„Informaţiile” marca Ţapu, demontate la sursă: „Consiliul Judeţean nu are niciun ban datorie la Spitalul Judeţean!”

„Consiliul Judeţean nu are niciun ban datorie la Spitalul Judeţean!” – acesta a fost mesajul principal al conferinţei de presă de ieri susţinută la instituţia sanitară, afirmaţia fiind susţinută cu cifre şi documente de doctorul Codrut Munteanu, directorul SJ Neamt şi de Cătălin Chiţei, administratorul public al judeţului.

Deşi nu i-au pomenit numele nici în faţa presei şi nici în comunicatul remis cu această ocazie, a fost clar că amfitrionii au făcut referire la mesajele difuzate anterior în spaţiul public de senatorul Eugen Ţapu care, de câteva săptămâni, face din problemele istorice reale dar şi din cele umflate un fel de „noutăţi”.

Consiliul Județean Neamț nu are datorii către Spitalul Județean de Urgență Neamț. La finalul lunii iunie 2019, unitatea medicală nemțeană figurează cu datoria curentă de 2.454.137 lei, cu termen de plată sub 30 de zile, formată din următoarele sume:

  • 53.165 lei – datorii către furnizorii de bunuri și servicii, cu finanțare de la bugetul de stat, pentru care nu s-a primit alocare de la Direcția de Sănătate Publică Neamț;

  • 231.177 lei – datorii către furnizorii de bunuri și servicii care se finanțează prin programe de sănătate ale Casei Județene de Asigurări de Sănătate;

  • 169.795 lei – datorii către furnizorii de bunuri și servicii care se finanțează din bugetul Ministerului Sănătății.

Prin urmare, este falsă informația vehiculată în spațiul public, conform căreia Consiliul Județean înregistrează datorii către unitatea medicală județeană”, a declarat Catalin Chitei.

El a mai precizat ca sumele mentionate fac parte din categoria datoriilor curente, intrucat facturile catre furnizori se platesc dupa o luna de la emiterea lor. Prin urmare, acestea sunt in grafic, deci nu exista probleme cu banii la Spitalul Judetean Neamt, cauzate de catre lipsa finantarii din partea CJ Neamt.

Doctorul Codruţ Munteanu a completat spusele lui Chiţei făcând referire la spijinul consistent şi necondiţionat pe care, din calitatea de manager al spitalului, l-a primit şi îl primeşte de la instituţia administrativă judeţeană şi de la preşedintele acesteia, Ionel Arsene.

A mai fost punctat faptul că alocările bugetare de la CJ spre Spitalul Judeţean au crescut consistent în ultimii ani, cu precădere în acest mandat şi că în acest moment sunt în desfăşurare 52 de licitaţii electronice pentru achiziţia record de aparatură, de peste 100 milioane lei, cu bani asiguraţi de Ministerul Sănătăţii.

D.V.

Lasă un răspuns