Întrebarea la care directoarea Cărbunariu de la Teatru nu a vrut să răspundă! Era vorba despre buget festival!…

„Faceţi dumneavoastră o solicitare şi calculăm la contabilitate şi vă răspundem în limitele… legale şi în datele… nu-i nicio problemă” – acesta a fost răspunsul noii directoare de la TT, Gianina Cărbunariu la întrebarea cât reprezintă procentual cei 20.000 de lei alocaţi de Consiliul Local Piatra Neamţ din totalul bugetului Festivalului de Teatru, ediţia 2017.

Precizări:
-întrebarea a fost adresată în cadrul conferinţei de presă dedicate începerii acestui festival. În anii anteriori, foştii directori ai TT menţionau din prezentarea lor din prima parte a conferinţei nu doar date legate de partea artistică şi ci detalii legate de organizare şi buget. Ieri, Gianina Cărbunariu a tratat foarte vag aceste detalii (importante, nu?), nu a precizat bugetul evenimentului şi a înşirat doar un fel de pomelnic general cu finanţatorii (CJ, CL, Ministerul Culturii, Uniter), cu sponsorul principal (RIFIL) şi nişte parteneri media.
-Un răspuns corect, pe moment, presupunea ca directoarea Cărbunariu să ştie suma bugetului acţiunii şi să raporteze la aceasta contribuţia CL Piatra Neamţ (de 20.000 lei). Mai pe româneşte, se aplică regula de 3 simplă (învăţată în şcoala generală), se împarte numărul mic la cel mai mare, rezultatul (fireşte, subunitar) se înmulţeşte cu 100 şi dă numărul procentelor respective.
-Poate, de emoţie, directoarea TT nu putea face acea împărţire pe moment (deşi solicitarea a fost „chiar şi aproximativ”). Un răspuns clasic şi corect ar fi fost: „Acesta e bugetul total, X lei, faceţi dumneavoastră calculul). Dar nu, noua directoare a preferat – spre satisfacţia unei găşti care nu avea ce căuta la o conferinţă de presă în zona rezervată jurnaliştilor, un fel de public amical – să aplice reţeta clasică a şefului de instituţie deranjat de o întrebare: „Ia faceti voi o solicitare scrisă!”…

Înainte de întrebarea respectivă a mai fost una, tot de la Vestea, în care am cerut aceleiaşi directoare să comenteze suma alocată de CL (autoritatea publică care reprezintă principalul beneficiar, publicul din Piatra Neamţ, care reprezintă peste 90 la sută din spectatorii care vor merge la aceste spectacole), adică cei 20.000 alocaţi care reprezintă, de exemplu, jumătate din suma dată de Primărie la diverse spectacole-şuşanea (spre deosebire de festivalul de teatru care durează zile în şir, are zeci de spectacole programate etc). Cu un răspuns strategic, Gianina Cărbunariu a spus că nu comentează, că poate cei de la Primărie aşteaptă să vadă rezultatele „noii direcţii”.

În rest, acţiunea care trebuia să fie o conferinţă de presă a fost un fel de şuetă. Dincolo de faptul că discuţia a cam fost dusă cu obstinaţie spre juriul format din nişte copii care vor da premiul de popularitate pe ceea ce altădată era secţiunea de concurs „Pledez pentru tineri” (adolescenţii erau atât de emoţionaţi încât au comis câteva greşeli flagrante de exprimare dar vor juriza piese de teatru!), în fond a fost ca un fel de întâlnire cu presa a unei conduceri de partid cu public format din activişti (am trăit şi astfel de experienţe, la o vizită a lui Vadim Tudor la Piatra Neamţ, prin anii ’90, când activiştii mârâiau la întrebările nealiniate) în care întrebările nu au fost adresate doar de cei care muncesc în presă ci de oricine apuca (inclusiv de o domnişoară critic teatral foarte nervoasă). Chiar dacă ar putea invoca cineva şablonul că vezi Doamne, criticul mai scrie prin reviste de teatru, este evident că oameni care se „hrănesc” din festival sau din fenomenul teatral nu pot avea decât abordări (ba chiar şi replici, cum a fost ieri, de tip Coreea de Nord).

Revenind la bugetul total al Festivalului, pe care directoarea Cărbunariu nu l-a prezentat în conferinţa de presă de ieri, evident că Vestea s-a conformat metodei impuse („Faceţi solicitare scrisă”) şi aseară a pornit spre TT cererea respectivă. Solicitare la care ar lua doar 5 minute să răspundă cineva. Aşteptăm…

… Cu toate că Legea 544/2001 (a accesului la informaţiile de interes public), pe care cu siguranţă Cărbunariu a avut-o în tematica de concurs pentru funcţia de manager TT nu stabileşte doar conceptul de solicitare scrisă (aşa cum cred unii) ci inclusiv pe cel de solicitare verbală în care întrebarea de ieri se înscria perfect pe aceste prevederi legale.
O, tempora! Cu O de la Omagiu…

Mai jos, ca să nu fie vorbe, întreaga conferinţă de presă, în format VIDEO. Momentul întrebărilor adresate de Vestea (care începe cu remarca decentă că o conferinţă de presă nu e nici simpozion, nici şuetă) la timer 29.38:

Daniel VINCA

Comentarii Facebook