Într-un oraș cu drumuri de pământ, 1.000.000 lei pentru fițe cu giga-steag, logo pe munte și aparate fitness

Votarea bugetului municipiului Piatra Neamț în ședința de CL de ieri a confirmat voința primarului Dragoș Chitic și a echipei de consilieri care conduc acum capitala de județ de a angaja în 2019 câteva cheltuieli cel puțin interesante.

Sunt multe alocările de bani care intră în zona discutabilului și, în top sunt, printre altele:
– Proiectare și execuție soclu pentru montare catarg cu drapel național – 200.000 lei
– Amenajare trepte de acces munte Pietricica și amplasare litere volumetrice logo Piatra Neamț – 250.000 lei
– Achiziționare echipamente fitness pt parc central și baia comunala – 545.000 lei

Primele două poziții de mai sus însumează circa 100.000 euro. Ultima poziție din șirul celor de mai sus ar însemna, în moneda europeană cam 120.000 euro, sumă mai mult suficientă pentru a realiza, de la 0, o sală spațioasă de sport și fitness, cu toate dotările aferente, adică nu doar cu aparate ci cu vestiare, dușuri, saună, mobilier etc.
Suma de 545.000 lei pare cel puțin ciudată, mai ales în condițiile în care o parte din echipamente ar urma să fie amplasate în aer liber și este de așteptat să nu fie vorba de cine știe ce „finețuri” ci de clasicele aparate care se amplasează prin parcuri.

Consilierii opoziției au propus, prin vocea lui Victor Marghidan (PSD) mai multe amendamente, și pentru sumele de mai sus dar și pentru altele, la fel de discutabile. Mașina de vot din CL le-a respins însă pe toate la foc automat, inclusiv pe cele care prevedeau realocări de fonduri care să fie redirecționate în realizarea unor investiții necesare pe Muntele Cozla, acolo unde acum telegondola duce turiștii spre „nimic”, cum recunosc chiar unii dintre aleșii locali.

Există deja voci care spun că cele 3 investiții de mai sus par a avea – și ca sume dar și prin insistența cu care au fost promovate și votate în ciuda altor priorități mult mai importante – interese de culise. Și nu ar fi vorba doar de imagine (greu cu boala asta de a te poza ca pițipoanca mereu și unde…) ci probabil de fericirea financiar-contabilă a unor furnizori care ar trebui să fie recunoscători că vor prinde asemenea contracte.

În acest timp, în Piatra Neamț sunt numeroase drumuri locale care sunt din pământ. Nu ne referim la cele care sunt asfaltate dar necesită urgente lucrări de reparații ci la drumuri care sunt efectiv din pământ, adică așa cum erau pe vremea dacilor (că tot s-au alocat ieri bani pentru un nou festival dacic) sau a borilor și domnilor fanarioți (că tot urmează festivalul medieval).

Astfel de drumuri din pământ și lut sunt și în anexa (satul) Bâtca Doamnei, și în Văleni dar și în alte zone din orașul Piatra Neamț. Iar oamenii care locuiesc pe aceste străzi și care au ghinionul de a merge zilnic cu mașinile pe drumuri mai proaste ca multe străzi din comunele județului au buletine de oraș și plătesc impozite ca la oraș.

Cu un milion de lei se poate asfalta 1 km, poate chiar mai mult de drum.

Vom reveni.

Daniel VINCA

2 thoughts on “Într-un oraș cu drumuri de pământ, 1.000.000 lei pentru fițe cu giga-steag, logo pe munte și aparate fitness

  1. Sunt niste prostii, niste cheltuieli fara rost!Steagul este inutil, daca vor neaparat sa arate ca sunt patrioti, pot pune niste steaguri mai ca lumea pe primarie, Turnul lui Stefan cel Mare, etc.Literele volumetrice sunt niste prostii care nici nu mai trebuie comentate…Cat despre paratele de fitness, primaria a gonit intentionat investitorii privati de la Baia Comunala , care aveau aparate in dotare!Acum, pe principiul „para-ndarat” se vor achizitiona altele, probabil la pret dublu!In concluzie , sunt ori bani de campanie, ori economii pentru zile rele…

  2. Cam cât de psihopat pot sa fii, ca sa ai asemenea proiecte !!!? Trotuarele se dărâma,parcările sunt insuficiente,piețele de cartier sunt vai de steaua lor, locurile de joaca la fel și tu faci din orașul asta țigănie !?

Lasă un răspuns