Îndrăzneşte să crezi în Legea Olguţa, varianta Spitalul Judeţean: Medicii pierd la sporuri, amărăştenii la salariile nete!

Salariaţii Spitalului Judeţean Neamţ au ieşit azi la protest, în curtea unităţii sanitare, motivul fiind acelaşi ca în toată ţara, în instituţii similare, dar cu fluturaşii de lefuri în mână: multprealăudata Lege a Salarizării Unitare (aşa-numita lege Olguţa Vasilescu), prin care creşteau lefurile ca Făt-Frumos din poveste, după propaganda PSD şi care, real, în foarte multe cazuri, duce la dijmuirea veniturilor salariaţilor (detalii, AICI – Salariile la Spitalul Județean Neamț: ”Cel puțin 45% din angajați nu iau un leu în plus, ci mai puțin ca înainte”)

În timp ce salariaţii vin cu acuzaţii clare (şi ce poate fi mai crunt decât faptul că nişte oameni plâng că vor merge cu bani mai puţini, acasă, la copii), răspunsurile administraţiei (Direcţiune, şef CA Spital, preşedinte CJ Neamţ) sunt fie în zona bâlbâielilor sinistre, fie în cea a generalităţilor tip „vom face să fie bine ca să nu fie rău”.

Medicii se plâng că, deşi le cresc salariile de încadrare, sunt vămuiţi la sporuri care, mai nou, sunt plafonate sub pragul de 30 la sută. Mai exact, de exemplu, pe gărzile de week-end vor lua acum mai puţini bani decât înainte ceea ce ar putea duce la o reală problemă dacă aceştia îşi vor pune în practică ameninţare de a nu mai face gărzi decât la nivelul minimului obligatoriu din lege, în condiţiile în care în multe secţii există deficit de medici. Şi dacă sunt deja secţii în SJU Neamţ unde NU SUNT EFECTUATE GĂRZI (deşi e vorba de un spital de urgenţă), riscul dispariţiilor altor gărzi, din alte secţii poate duce până la pericolul de ridicare a acreditării spitalului sau de coborâre a gradului său, ceea ce ar însemna mai puţini bani decontaţi de CASS pe caz rezolvat (celebrul indice de DRG).

La această problemă (cea a sporurilor reduse), managerul Cristina Atănăsoaie a dat mai multe declaraţii către presa locală din care, în sinteză, ideea este că … asta e legea.

Situaţia e mai dramatică la categoria „amărăşteni”, adică la asistenţii şi îngrijitoarele ale căror salarii scad cu câteva sute de lei. Liderii sindicali spun că ar putea fi vorba chiar de 30-40 la sută din totalul acestor angajaţi dar chiar şi dacă procentul ar fi mai mic este evident că PSD are o mare problemă, precum decalajul dintre promisiunile iniţiale ale Ministrului Olguţa Vasilescu („nimeni nu va pierde la salarii”) şi fluturaşii cu sume micşorate. Iar să-i spui unui salariat care pierde 300 de lei la leafă, pentru munca pe care o făcea şi până acum, că au crescut lefurile altora şi spitalul trebuie să se încadreze în plafonul maxim de salarii e ca şi cum i-ai cere flămândului să aplaude în timp ce salivează cu privirea în vitrina unui magazin alimentar din care nu-şi permite să cumpere.

Iar dacă explicaţiile managerului nu ţin de foame pentru cei cu lefuri dijmuite, prestaţia Consiliului Judeţean (instituţia căreia îi este subordonat spitalul) a fost una catastrofală. Mai întâi, la faţa locului a fost trimis Octavian Bărbuleţ (consilier Cabinet Preşedinte CJ, şef CA Spital) care a dat un copy-paste verbal la declaraţiile managerului, a vorbit ceva despre recalculări iar când a fost întrebat dacă după recalculare vor fi date oamenilor diferenţele în mod retroactiv a dat un răspuns ca la ONG: „Firesc AR FI să se dea!”. Folosirea condiţionalului optativ („AR FI”) l-a pus pe „omul lui Arsene” în situaţia de a nu mai fi ascultat de cei din faţa lui care, evident, au vociferat.

Dar parcă e de ajuns să spui „Bărbuleţ” ca să-ţi închipui ce succes poate avea o negociere purtată de acesta cu reprezentanţii celor peste 1500 de salariaţi din spital…

Cum lucrurile anunţau un curs dramatic, la Spital a mers şi Ionel Arsene. Nu s-a întâlnit cu protestatarii ci cu… conducerea şi şefii de secţii. O abordare total non-social-democrată care, ca şi mesajul postat ulterior pe facebook, stârnesc deja reacţii negative.

Mesajul lui Arsene:

<<Am încredere că vizita pe care am făcut-o astăzi la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț pentru discuții cu șefii de secții va fi urmată de soluții viabile pentru rezolvarea multor probleme de la nivelul SJU.

Este datoria mea ca angajații instituțiilor subordonate Consiliului Județean Neamț să fie corect remunerați și mulțumiți de condițiile în care își desfășoară activitatea. Astfel, începând de săptămâna viitoare voi incepe o analiză amănunțită a tuturor acestor instituții, Spitalul Județean de Urgență cu prioritate, unde voi analiza fiecare caz în parte, pentru a identifica o rezolvare legală și corectă a problemelor.

Știu că investițiile deja demarate și cele viitoare la SJU Piatra-Neamț sunt extrem de necesare pentru nemțeni, dar sunt absolut conștient și de faptul că acestea sunt inutile dacă nu avem cadre medicale bine pregătite și mulțumite de condițiile în care muncesc.

Apelez și pe aceasta cale la răbdarea și înțelegerea dumneavoastră, a cadrelor medicale de la Spitalul de Urgență, astfel încât nemțenii să nu aibă de suferit de pe urma acestor nemulțumiri. Aveți promisiunea mea că voi face tot ce ține de mine pentru a rezolva problemele cu care vă confruntați în cel mai scurt timp>>.

În traducere liberă: oamenii au ieşit azi să protesteze pentru că mâine vor lua lefuri mai mici iar Ionel Arsene le promite că „voi incepe o analiză amănunțită, voi analiza fiecare caz în parte”, dar…  „începând de săptămâna viitoare”.

Această lipsă de tact şi de interes real pentru o problemă acută şi urgentă este taxată deja la greu pe internet. Ori Arsene a fost neatent când a postat asemenea perlă, ori „locotenentul” care se ocupă de pagina de facebook a demnitarului are cardul suficient alimentat şi nu înţelege ce înseamnă să te duci cu 300 de lei mai puţin într-o lună, acasă, la copii.

Spitalul Judeţean Neamţ este doar una din unităţile sanitare din ţară în care astăzi au avut loc astfel de revolte. Cu un CA care în ultimul timp a părut doar o formalitate („făcătură”) pe hârtie, cu o conducere care pare tributară la capitolul comunicare nu doar cu opinia publică ci şi cu proprii salariaţi, Spitalul Judeţean Neamţ pare a fi, în acest moment, prima bombă socială care ticăie chiar lângă scaunele pe care stau autosuficienţi demnitari PSD sau sfetnicii lor obedienţi.

Vom reveni.

Daniel Vinca

Nota Bene – Vestea.net nu a fost şi nici nu va fi o publicaţie care să fie tolerantă cu apucăturile unor (subliniem UNOR) salariaţi din spital. Asta nu înseamnă însă nici alunecarea pe panta generalizării şi nici că vom face ca alţii care consideră că noile nedreptăţi salariale cărora le cad victime angajaţii pot fi scuzabile prin prisma unor erori sau apucături nedeontologice ale UNOR salariati.

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Îndrăzneşte să crezi în Legea Olguţa, varianta Spitalul Judeţean: Medicii pierd la sporuri, amărăştenii la salariile nete!

  1. Daca e asa rau, de ce nu pleaca sa lucreze in sectorul privat?!Un salariu net de cca 3.000 lei pentru o ingrijitoare e mic?!

Lasă un răspuns