INCREDIBIL! Poliţia Română CIORDEŞTE poze şi repostează fără a menţiona sursa!

O poză cu trei tinere şi frumoase poliţiste publicată în luna martie anul trecut de vestea.net (cu acordul autorului şi menţionarea sursei) face carieră de câteva zile pe facebook după ce a fost postată pe pagina „Politia Romana – www.politiaromana.ro”.

Poza cu cele trei politiste frumoase şi zâmbitoare din care una făcea un semn timid spre aparatul de fotografiat (un fel de refuz formal anulat de zâmbetul de reclamă pentru pasta de dinţi) a fost postată pe respectiva pagină de facebook (Politia Romana) în data de 10 februarie, are ataşat şi un citat (,,Când ceea ce suntem este ceea ce vrem să fim, aceea e fericire.” – Malcolm Forbes) şi a beneficiat până la această oră (13.31/17.02.2016) de 444 distribuiri, 96 de comentarii şi 6.148 de like-uri. Impresionant, nu?

Cum administratorii paginii de facebook Politia Romana nu mentionează nicio sursă a fotografiei, logica ar spune că e vorba de o fotografie care aparţine instituţiei. Adică realizată de un poliţist fotograf (sau de la vreo revistă a IGPR sau a Ministerului Afacerilor Interne), sau de un poliţist care are ca hobby fotografia, ar fi realizat respectiva poză în timpul liber şi a cedat drepturile de autor instituţiei la care lucrează sau – de ce nu? – un civil cu aparat, ochi artistic şi generozitate maximă. Dar ca un civil să fie generos trebuie să i se ceară voie să fie folosită poza, nu?

Pentru acurateţea informaţiei menţionăm că fotografiile din care face parte şi cea incriminată au apărut într-un articol din vestea.net referitor la manifestările dedicate Zilei Poliţiei (  – 26.03.2015) dar au fost realizate de colegul de breaslă Cosmin Humă care le-a şi urcat iniţial pe contul său de facebook. Vestea a avut acceptul acestuia de a le folosi ba, mai mult – aşa cum cere deontologia şi bunul simţ – autorul pozelelor a fost indicat de câteva ori în text. Pe româneşte, am menţionat sursa!

Image 003

politiste-11

Fotografia realizata in martie 2015 de Cosmin Huma si publicata de vestea.net

Poliţia Română nu face acelaşi lucru pe pagina sa de facebook. Adică nu suflă niciun cuvinţel de unde a luat fotografia care, este evident, e unicat ((singura diferenţa este cropuirea aplicată). Dacă a luat poza de pe profilul lui Humă, onor Poliţia Română ar fi trebuit să indice sursa, adică numele artistului fotograf. La fel, dacă operaţiunea copy-paste pleca din siteul vestea, specialiştii în comunicare de la IGPR ar fi trebuit să menţioneze acest lucru. În ce priveşte varianta „sursă site”, subiectul ar friza penalul, în ce priveşte varianta „sursă – foto facebook Cosmin Humă” este vorba măcar de încălcarea unor reguli de morală şi bun simţ (politica platformei de socializare fiind una mai relaxată în ce priveşte drepturile de autor). Iar colegul Humă a confirmat mai devreme că nimeni din Poliţie nu i-a cerut voie -nici măcar formal! – să utilizeze munca sa.

Oricum, interesant la maximum modul în care imaginea Poliţiei Române este construită cu fotografii – pardon de expresie – CIORDITE fără nicio remuşcare şi fără minima decenţă de a menţiona „sursa de informaţie”. Sau o fi apărând în organigrama IGPR „chestorul Apud” şi încă nu ştie opinia publică…

Iar din punct de vedere artistic, cropul (decuparea) aplicat de cel care a măcalărit poza este cel puţin discutabil. Poate a vrut să maximizeze atenţia pe zâmbetul frumoaselor poliţiste (care oricum e pus în valoare), dar tăietura aplicată în zona genunchilor e total neprofesioniste. Şi care ar fi fost problema ca utilizatorii de facebook să vadă că poliţistele frumoase (evident şi bine pregătite profesional) au, pe lângă zâmbetul din dotare, şi picioarele frumoase care pot fi ghicite sub pantaloni?

Daniel VINCA

cop politia poze

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns