Încă o scumpire la tarifele parcărilor cu plată din Piatra Neamț! A 2-a majorare în 3 luni

Șefii Primăriei Piatra Neamț intenționează o nouă creștere a prețurilor la părcările cu plată din Piatra Neamț. Pe ordinea de zi a ședinței din 26 mai există un proiect în acest sens (nr. 19) care, dacă va fi votat de consilierii locali (și probabil că majoritatea actuală din CL va merge brici) propunere majorarea pentru locurile din zonele A și B (adică marea majoritate dintre cele existente) și din Ștrand.

Conform anexei, prețul/oră pentru aceste locuri de parcări vor ajunge de la 2,50 lei (votat în februarie) la 3 lei.

Context: prin HCL-ul votat în februarie, prețurile au crescut astfel
– de la 1 leu/ora la 2 lei/ora (zona C și Piața Centrală) – majorare de 100%
– de la 1,50 lei/ora la 2,50 lei/ora (zonele A și B și Ștrand) – majorare de 66%.

Prin noul tarif propus a fi votat poimâine de către consilieri, practic va fi o creștere de încă 33% (raportat la prețul de dinainte de februarie), ceea ce face ca astfel și parcările din zonele A, B și Ștrand să aibă prețuri crescute cu 100% (față de anterior februarie).

Pentru cei interesați să vadă întreaga documentație care stă în spatele acestui proiect care, în doar 3 luni, închide cercul unor scumpiri de 100%, vedeți mai jos:

Așa cum Vestea a mai punctat într-un articol recent (cititi și Parcarea cu ora la Piatra Neamț, mai scumpă decât cazarea la pensiune!), pe vremea când aceste parcări erau operate de firme nu de Primărie, au fost mai multe propuneri de majorare de tarife (și în fostul mandat și în actualul) dar decindeții politici s-au opus invocând că „nu putem aproba jefuirea cetățenilor”.

Deși în ultimul timp au crescut unele prețuri, nu se poate invoca faptul că toate componentele care fac prețul unei parcări cu plată (salariați, vopsea, aparate, combustibili) s-au scumpit cu 100 la sută.
Iar invocarea faptului că trebuie achiziționate noi parcometre nu poate justifica astfel de majorări. Mai ales în condițiile în care – de exemplu – Primăria a încasat redevențe de 40 la sută din taxele încasate anul trecut pe parcări (cu plată sau de reședință) de la cele două firme care au operat acele parcări.
Cu siguranță, din banii de pe acele redevențe puteau fi cumpărate aparatele necesare.

Iar dacă într-adevăr calculele economice corecte ar fi dus în februarie la ideea că trebuie o dublare totală a tuturor prețurilor de la parcările private, de ce nu au făcut atunci acest pas și au mers pe ideea „în doi timpi”? Or fi încercat să protejeze (33 la sută) populația și… atât s-a putut?

Până una alta, din toate vorbele frumoase spuse despre „reforma parcărilor”, cetățeanul percepe o singură realitate concrentă și frontală: creșterea prețurilor, a banilor care i se iau din buzunar. Cu 100%!

Vom reveni.

Daniel VINCA

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.