INCREDIBIL! 4 VICEPRIMARI azi, la Primăria Piatra Neamţ!

46508843_3_644x461_masa-sedinte-cu-4-scaune-birou

Da, azi este o situaţie specială în care Primăria Piatra Neamţ are, conform documentelor 4 viceprimari.

Vestea.net vă explică mai jos cum s-a ajuns la această situaţie incredibilă.

Prin lege, Primăria pietreană este încadrată cu un primar şi doi viceprimari. Demisia primarului ales a dus, conform legii, la delegarea unui viceprimar cu atribuţii de primar şi, pe langă al doilea viceprimar, desemnarea unui consilier care să aibă atribuţii de primar. Altfel spus, pe situaţia „primar ales demisionar” e normal ca la Primăria pietreană să fie 3 viceprimari, întrucât unul ţine locul primarului.

La situaţia “salt de la 3 la 4 viceprimari” a dus şedinţa de joia trecută când, în locul Aureliei Simionică a fost ales Constantin Teodorescu. Veţi spune a plecat unul, vine altul deci tot 3. Fals! Sunt 4 şi iată cine, cum şi de ce:

1. Dragoş Chitic – viceprimar cu atribuţii de primar, practic reconfirmat în funcţie de invalidarea la vot a proiectului PSD care propunea debarcarea lui.

2. Aurelia Simionică, viceprimar – a fost debarcată joi dar azi este încă în funcţie. De ce? Pentru că Legea 215 a Administraţiei Publice Locale precizează când şi cum intră în aplicare o Hotărâre de Consiliu Local (Secretarul UAT trimite de îndată sau în maximum 10 zile lucrătoare, hotărârea la Prefectură pentru control de legalitate. Hotărârea devine validă după 5 zile de la trimiterea ei dacă Prefectura nu dă niciun semn că ar fi vorba de un act administrativ nelegal).
Şedinţa a fost joi după-amiaza. Vineri a fost 1 Mai (zi liberă la bugetari), apoi sâmbătă, apoi duminică. Să fi fost foarte rapid secretarul Florin Fecic şi să o fi trimis la Prefectură încă de joi după-amiaza? Greu de crezut, dar chiar şi aşa ar fi trecut doar 3 zile nu 5 (aici legea nu mai spune dacă “lucrătoare” sau nu, deci e o pâine de mâncat de jurişti şi avocaţi)! Oricum, pe textul legii, Aurelia Simionică mai este viceprimar cel puţin două zile!

3. Vasile Popescu – consilier delegat cu atribuţii de viceprimar. Funcţia lui nu a fost pusă în discuţie la şedinţa de joi deci, măcar o perioadă, îşi poate bea cafeaua de dimineaţă la jobul administrativ fără emoţii.

4. Constantin Teodorescu – a fost ales joi viceprimar. E valabilă şi la el demonstraţia de la Aurelia Simionică dar el este primar de jure, nu de facto. Dar este, cel puţin în percepţia publică, dovadă (ca să dăm doar un exemplu) sutele de mesaje de felicitare de pe internet.

De aici, intrăm în episodul 2 al nebuniei, care aduce Primăria Piatra Neamţ tot mai aproape de “virusul Girov”.

Mai sus aţi văzut că în loc de 3 viceprimari (din care unul cu atribuţii de primar), câţi ar trebui să fie, sunt 4. Dar tot azi ar putea rămâne doar…2!
Cum? Simplu! Teodorescu a anunţat deja că azi va comunica oficial că renunţă la mandatul de viceprimar. La fel de bine, şi Aurelia Simionică ar putea să comită un gest tranşant şi să spună, “OK, aţi câştigat bătălia asta, până la cea viitoare nu are rost să mă cramponez, pa!”. Nu o poate nimeni obliga să rămână în funcţie (mai ales că în locul atmosferei anterioare, liniştite, din Primărie, acum e una mai tensionată)…

Oricum, la cafeaua de dimineaţă, pentru şefii cu mandat, secretarele ar trebui să pregătească 4 ceşti de cafea. Rămâne de văzut care dintre ei, pe la prânz, vor mai cere şi a doua cafea…

Daniel VINCA

Lasă un răspuns