Inspector din Educaţie: „Profesorii decid formatul lecţiei! Dar pentru unii e mai simplu să predea ca acum 20 de ani…”

Elena Preda, inspector de istorie la ISJ Neamţ precizează că şi în România profesorii au libertate deplină în a stabili formatul lecţiei, în a face cursurile atractive şi în a transforma simpla teorie în relevanţă practică şi că, în geberal, ţine doar de cadrele didactice dacă îşi modernizează metodele sau preferă să predea ca acum 20 de ani.

<<M-a provocat acest fragment din articolul dedicat invațământului estonian:
”Asta înseamnă că profesorii au un nivel înalt de libertate în a alege formatul lecțiilor. “Cred că profesorii sunt motivul pentru care facem atît de bine (n.r la testele PISA), pentru că au libertatea să își facă lecțiile cum vor și asta îi face pe elevi dornici să învețe”, spune directorul de școală citat de BBC”. Știți că și în România există această libertate??? Poate nu este suficient conștientizată de către profesori, sau preferă un format tradițional. Dacă veți găsi profesori în România care vor spune că cineva le-a îngradit modul de predare, acel ”cineva” a greșit profund. Profesorul este cel care decide formatul lecției deoarece el cunoaște potențialul clasei. Nu e ușor să proiectezi lecții atractive, nu e simplu să propui exerciții de gândire critică la clasă, simplu este să predai cum faceai cu 20 de ani in urmă… simplu este să povestesti o oră si să pierzi atenția clasei după primele 10 minute>>, a punctat inspectoarea Elena Preda în contextul discuţiilor generate de rezultatele mediocre obţinute la testul PISA.

Din postura de manager în Educaţia nemţeană, Elena Preda pune degetul pe rană şi ridică şi întrebarea referitoare la felul în care unii dintre cei care devin profesori vin sau nu bine pregătiţi din învăţământul superior pentru această profesie: <<V-ați întrebat cumva vreodată cum sunt pregătiți viitorii profesori în facultăți?
De ce să nu începem de acolo …dacă se dorește un început? Este esențial ca profesorul să vină în școală bine pregătit, costă foarte mult să-l formezi pe parcurs și rareori cu succes! Formarea inițială este esențială, formarea continuă construiește… îmbogățește, înnoiește, modernizează, digitalizează, pune în aplicare paradigme educaționale>>.

Mesajul inspectorului de istorie nemţean a stârnit o adevărată dezbatere care a antrenat mai ales cadre didactice. Dacă unii dintre acestea s-au plâns de faptul că lecţiile moderne sunt uneori imposibile din cauza dotărilor precare, altele au vorbit pe şleau despre lehamitea unor colegi de cancelarie si au tras concluzia că „omul sfinţeşte locul”.

D.V.

Comentarii Facebook

One thought on “Inspector din Educaţie: „Profesorii decid formatul lecţiei! Dar pentru unii e mai simplu să predea ca acum 20 de ani…”

  1. „V-ați întrebat cumva vreodată cum sunt pregătiți viitorii profesori în facultăți? De ce să nu începem de acolo …dacă se dorește un început?”

    Dar dvoastră v-ați întrebat vreodată care este nivelul celor care ajung la facultate? Cât timp nu vor exista examene pentru admiterea în facultăți ( acum sloganul este: intră cine vrea…rămâne cine vrea… pentru că există acea finanțare de compromis per elev/student și toți vor fi trecuți pentru a nu pierde din bani) situația nu se va schimba.

Lasă un răspuns