Informația corectă: firma Troleibuzul reia cursele chiar de mâine dimineaţă (sâmbătă)!

Este informaţia momentului, dar şi cea corectă: Troleibuzul reia chiar de mâine cursele din programul de transport, şi în Piatra Neamţ dar şi pe cele care ating comunele arondate ADI Urbtrans.
Informaţia a fost confirmată chiar de Nadia Năstase, la câteva minute după ce terminase o nouă negociere cu furnizorul de combustibili (ora 17.15): „Da, reluăm chiar de mâine cursele, pe toate traseele. Am obţinut o nouă dovadă de înţelegere de la furnizorul de combustibili care a acceptat să ne realimenteze mijloacele de transport până luni. Nu au ajuns încă banii de la Consiliul Judeţean în contul Troleibuzul, sper şi am încredere ca acest lucru să se întâmple până luni ca să putem face plata promisă, să nu intrăm într-un nou blocaj”.

Este vorba despre cei 300.000 lei promişi astăzi de Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, drept sumă restantă din compensaţia pe care instituţia judeţeană a avut-o de plată, drept compensaţie pentru primul semestru.
În condiţiile în care alimentarea mijloacelor de transportă costă lunar cam 220.000 lei, este evident că rezolvarea de moment care a venit dinpre CJ, cu cei 300.000 lei, nu asigură decât o gură de oxigen pentru circa o lună, firma având, evident, şi alte cheltuieli (dincolo de cele cu salariile).

Dacă însă în continuare Primăria Piatra Neamţ se încăpăţânează să ignore OUG din iunie (care prevede că subvenţiile pe transport local nu mai pot fi date de CJ-uri, ci doar de Primării), după o lună discuţiile reîncep din acelaşi punct.
Mai mult, o eventuală nouă criză în transportul local/metropolitan din Piatra Neamţ dublată de relocarea traseelor de la Troleibuzul spre un alt operator privat (sau către mai mulţi) pune sub semnul întrebării oportunitatea şi necesitatea ONG-ului ADI URBTRANS (cu şefi şi salariaţi plătiţi din contribuţia/redevenţa tuturor operatorilor de transport care au curse locale pe această zonă).

Culmea este că la acest ONG ADI URBTRANS a fost şi preşedinte dar şi director (cu salariu şi toate facilităţile conferite prin contract) şi primarul Dragoş Chitic care semna bine-merci confirmările pentru plăţile CJ către Troleibuzul la acel moment fără să spună atunci, ca acum câteva zile, că la firma de transport ar fi un management defectuos. Drept e că atunci Dragoş Chitic semna şi trebuia să plătească CJ, acum, prin lege, aceste compensaţii trebuie plătite de Primării.
Reamintim că şi până la apariţia OUG care interzice CJ Neamţ să mai plătească aceste subvenţii, în toată ţara, cu excepţia judeţelor Neamţ şi Arad, banii de compensaţii erau daţi din bugetele Primăriilor.
Vestea a explicat în numeroase articole din ultimii 3 ani că plata compensaţiilor de către CJ (între 5 şi 8 sute de mii de lei) este un demers imoral faţă de restul locuitorilor din judeţ şi faţă de celelalte UAT-uri, atâta timp cât de serviciile de transport respective beneficiau doar locuitori din 6 UAT-uri (90 la sută din acest beneficiu fiind pentru locuitorii din Piatra Neamţ).

D.V.

Lasă un răspuns