate de nepromulgarea Legii Bugetului

  1. Investitiile din Piatra Neamt sunt blocate din cauza lipsei lipsa interesului pe termen lung de a face ceva,a lipsei viziunii si a hotiilor care au adus acest oras dator vindut la banci fiind in situatia in care nu are nici macar partea de cofinantare minima de accesara a unor fonduri europene.

    In ce priveste marile investitii cu niste becuri montate pe stilpi si o groapa in centrul orasului arata ce catastrofa de administratie avem de 10 ani la conducerea acestui oras pe care nu o intereseaza decit sa fure banii de la buget.

    NIMIC altceva.Numai nimicuri.Ajungi sa te intrebi de ce avem primar in acest oras?Cu ce se ocupa acest om?

    Aici ne-a adus votul unor analfabeti ,vot care a perpetuat aceasta administratie de hoti la conducerea acesti oras de 15 ani.

  2. Deci , este rau ca nu s-a aprobat bugetul, dare ste bine ca l-a blocat Iohannis!Dl. Chitic nu e multumit fiindca acum va retine in bugetul local 100% din impozitul pe salarii, in timp ce conform vechii legi procentul era mai mic!Dl. Chiti este, probabil, nemultumit si de faptul ca de la bugetul central i s-au platit investitia cu Piata Centrala, (dupa ce a papat banii din asigurare) si datoria fata de E-oN provenita din golaniile lui Pinalti.In schimb, dl. Chitic si sutele de angajati ai primariei sunt foarte multumiti de salariile foarte mari pe care le primesc pentru a face, de regula, mai nimic !Sigur, exceptiile confirma regula!

Lasă un răspuns