IN MEMORIAM, Corneliu-Dan Borcia. Scrisoarea de la Andrei Șerban

<Astăzi, 30 martie, Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț omagiază memoria unei personalități artistice importante pentru ținutul Neamț – actorul Corneliu-Dan Borcia, cel care, a fost, în anii ‘90 ai veacului trecut, profesorul clasei de actorie din cadrul Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț> – acesta este începutul unui articol IN MEMORIAM publicat pe siteul instituției de cultură.

Un fragment important din articol prezintă scrisoarea pe care Corneliu-Dan Borcia a primit-o de la regizorul Andrei Șerban (aflat în America), la câteva luni după ce primul fusese numit (în septembrie 1995) ca directorul al Teatrului Tineretului: <Dragul meu Dan, în primul rând, te felicit pentru vestea bună că ai devenit Directorul Teatrului – nu e deloc prea târziu – abia acum e momentul! M-a emoţionat de asemenea invitaţia de a participa la Festivalul pe care l-am iniţiat împreună – evident timpul este prea scurt ca să pot să fiu fizic prezent printre voi – dar sper că acel chibrit pe care l-am aprins în ‘68 să inspire şi acum aceeaşi dorinţă de a comunica aceeaşi inspiraţie şi credinţă în teatru. Deşi absent, voi fi prezent prin spirit şi vă îmbrăţişez cu toată dragostea şi speranţa în căutarea unui nou drum. Şi poate într-o zi, voi fi prezent chiar fizic printre voi.
Curaj şi baftă,
Andrei Şerban – Mai 1996, Columbia University in the City of New York>.

Articolul de la centrul pentru Cultură face o referire și la omul Borcia văzut prin ochii familiei: <Fiica sa, jurnalista Catrinel Cojocaru, la rândul său astăzi un om împlinit, face referire la Corneliu-Dan Borcia bunicul, așa cum foarte puțini l-au cunoscut: “…într un colț de Rai, cu siguranță că acum veghează asupra celor dragi – și nu au fost deloc puțini: actori, regizori, jurnaliști , colegi din multe teatre, prieteni, oameni pe care i-a iubit din tot sufletul! Dar mai ales asupra celor două nepoate care, de când au venit în Lumea asta, au ocupat o mare parte din inima lui! Și, fără îndoială, pentru ele rămâne îngerul lor păzitor! Lumina veșnică!“>.

Cititi articolul integral publicat de Centrul pentru Cultură.

V.N.

Lasă un răspuns