Incompetenţă sau bătaie de joc? Locuinţă de necesitate data prin băgarea chiriaşilor Smău peste chiriaşii Capră!

<<Bancurile cu proşti nu sunt bancuri ci situaţii extrase din realitate>>, spune un filosof englez. Un astfel de subiect de studiu poate fi cazul halucinant petrecut în urmă cu câteva zile în care consilierii locali din Piatra Neamţ au fost puşi în situaţia să voteze acordarea unei LOCUINŢE DE NECESITATE, în favoarea unei familii defavorizate social, locuinţă care… ESTE SUB EFECTUL UNUI CONTRACT DE ÎNCHIRIERE ANTERIOR, VALABIL!

Unele drumuri nefericite sunt pavate cu intenţii bune şi, în acest caz, a fost vorba de implicarea consilierului local Claudia Moroiu, respectiva fiind marcată de drama familiei care, cu mai mulţi copii, nu avea un acoperiş deasupra capului. Ca un ales local responsabil, Moroiu a făcut toate demersurile posibile şi legale ca familia SMĂU să poată primi o locuinţă, condiţiile acestui caz încadrândru-se în prevederile legale.

O comisie socială a verificat şi avizat cazul, subiectul a ajuns pe ordinea de zi şedinţei de Consiliu Local şi atât hotărârea cât şi anexa (cu locuinţele nominalizate pentru fiecare familie în parte) au fost votate.

Oamenii au intrat în locuinţă după ce yala a fost spartă, lipsa unei chei potrivite fiind un prim semnal care ar fi trebuit să dea de gândit angajaţilor de la Locativserv şi Primărie. Locuinţa era goală dar…

Când au mers să încheie contracte de utilităţi, noii chiriaşi au aflat că în baza de date a unor furnizori de utilităţi există alţi chiriaşi, cu contracte valabile la zi. Şi astfel s-a spart buboiul şi, de abia acum, când s-au făcut minime verificări în bazele de date, onor Primăria Piatra Neamţ şi onor Locativserv (plus consilierii locali care, dacă nu ştiu, află acum) au rămas cu gura căscată: dăduseră unor chiriaşi o locuinţă deja închiriată, cu contract valabil. Indiferent că vechii chiriaşi stăteau în acea locuinţă sau nu (ei pot pretexta că lucrau la amenajare, dotare, contracte utilităţi, cumpărare mobilier etc), atâta timp cât oamenii nu au renunţat la contract sau nu a intervenit o sentinţă definitivă şi irevocabilă se evacuare, situaţia e aberantă.

Precizare: primii chiriaşi – cu contract valabil – sunt o anume familie Capră.
Traducere: funcţionarii de la primărie şi Locativserv (plus onor consilierii locali) au băgat chiriaşii SMĂU peste chiriaşii CAPRĂ.

În urmă cu câteva zile, în timp ce noii chiriaşi erau ajutaţi de aceeaşi Claudia Moroiu şi de alţi oameni de suflet să-şi doteze noua locuinţă obţinută după atâtea lacrimi şi speranţe, a venit, ca un trăznet, vestea neagră că nu pot locui în continuare în casa respectivă.
Probabil că, zilele acestea, situaţia va fi rezolvată în vreun fel, prin acordarea altei locuinţe.
Rămâne, în spate, povestea incredibilă a aceste (in)competenţe crase. Se impune o nouă precizare: fondul locativ este administrat de Locativserv care, periodic, comunică Primăriei, mişcarea de chiriaşi (care vine, care pleacă), adică noutăţile în capitolele „locuinţe ocupate, locuinţe libere”. În acest context este evident că şi funcţionarii de la Locativserv şi cei de la Primărie, care s-au ocupat de pregătirea acestor documente nu au făcut gestul banal şi de bun simţ de a consulta baza de date, de a verifica statul unităţii locative respective.

Mai jos, fragmente din documente care arată fără echivoc gogomănia comisă:

Încheiem cu o întrebare retorică: oare vom vedea vreo sancţiune la adresa funcţionarilor vinovaţi sau cele două familii (8 oameni, în total) vor fi considerate victime colaterale ale acestui tip de administraţie publică?

Daniel VINCA

 

 

Lasă un răspuns