Încă un eveniment SECRET la Prefectura Neamţ! Toată presa locală SFIDATĂ!

Update 1: Dezbaterea respectivă a început cu un fel de preludiu reprezentat de o şedinţă rapidă a Colegiului Prefectural. Încă unul – în mandatul Soroceanu – fără presă!
Update 2: La această oră are loc un eveniment similar la Iaşi, fix cu reprezentanţii celor 2 Ministere. Presa locală din Iaşi a fost invitată de Prefectura Iaşi.

Un eveniment organizat de 2 Ministere şi găzduit de Prefectura Neamţ s-a desfăşurat, în această dimineaţă, cu uşile închise. Reprezentanţii Ministerelor spun că prin modulul aplicat Prefectura trebuie să se ocupe de asigurarea sălii şi de invitarea presei locale, Prefectura nu a comunicat nimic.

Iar subiectul dezbaterii de azi e unul extrem de actual şi de dramatic, vizând informarea celor care pleacă în străinătate despre vulnerabilităţi, prevenţie anti-trafic de persoane etc.

Cele două Ministere implicate au fost cele ale Tineretului şi al Românilor de Pretutindeni care au şi avut reprezentanţi care au stat la prezidiu alături de şefi ai unor instituţii din Neamţ (Educaţie, ITM, AJOFM, CJ etc) dar cea mai bună dovadă că Prefectura Neamţ a fost gazdă e faptul că lucrările au fost deschise de Daniela Soroceanu, prefectul de Neamţ.

<<Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!”>> – acesta este numele acţiunii de azi, în sală au fost prezenţi reprezentanţi ai Primăriilor, ai Şcolilor, ai altor instituţii.

Deşi „Campania își propune informarea cetățenilor români asupra riscurilor la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara granițelor României”, Prefectura Neamţ nu a găsit de cuviinţă să invite presa pentru a asigura o mai mare răspândire a informaţiilor de interes public puse pe tapet.

Iar scopurile evenimentului sunt mai mult decât notabile:

·       informarea eficientă a cetățenilor români cu privire la drepturile şi responsabilitățile pe care le au în țările în care intenționează să muncească, să studieze şi/sau să locuiască, inclusiv la drepturile sociale (beneficii sociale şi servicii sociale) specifice fiecărui stat în parte;
·       informare cu privire la accesul românilor din străinătate pe piaţa muncii, o mai bună cunoaştere a cadrului legislativ specific din statul-gazdă, a condiţiilor de siguranţă la locul de muncă, a garanţiilor, condiţiilor contractuale, precum şi a drepturilor şi obligaţiilor care decurg din acestea cu privire la locul de muncă;
·       informarea cetăţenilor români cu privire la serviciile de asistenţăconsulară şi la canalele de informare;
·       conştientizarea pericolului la care se expun persoanele singure, femeile şi copiii, şi a pericolului de a deveni victime ale reţelelor transnaţionale de trafic de persoane;
·       modul corect de accesare a locurilor de muncă;
·       creşterea gradului de conştientizare a cetăţenilor români care doresc să plece în străinătate cu privire la importanţa menţinerii comunicării constante şi frecvente cu membrii familiei rămaşi în ţară.

Cum Prefectura Neamţ nu doar că nu a invitat publicaţia Vestea (aşa cum face de când la conducerea instituţiei a venit Daniela Soroceanu) şi a sfidat toată presa locală din Neamţ şi cum Soroceanu nu a dat până acum nicio explicaţie pentru acest comportament (nici măcar pe facebook unde este activă pe contul de „persoană publică” cu nişte clipuri realizate la un nivel de „tâmpiţel” ca montaj), fiecare poate crede ce vrea despre motivele reale din spatele acestei situaţii. Să fi intabulat cineva Prefectura pe persoană fizică? Să se fi gândit Soroceanu că nu va fi ea, azi, „eroina principală” din acest episod? S[ fi anticipat cineva că vreun oficial de la Bucureşti va trage judeţul Neamţ de urechi pentru că autorităţile de aici tratează astfel de probleme la modul strict formal ba, poate, nici nu sunt realizaţi nişte paşi impuşi de la centru sau de legislaţie?

Sunt doar nişte ipoteze. Vom reveni.

Daniel VINCA – sursa captură foto: facebook

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns