În strai popular și în limba română, un romașcan a rostit „Rugăciunea Creștinilor” la Vatican, de Florii, lângă Papă!

Moment emoţionant la Vatican în duminica Floriilor. În timpul slujbei, avându-l la doar câțiva metri de el pe Papa Francisc, românul Marian Dancă din Roman a  rostit, în limba maternă, “Rugăciunea universală” sau “Rugăciunea credincioşilor”. Romașcanul a fost îmbrăcat în strai popular, cu cămașă populară, vestă, chimir…

Marian Dancă lucrează la Roma de peste 20 de ani și, după cum scrie și pe profilul său de facebook, este din Roman, județul Neamț. Rugăciunea rostită de el a răsunat în fata miilor de catolici adunaţi la Vatican.
Sfântul Scaun de la Vatican a vrut să marcheze astfel apropiată vizită a Papei Francisc în România la sfârşitul lunii mai. Şi în ţară, catolicii au sărbătorit Floriile printr-o procesiune la care au participat, cu bucurie, mii de oameni.

Deși e de peste 20 de ani la muncă în Italia, romașcanul Marian Dacă nu și-a uitat niciodată nici locurile natale, nici graiul și nici obiceiurile strămoșești. Mai mult, în timpul liber,. acesta face parte dintr-un ansamblu folcloric românesc organizat de românii din Italia care nu ratează nicio ocazie să le arate și românilor sdin Italia dar și italienilor ce frumoase tradiții sunt în România.

D.V.

 

Lasă un răspuns