Incredibil! “Poliţia Tablan” nu caută un dispărut decât dacă ţipă prefectul!

Bărbatul din Bârgăuani dispărut de 10 zile va fi căutat astăzi din nou prin pădurea din preajmă. Operaţiunile vor începe de la ora 11 şi Poliţia Neamţ a catadixit să reia scotocirea zonei abia după ce s-a implicat în luarea deciziei prefectul de Neamţ, Vasile Panaite, anunţă tvmneamt.ro.

De fapt, activitatea Poliţiei Neamţ pe acest caz frizează incredibilul, dovedind modul formal în care este privit un caz de gravitate maximă: dincolo de statisticile cu care Poliţia defilează pe la bilanţuri festivite, e vorba de viaţa unui om, soţ şi tată a doi copii minori.

Reamintim, pe scurt faptele:

-sâmbătă, 15 iulie, Cristinel Amariei, de 55 de ani, dispare. Plecat de dimineaţă, seara nu mai ajunge acasă. O ipoteză ar putea fi faptul ca acesta să fi fost înghiţit de pădurea din apropiere, unde mai mergea la cules de bureţi. Din seara respectivă, dispariţia este anunţată Poliţiei
-nu are loc nicio operaţiune de scotocire a pădurii, timp de o săptămână, până ce vineri, 21 iulie, presa locală scrie despre subiect. Ca prin minune, abia în acea zi ISU Neamţ este solicitat de Poliţie. 3 militari şi 14 voluntari scotocesc pădurea, fără niciun rezultat şi, după 2 ore şi 22 de minute (vezi anexa), operaţiunea este abandonată.
-de vineri (21 iulie) până luni (24 iulie) nu se mai întâmplă nimic notabil pe ceea ce se numeşte operaţiune de scotocire. În lipsa implicării autorităţilor, căutarea este făcută – uluitor! – de fiul cel mare, de 12 ani, care merge singur în pădure strigându-şi tatăl.
Ieri, siteul tvmneamt.ro scrie din nou despre caz, jurnalistul Ionuţ Corfu se enervează şi îl sună pe prefectul judeţului care, în scurt timp, a confirmat o nouă operaţiune pentru azi, dacă vremea va fi favorabilă.

Concluzie macabră: Poliţia Neamţ condusă de comisarul şef doctor Paul Tablan declanşează căutări reale, prin operaţiune de scotocire a pădurii, doar când scrie presa (subiectul tvmneamt.ro a fost preluat şi de Antena 1) sau când intervine prefectul. Ofiţerii de la IPJ au, prin vocea purtătorului de cuvânt, acoperiri birocratice perfecte: în tot acest timp, cercetările au continuat. Pe româneşte au continuat cercetările judiciare, adică vreun agent de la post a mai întrebat pe la cârciumi, colţuri de stradă etc „Care l-aţi mai văzut, măi, pe Amariei care a dispărut”. Şi mai pe româneşte, viaţa unui om care a depins de fiecare secundă a fost lăsată la mâna a 1-2 poliţişti comunali, cu resurse logistice extrem de limitate, care în carneţelul de operaţiuni zilnice mai au ca obiective alte vreo 7 furturi cu AN, alte vreo 7 scandaluri în familie, cazuistica cotidiană (tamponări, scandaluri etc). Adică la mâna a 1-2 agenţi care ar fi putut afla (printre alte şi alte activităţi) doar printr-o minune vreun pont despre cazul respectiv.

În cazul dispariţiilor, primele 24 de ore sunt vitale pentru găsirea persoanei. La trecerea a 48 de ore de la dispariţie, din ce spun specialiştii, şansele ca dispărutul să mai fie găsit în viaţă (mai ales la cazuri de accident sau rătăcire în pădure) tind spre zero.

Poate omul a fost atacat de vreo fiară şi a murit din primele ore. Poate s-a accidentat în pădure şi a murit în scurt timp. Poate a fost omorât în altă parte… Poate… Sunt n ipoteze într-un astfel de caz dar POLIŢIA ESTE OBLIGATĂ SĂ MAXIMIZEZE ŞANSELE DE A GĂSI PERSOANA DISPĂRUTĂ. În cazul de la Bârgăuani, ISU (care nu se poate implica în astfel de căutări decât la cererea Poliţiei) a fost chemat în operaţiunea de căutare prin pădure DUPĂ 7 zile. Iar după acea căutare, Poliţia Neamţ (condusă de comisarul şef doctor Paul Tablan, fost ofiţer de judiciar) nu a mai făcut nicio scotocire până azi. Este pe cât de incredibil pe atât de adevărat.

Familia spune că timp de 4 zile, telefonul bărbatului a sunat. A cerut Poliţia Neamţ localizarea semnalului? Dacă NU, de ce? Dacă DA, a fost aprobat sau nu demersul şi cu ce rezultate? Sunt doar câteva din întrebările pe care şi le pune orice cetăţean.

Realist vorbind, şansele ca bărbatul să mai fie în viaţă sunt extrem de mici, ţin poate doar de ipoteza (puţin credibilă) ca acesta să-şi fi luat lumea în cap. Dar chiar şi în această ipoteză fantezistă, familia avea dreptul ca Poliţia să afle adevărul, să-i spună unde e bărbatul. Din păcate, mult mai consistentă este ipoteza ca bărbatul să fi păţit ceva şi fie instant, fie în câteva zeci de ore de la dispariţie să fi murit.

De asta Poliţiile serioase din lumea largă alocă toate serusele posibile (proprii sau colaboratori) în astfel de operaţiuni de scotocire realizate cât mai prompt.
Pe la americani – vedeţi prin filme dar nu e doar scenariu, că subiectele sunt inspirate, de multe ori, din situaţii reale – sunt mobilizate forţe importante şi poliţiştilor din zonă li se alătură fel de fel de şerifi federali, ba chiar şi cei de FBI se implică, stârnind chiar orgolii. Acolo e concurenţă că fiecare vrea să-şi facă treaba.

La noi, în primul rând trebuie subliniat faptul că există un Compartiment (care ar trebui sa fie) specializat: Compartimentul Dispăruţi.
Logica spune că respectivul Compartiment, cu ofiţeri de judiciar, poate şi cu un ofiţer din comanda IPJ ar fi trebuit să constituie – la ordinul şefului IPJ, comisarul sef Paul Tablan – o celulă de criză care să se fi localizat fizic de la momentul dispariţiei chiar în comuna respectivă. Şi să angreneze toate forţele polisibile (Poliţie, ISU, Jandarmi montani, salvamontişti, pădurari, voluntari de la Situaţii de Urgenţă din comunele din jur, sportivi specializaţi în munte şi pădure de la Cluburile Montane, voluntari de la cluburi de off-road, poate chiar proprietarii unor avioane utilitare care puteau survola zona etc). Probabil că o astfel de mobilizare de forţe pare exagerată, dar nimic nu e prea mult când e vorba de viaţa unui om care poate depinde orice secundă.

Rămâne de văzut cu ce rezultate se va solda acţiunea de azi. Sau – că tot se va afla la un moment dat – ce s-a întâmplat cu bărbatul dispărut.

Iar prefectul de Neamţ are obligaţia (şi morală dar nu numai…) – dacă tot a ajuns să facă el treaba celui care ia leafă (vreo 90 de milioane de lei vechi pe lună) să conducă Poliţia Neamţ – să ceară instituţiilor abilitate (IGPR, MAI) să ancheteze indolenţa responsabililor din conducerea IPJ Neamţ.

Vom reveni.

Daniel VINCA

ANEXĂ – Comunicatul ISU din care se vede că instituţia respectivă a fost solicitată LA O SĂPTĂMÂNĂ DE LA DISPARIŢIE

Misiune căutare persoană dispărută 

Vineri, 21.07.2017, la ora 11:38, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a primit o solicitare, de la Postul de poliţie din comuna Bârgăuani, privind sprijinirea căutărilor unui bărbat de 56 de ani dispărut din satul Ghelăeşti, comuna Bârgăuani. Pentru efectuarea căutărilor s-au deplasat trei pompieri militari cu o autospecială de intervenţie şi comandă din cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamţ şi paisprezece voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Bârgăuani. În jurul orei 14:00 au fost oprite căutările, persoana dispărută nefiind găsită.

 

 

Comentarii Facebook

3 thoughts on “Incredibil! “Poliţia Tablan” nu caută un dispărut decât dacă ţipă prefectul!

 1. IPJ este total compromis datorita coruptiei si incompetentei maxime.

  Alaturi de Parchet/DIICOT/DNA,IPJ este definitia statului mafiot,corupt.

  Nu este o rusine mai mare in prezent decit sa lucrezi in aceste institutii.

  In mod normal aceasta institutie toxica care produce paguba zi de zi cetatenilor care le platesc degeaba salariile uriase ar trebui desfiintata.

 2. a catadixit ?
  CATADICSÍ, catadicsesc, vb. IV. Tranz. (Fam.) A găsi de cuviință, a socoti de demnitatea sa (să facă ceva); a binevoi. – Din ngr. katadéhome. (DEX online)
  E cumva publicatia dumneavoastra in alta limba decat ROMANA ?

 3. tupeul si nesimtirea acestui individ sunt tolerate de toate institutiile din judet . iresponsabilitatea lui si a celor din subordine au pus in pericol viata mai multor oameni , numai in acest an . nu trece o saptamana fara un incident grav . trantorii acestia s-au invatat sa nu iasa din birouri decat pentru a lua spaga .
  din anul 2014 , pana in prezent , am facut nenumarate plangeri penale si sesizari catre MAI si IGPR .
  din nefericire , multi jurnalisti canta in struna acestor lichele .
  dezastrul privind siguranta publica , interlopii , gastile de cartier , drogurile , coruptia generalizata din IPJ – activitatea pseudo-politistilor in „timpul liber ” , vorbesc de la sine .
  prefectul , daca nu face pe prostul , are suficient material , numai pe baza a ceea ce am prezentat eu , in detaliu . problema este urmatoarea : implicarea functionarilor publici , a politistilor si magistratilor in tot ceea ce este nefiresc in acest oras . sunt o gasca comuna , condusa de interlopi .
  in raspunsurile primite de la MAI apare invariabil expresia : ” faptele prezentate in publicatia locala nu este prezentata obiectiv ” . de aici vine tupeul acestui individ . pana la un nou caz embematic , cu impuscaturi , nu se va intampla nimic .
  cazurile acestea grave , in care este pusa in pericol viata cetatenilor , inseamna raspunderea penala pentru politisti si autoritati . serviciul 112 SNUAU – pus pe chituci de autoritati .

Lasă un răspuns