Instituții de stat folosite ca SUVEICĂ pentru direcționarea de către CJ a unor bani cu dedicație spre ONG-uri!

Există o legea care spune în ce condiții autoritățile publice locale pof finanța anumite activități ale unor ONG-uri. Adică cum pot pleca banii de la Primării sau din Consilii Județene spre anumite fundații sau asociații: prin proiecte depuse în anumite sesiuni (anuale sau chiar mai dese) care sunt analizate de comisii special înființate și primesc banii în urma unor proceduri numite și „licitații de proiecte”.

Mai există și calea ocolitoare a unei asocieri directe a finanțatorului cu cel care aplică proiectul (acțiune, concurs etc) dar bate la ochi, e la limita legii și e total și ne-fair-play față de ong-urile care participă la licitație, deci la un concurs de finanțări.

La Consiliul Județean Neamț a fost însă inventată a treia cale: SUVEICA instituíe de stat. Adică se pune de o asociere între CJ și o instituție de stat cu blazon care își arogă statutul de partener al unui ONG care organizează o acțiune. Pentru ca votul consilierilor județeni să fie favorabil se invocă faptul că bugetul total al acțiunii e de vreo 2-3 ori mai mare decât ce alocă CJ Neamț (fără să se anexeze niciun document care să arate că organizatorul chiar are banii respectivi, așa cum se face la licitația de proiecte unde ONG-urile nu primesc niciun leu până nu fac dovada că au depus în cont suma care reprezintă contribuția proprie).

Deci instituția de stat care intervine în acest circuit, între banii care pleacă de la CJ și ajung cu dedicație la ONG-ul X este doar un fel de portofel, de vehicul, de plic în care sunt puși banii. În limbaj de argou, SUVEICĂ.

Culmea este că în unele cazuri (detalii, în curând în Vestea) și ONG-ul respectiv este tot o suveică, organizatorul real al acțiunii organizate fiind vreun șmecher de pe alte meleaguri care doar vrea banii de la CJ pentru fel de fel de idei, mai normale sau mai trăsnite. Iar unele din ideile respective sunt, de fapt, adevărate afaceri pentru care CJ Neamț nu are acoperire legală în a da banii unor firme – s-ar numi ajutor de stat – dar ele sunt împachetate în sintagma generoasă de „acțiune de interes public județean”.

Iar sumele date astfel, repetăm CU DEDICAȚIE unor băieți deștepti, nu sunt deloc neglijabile.

Vom reveni.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns