Începe Neamţ Music Festival, inclus anul acesta în prestigiosul Festival „George Enescu”

 

 

Neamț Music Festival a ajuns la cea de-a treia ediție și le propune melomanilor nemțeni un periplu muzical de patru zile, pe durata cărora vor putea experimenta bucuria întâlnirii cu muzica, într-o mare varietate de expresii ale ei.

Această a treia ediție la care a ajuns festivalul găzduit de județul Neamț reprezintă o încununare a succesului celorlalte două ediții anterioare. Dovada recunoașterii calității înalte a actului artistic este includerea Neamț Music Festival în circuitul prestigiosului Festival Internațional „George Enescu“. Așa se face că pe 15 septembrie, semnalul sonor al Festivalului „Enescu“ va răsuna și la Piatra-Neamț, municipiul reședință de județ alăturându-se celor zece orașe importante ale României în care are lor cea mai extinsă ediție de până acum a evenimentului de talie internațională (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Bacău, Bârlad, Târgovişte, Satu-Mare).

Este, fără îndoială, una din cele mai copleșitoare izbânzi ale teritoriului muzical nemțean în spațiul privilegiat al muzicii mondiale. Integrarea, după numai două ediții, a unei originale înfăptuiri culturale în circuitul amplu și generos al unui festival prestigios, precum cel care poartă emblema consacrată “George Enescu”, este o comuniune  pe cât de fericită pe atât de onorantă; și, firește, plină de responsabilități.

Istoria acestei integrări este relativ scurtă și se datorează  talentatului pianist Daniel Ciobanu care, într-o perioadă fastă a vieții sale de interpret – de acum consacrat –, a gândit structura unei ofrande muzicale menită să aducă un plus de strălucire, pe plan cultural, ținuturilor natale.

Proiectul propus în urmă cu doi ani de către Daniel Ciobanu a fost privit de unii cu oarecare circumspecție și datorită faptului că urma a se desfășura la o distanță relativ mică față de manifestarea muzicală consacrată a locurilor – „Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț”. Originalitatea unui asemenea demers avea să fie observată abia după prima ediție, când publicului pietrean i s-a oferit șansa de a fi părtaș la un nou concept artistic, bazat pe evoluțiile strălucitoare ale unui grup de tineri soliști de anvergură internațională, în centrul atenției stând, așa cum era de așteptat, pianul.

Dar marea surpriză avea să se producă în anul următor, când în locul calchierii primei ediții, “Neamț Piano Festival” a fost integrat conceptului mai larg denumit „Neamț Music Festival”, iar organizarea sa a fost asumată de Consiliul Judeţean Neamţ, prin Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ.

Schimbările au fost fundamentale, începând cu spațiul de desfășurare a concertelor – spaţiul tradițional al Teatrului Tineretului fiind înlocuit cu cel al Bisericii Romano-Catolice – și continuând cu structura concertistică în care pianului i s-au alăturat alte instrumente și formații, alcătuind un concept evolutiv fericit numit, printr-un termen de dinamică graduală „Crescendo”.

Anul acesta, prima seară de festival (12 septembrie) și Concertul de Gală (15 septembrie) vor avea loc la „Cinema Mon Amour” – fostul cinematograf „Dacia”, începând cu ora 19:00. Pe 13 septembrie, evenimentul se va muta la Rubik Hub – Ștrandul din Piatra-Neamț, iar sâmbătă, 14 septembrie, la Cetatea Neamț.

Mândru de ediţiile anterioare, Daniel Ciobanu, pianist și director artistic al Neamț Music Festival, declară: „La a treia ediţie, intrarea evenimentului sub aripa generoasă şi strălucitoare a Festivalului Internaţional «George Enescu» nu doar ne face să credem că ne aflăm pe drumul cel bun, dar ne dă şi trambulina de pe care să sărim şi mai sus, pentru ca lucrurile minunate care se întâmplă în fiecare început de toamnă lângă Pietricica să se vadă până departe, în toate cele patru zări.

Anul acesta, busola festivalului îşi îndreaptă nordul către dualitate. E poate cea mai simplă şi nimerită definiţie a lumii, într-un singur cuvânt. Din mulţimea de dualităţi sonore posibile, fiecare dintre cele patru zile ale festivalului va etala un scenariu diferit.”

La rândul său, Carmen Elena Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, adaugă: „Nu putem decât să așteptăm cu mare emoție și acest minunat eveniment la care lucrăm alături de pianistul cunoscut în toată lumea, Daniel Ciobanu. Așteptăm publicul să achiziționeze bilete și sperăm, la jumătatea lui septembrie, să ne bucurăm de atmosfera de poveste pe care o aduce muzica clasică. Până atunci urmărim să punem totul la punct, să pregătim festivalul în cel mai mic amănunt și să avem satisfacția a încă unei ediții reușite“.

 

 

 

Lasă un răspuns