Înfrângere pentru primarul şi maşina de vot din CL Rediu! Prima instanţă a decis suspendarea Hotărârii de schimbare a viceprimarului Braiş!

Nebunie totală în administraţia din Rediu unde – aşa cum Vestea anticipa în urmă cu ceva timp – sunt şanse tot mai mari ca bugetul comunei să suporte două lefuri de viceprimar în loc de una!

Tribunalul Neamţ a deliberat pe dosarul care a plecat de la plângerea intentată de viceprimarul demis după circa o lună de activitate şi a decis suspendarea Hotărârii de Consiliu Local prin care Vasile Braiş a fost demis din funcţie.

<<Tip solutie: Admite cererea de suspendare
Solutia pe scurt: Admite cererea. Suspendă executarea hotărârii nr.44 din 26.06.2016 a Consiliului Local al comunei Rediu până la pronunţarea instanţei de fond în dosarul nr.1981/103/2016. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 8.11.2016.
Document: Hotarâre  1117/2016  08.11.2016>> – se consemnează în încheierea de şedinţă. Ca să nu fie vorbe, priviţi şi fotografiile de mai jos, cu imagini de pe portalul just.ro:

image-9 image-10

Evident că poate urma un recurs care, teoretic, se poate solda cu orice rezultat. Doar teoretic, pentru că după cum spun juriştii cu ceva experienţă, cam asta e practica unitară la nivelul instanţelor şi dacă prima instanţă suspendă un act administrativ până la judecata pe fond şi instanţa de recurs merge, în general, pe acelaşi tip de soluţie.

Într-o lună – două s-ar putea judeca şi recursul. Iar dacă sentinţa de mai sus rămâne în picioare, localnicii din rediu se pot lăuda că altele or fi lipsind în comunitatea lor dar două lefuri în loc de una de viceprimar o să suporte Consiliul Local. Luând ca repere temporale momentul demiterii (26.07.2016) şi cel în care va fi aplicată sentinţa instanţei superioare, ar putea fi vorba de vreo 6 luni în care a luat şi noul vice (cel care a fost ales în locul lui Braiş) indemnizaţia dar în care i se va plăti şi acestuia (în eventualitatea, foarte probabilă, că va câştiga şi procesul de fond prin care cere revocarea actului administrativ).

Cititi si: Viceprimarul Braiş: „Vor să mă schimbe ca să nu le tulbure nimeni afacerile nelegale!” PSD importă modelul „haos Girov” la Rediu!
„Grădiniţa” PSD Rediu sau votul cu pixuri colorate! Vot secret la mişto!…
Rediu: între RISCUL şi LUXUL de a plăti doi viceprimari!

Până la judecata de fond – care poate dura şi ea vreun an-doi… – cert este că circul din administraţia din rediu, de după alegerile locale îşi arată colţii cu prisosinţă.

Reamintim că la Rediu, rezultatul votului de la alegerile locale a stabilit următoarea distribuţie în CL: 10 PSD, 5 PNL. La constituirea noului CL, când s-a trecut la votarea viceprimarului, candidatul PSD a pierdut în faţa liberalului Braiş cu 7 la 8 voturi. În tabăra PSD au urmat discuţii şi acuze, ba primarul Vasile Motfolea s-a şi lăudat – chiar într-o şedinţă de CL – cum i-a dus el pe toţi consilierii PSD să jure pe Biblie. Şi, la scurt timp, la solicitarea organizaţiei PSD Rediu (condusă tot de Motfolea), organizaţia judeţeană social-democrată i-a exclus pe 3 consilieri consideraţi trădători, aceştia pierzându-şi şi calitatea de aleşi locali.

La finele lunii iulie a urmat o nouă şedinţă de CL unde – aşa cum Vestea a arătat la vremea respectivă, ca să nu mai fie defecţiuni, aleşii PSD au votat pe buletinele de vot în mod secret dar… cu pixuri colorate.
Ca şi presiunea nelegală pusă de primar prin purtarea aleşilor la jurat pe Biblii şi icoane, şi violarea secretului votului prin maniera de control politic al acestuia ţine, probabil, tot de democraţia specifică Republicii Girov care pare a nu avea nicio legătură cu legislaţia din România.

Cititi si: Viceprimarul Braiş: „Vor să mă schimbe ca să nu le tulbure nimeni afacerile nelegale!” PSD importă modelul „haos Girov” la Rediu!
„Grădiniţa” PSD Rediu sau votul cu pixuri colorate! Vot secret la mişto!…
Rediu: între RISCUL şi LUXUL de a plăti doi viceprimari!

De la acea şedinţă orchestrată de primar şi de maşina sa de vot s-a ajuns la contestarea Hotărârii şi la cererea de suspendarea a aceluiaşi act administrativ de către Vasile Braiş. E vorba de dreptul respectivului de a contesta un act considerat injust şi nelegal, iar Justiţia analizează şi decide după cum consideră, în virtutea legislaţiei existente.
Iar bugetul local va fi bun de plată, pentru că orgoliul „maşinii de vot” trebuie decontat. Braiş declara încă din iulie că va cere instanţei ca, într-un final, cheltuiala suplimentară care va greva asupra bugetului să fie suportată de cei care au iniţiat şi votat proiectul de hotărâre. Cert este că până la acel pas, când Braiş va avea o sentinţă definitivă, plata va fi făcută din bugetul comunei, că aşa spune legea. Abia apoi, vreo instituţie a statului (Alo, Curtea de Conturi, se aude?) sau vreo persoană care va sesiza din nou instanţa vor putea cere ca decontul pentru luxul de a avea doi viceprimari să fie plătit de consilierii respectivi. De data asta, deşi votul a fost tot unul secret, nici nu e greu de stabilit: cei 5 consilieri PNL nu şi-au exercitat dreptul de vot, au votat cei 10 de la PSD şi au fost 10 voturi pentru înlocuirea lui Braiş din funcţia de viceprimar.

Nu ar fi o problemă, probabil, pentru primarul Motfolea care pare a fi învăţat să piardă (administrativ şi politic) astfel de bătălii juridice. Dar ce vină au cetăţenii din Rediu, ca din bugetul comunei (care nu este vreuna super-bogată) să fie decontate astfel de excentricităţi şi episoade de circ administrativ?

Vom reveni.

D.VINCA

dsc_3564 cop-rediu

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns