În ciuda Prefecturii și a PSD! Viceprimarii Lehăduș și Irimia își reintră în pâine!

„În urma transmiterii Primăriei Piatra-Neamț a sentinței civile cu nr. 457 din  03.06.2021, având ca obiect respingerea acțiunii de anulare  a hotărârilor de consiliu privind alegerea viceprimarilor rămasă definitivă în data de 09.08.2021, începând cu data de 12 august, domnii consilieri locali Marius Irimia și Alin Lehăduș reintră în exercitarea atribuțiilor aferente mandatelor de viceprimari” – anunță un comunicat remis astăzi de Primăria Piatra Neamț către presa nemțeană.

Un moment previzibil și așteptat care pune capăt unei perioade de aproape jumătate de an în care Primăria a rămas fără cei 2 viceprimari, grație unor jocuri politice ale celor din PSD (dreptul lor) în care s-a angrenat și Prefectura Neamț (dubios!).

În condițiile în care Lehăduș și Irimia nu puteau fi suspendați decât EXCLUSIV în cazul unei acțiuni introduse în Contencios de către Prefectură (acțiunea similară introdusă de PSD Neamț s-a judecat cu cele două mandate de viceprimari active), este foarte interesant baletul pe care cei de la PSD-USR-Pro România îl fac acum, arătând cu degetul doar spre PSD și omițând intenționat Prefectura.

În primul rând, în comunicatul citat la începutul articolului, se vorbește despre o acțiune în instanță fără a se menționa cine a introdus-o.

Tot azi, pe facebook, este un mesaj pe Pagina Primăriei cu o declarație soft a Primarului:

<Echipă completă la conducerea Primăriei Piatra-Neamț

În această dimineață s-a transmis Primăriei Piatra-Neamț sentința civilă cu nr. 457 din 03.06.2021, având ca obiect respingerea acțiunii de anulare a hotărârilor de consiliu privind alegerea viceprimarilor rămasă definitivă în data de 09.08.2021.

Așadar, începând cu data de 12 august, domnii consilieri locali Marius Irimia și Alin Lehăduș reintră în exercitarea atribuțiilor aferente mandatelor de viceprimari.

Primarul Andrei Carabelea: „Este o decizie definitivă a instanței, care a constatat că alegerea acestora s-a făcut cu respectarea tuturor prevederilor legale. Sper că de acum e clar pentru toată lumea că la primărie facem administrație și nu politică. Dărâmăm ziduri și construim punți. Pentru pietreni, nu împotriva lor. Reiau afirmatia de la începutul mandatului, echipa de la conducerea primariei are un singur obiectiv: un viitor mai bun pentru orașul nostru.”>.

Carabelea nu zice în acest mesaj de mai sus (în care iar e omisă informația că acțiunea în instanță a fost introdusă de Prefectură) nici PSD, dar nici Prefectură iar refrenul frumos „facem administrație și nu politică” (parcă l-am auzit și la Arsene, în CJ, când taie cuvântul celor din Opoziție) bate cu mantă tot spre adversarii politici.

Dar același primar Carabelea a avut aseară, pe pagina lui de facebook, un mesaj mai tranșant:

<După luni bune, Alin Lehăduș și Marius Irimia își reiau atribuțiile de viceprimari. Este o decizie definitivă a instanței, care a constatat că alegerea acestora s-a făcut cu respectarea tuturor prevederilor legale. Asta contrar celor susținute de PSD și colegii lor de opoziție, care au avut grijă să tragă frâna de mână pentru a bloca primarul, executivul primăriei și, implicit, buna funcționare a orașului. Chiar dacă ei au ales să acționeze împotriva pietrenilor, planul lor nu a funcționat.
Deși comunicarea se tot amână de la o zi la alta, practic, decizia instanței arată cât se poate de clar că unii sunt aici doar ca să distrugă, nu ca să construiască. Și că, până la urmă, nu este un concurs despre „cine țipă mai tare”, ci un maraton cu un singur obiectiv: un viitor mai bun pentru orașul nostru.
Iar cei care aleg totuși să țipe, să țipe dacă atât știu și pot. Eu îi aștept să înțeleagă, la un moment dat, că oamenii nu se mai duc după primul impuls și că îi vor taxa acolo unde îi doare cel mai tare: la voturi. (…)>.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu mecanismul juridic și nici nu știu detaliile politice din Neamț care ar putea sta în spatele faptului că mesajele Primarului și Primăriei ocolesc cu mare grijă cuvântul „Prefectură” se impun câteva precizări:

1.PSD a atacat direct în instanța de Contencios HCL-urile prin care au fost aleși cei doi viceprimari. PSD a pierdut și, conform legii, dacă o persoană fizică sau orice entitate atacă în Contencios un act administrativ (cu o singură excepție), actul administrativ rămâne valabil pe perioada judecății. Deci acțiunile directe în justiție ale PSD nu au dus la suspendarea viceprimarilor.
2.PSD a contestat și la Prefectură acele 2 HCL-uri. Prefectura și-a asumat obiecțiunile PSD și a cerut CL Piatra Neamț și Primăriei anularea celor 2 acte administrative.
3.CL Piatra Neamț nu a dat curs solicitării Prefecturii (opțiune legală) și Prefectura s-a dus în instanța de Contencios. Conform unei legi discutabile (dar valabile), dacă un act administrativ este atacat în Contencios de Prefectură, acel act administrativ este suspendat de drept. Ceea ce s-a și întâmplat și viceprimarii de Piatra Neamț au fost suspendați din funcție, până azi!, ca urmare a acțiunii Prefecturii în instanță.

Sentința civilă (457 din  03.06.2021) invocată în comunicatul Primăriei stabilește RESPINGEREA ACȚIUNILOR INTENTATE DE PREFECTURĂ, nu de PSD, așa cum încearcă primarul Carabelea să inducă ideea.
Da, PSD își are rolul lui în „rostogolirea bolovanului” dar de asta Prefectura are juriști, un depatarment de Legalitatea Actelor, șefi (prefect și subprefecți) pentru ca toți aceștia să proceseze, să analizeze solicitările venite de la un politician interesat și să meargă în instanță DOAR cu acele cauze unde toți aceștia specialiști sau șefi numiți de Guvern consideră că s-a încălcat legea.

La acel moment a și fost un duel interesant al comunicatelor și declarațiilor. Prefectul George Lazăr și subordonații săi spuneau că la Primăria și CL Piatra Neamț s-a încălcat legea, Primarul Andrei Carabelea și cei din Primărie spuneau că HCL-urile au fost votate în deplină legalitate.
Iar acum primarul Carabelea spune doar jumătate de adevăr (minciună prin omisiune) când se referă la suspendarea viceprimarilor. Dacă demersul PSD nu era îmbrățișat și susținut de Prefectură (instituția care reprezintă Guvernul în teritoriu), viceprimarii Lehăduș și Irimia nu erau suspendați.

4.Probabil cel mai important detaliu din spatele aceste comunicări bazată pe jumătăți de adevăr: primarul Carabelea și prefectul Lazăr sunt amândoi membri de frunte ai PNL Neamț. Carabelea e prim-vicepreședinte, Lazăr e președinte. Cum să spună primarul că ponosul orașului (de care tot vorbește) a fost generat, real, de șeful lui județean de partid?
Așa că, la cât de sinceri și corecți sunt politicienii români, nu miră pe nimeni că primarul liberal pozează în Ileana Cosânzeana care a rămas fără cei doi Feți-Frumoși dar omite constant să spună cine a fost Zmeul…

Și, deși sentința Justiției spune că acțiunea Prefecturii a fost una nejustificată (NELEGALĂ, adică), dinspre instituția care reprezintă nu doar Guvernul în teritoriu ci și garanția legalității actelor administrative locale/județene nu a fost transmisă către opinia publică nicio virgulă sau silabă din care oamenii să afle că vinovatul/vinovații plătește/plătesc.
Exact ca pe vremea când în fruntea instituției respective era un prefect PSD care demitea abuziv și nelegal un vicepreședinte de CJ, interferând nepermis cu atribuțiile ANI.

D.VINCA

Lasă un răspuns