Încă un primar (PSD) din Neamț, condamnat penal! Prefectul trebuie să-l demită pe Ciobanu de la Români!


Încă un primar din județul Neamț – Manole Ciobanu de la Români – a fost condamnat penal azi, definitiv, de Justiție. Ciobanu a primit câte un an de închisoare pentru fiecare din cele 2 (două!) fapte de violarea corespondenței care, prin contopire, au dus la 1 an și 4 luni de închisoare. A primit și pedeapsa accesorie de interdicție de a mai ocupa vreo funcție publică (deci inclusiv cea de primar) pentru 2 (doi) ani.
În aceeași sentință (vezi la final), judecătorii de la Curtea de Apel Bacău au mers pe varianta amânării pedepsei cu închisoare cu un termen de supraveghere de doi ani și nu au făcut nicio mențiune (amânare, suspendare) la pedeapsa accesorie de interdicție de a mai ocupa funcția actuală.
Ceea ce înseamnă că imediat ce instanța remite sentința către Primăria Români, secretarul de acolo este obligat să întocmească referatul care trebuie trimis la Prefectură, în bază căruia prefectul Adrian Niță trebuie să mită Ordinul de Prefect privind demiterea din funcția de primar a celui condamnat penal.

Fapte penale din filme cu proști

Minuta instanței nu detaliază în ce a constat „violarea corespondenței” (2 fapte). Faptele în sine confirmate de Parchet și, definitiv, de Justiție arată până unde merge aroganța unor aleși care confundă comunitatea cu moșia proprie.
Cu ceva timp înainte de alegerile din 2020, AEP a trimis secretarilor de UAT-uri o corespondență specială, cu destinație nominală, tip secret de serviciu, care conținea detaliile de conectare la platforma națională în care secretarii urmau să introducă date (liste permanente etc). Această corespondență nu era și nu este destinată primarilor dintr-un motiv foarte simplu: ei sunt actori politici, potențiali candidați și nu beneficiază de prezumția de neutralitate.
Ei bine, primarul Ciobanu, cu de la sine putere a confiscat și violat corespondența destinată secretarului Gheorghe Andrei. Ciobanu nu a avut nicio reținere să facă același lucru și cu corespondența de la AEP destinată Dianei Elena Botezatu (funcționara care se ocupa de Evidența Persoanei).
Evident că cei de la AEP au constatat că secretarul dela Români nu se conectase la platformă cu userul și parola remise prin corespondența specială, l-au sunat, respectivul nu știa nimic și de aici a început ancheta.

De ce o fi ținut un primar (aflat la al 5-lea mandat) să fie el jupânul absolut în organizarea alegerilor la care candida? – e o întrebare legitimă pe care și-o poate adresa fiecare.
Manole Ciobanu este membru PSD, ca și prefectul Adrian Niță care trebuie să-l demită urgent.

Vom reveni.

Mai jos, sentința:

D.V.