Integritate la mişto! Plumbul zilei…

Integritate! Frumos! Diafan, de-a dreptul înălţător! Aşa a tot fost vânturat acest termen, în precampanie, şi de stânga şi de dreapta politică, fiecare tabără încercând să ne reamintească discursul „Ai noştri – fraţilor! Ai lor – hoţilor!”.

Ştirea cu Cherecheş, proaspăt primar ales care ar putea depune jurământul de ales după gratii a făcut turul ţării şi al lumii. Fain candidat, faini alegători. De Cartea Recordurilor, nu altceva, să pui ştampila – nu unu-doi ci turmă – pe un preacinstit aflat după gratii, în arest preventiv.

Dar hai să ne uităm şi în Neamţ, la aleşii cu pedigree plin de pete, ba de la Justiţie, ba de la ANI. Da, funcţionează prezumţia de nevinovăţie dar, politic şi administrativ, când esti demnitar local, mic sau mare, pârlit de consilier sau ditamai primarul, trebuie să faci un pas în lateral, să-ţi rezolvi problemele cu Justiţia mai întâi şi apoi, dacă ţi-ai spălat petele mai revii în prim-plan în partid sau la Primărie sau CL.

Nu intrăm în detalii dar cert este că subsemnele electorale ale mai tuturor partidelor din Neamţ şi-au găsit loc de candidat tot felul de pătaţi, încondeiaţi ba de organele de cercetare penală, ba de Justiţie prin diverse sentinţe, ba de ANI (ca incompatibili sau in conflicte de interese). Adica mai întâi, acum vreo 6-7 luni, şi PNL şi PSD şi toţi ăilalţi ţipau că ei nu vor trece puntea alegerilor cu „penali” şi cu „incompatibili” şi referirea nu era doar la cei cu sentinţe definitive ci inclusiv pentru cei cu – să le spunem – probleme incipiente (anchete aflate în fază de debut, decizii ANI contestate în instanţe). Ba unii pătaţi de pe la PSD sau PNL au ajuns să candideze cu alte partide, mai mici, dar nu pentru că li s-ar fi aplicat tratamentul promis ci pentru că – unii dintre ei + erau nemulţumiţi de locul de pe listă.

Şi astfel, partide mai mari sau mai mici au venit în faţa alegătorilor nemţeni cu liste pigmentate de pătaţi. Criteriile de integritate au fost modificate faţă de declaraţiile iniţiale, iar curăţenia dură a devenit un fel de agheazmă pentru ca, în final, PSD, PNL şi tot neamul lor să o întoarcă ca la Ploieşti redescoperind că şi aleşii dalmaţieni beneficiază, inclusiv politic, de prezumţia de nevinovăţie.

Mai pe româneşte, deparazitarea partidelor a fost făcută după metoda Hexi Pharma prin aplicarea unor principii total diluate. Din toate criteriile anunţate iniţial s-a ales praful iar soluţia a fost una diluată în bună tradiţie şi băşcălie românească: integritate la mişto! Pam-pam!

Daniel Vinca

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns