IMPORTANT! Ce faci dacă eşti muşcat de un câine, pe domeniul public?

Cu oraşe în care oamenii nu mai sunt în siguranţă din cauza agresivităţii câinilor maidanezi – vezi cazurile recente de la Piatra Neamţ şi Bicaz – este foarte important ca, în ciuda panicii inerente, victimele să ştie ce trebuie să facă în caz că au căzut victime ale unor astfel de cazuri.

Sfaturile Vestea – după consultarea cu doi avocaţi – sunt următoarele:

1.Sunaţi de urgenţă la 112. Rănile prin sfâşiere cu colţii dar şi microbii care au pătruns în organism pot avea urmări dezastruoase. Evident, sunaţi dumneavoastră, cel care sunteţi victimă (mai ales dacă sunteţi singur) sau martorii. Anunţaţi imediat şi o rudă apropiată sau un prieten care poate veni şi să vă fie sprijin.
2.În caz că sunt răni deschise, care sângerează, trebuie intervenit de urgenţă pentru oprirea hemoragiei, până la sosirea Ambulanţei. Principiile unei hemostaze corecte sunt învăţate la orice curs de prim ajutor. În cazul membrelor de aplică garou (sau înlocuitor), în cazul toracelui, abdomenului şi capului, prin presare, pansare etc.
3.Anunţaţi imediat şi presa (pentru VESTEA aveţi secţiunea CONTACT) şi reţineţi (notaţi) datele (nume şi numere de telefon) de la cât mai mulţi dintre martorii oculari. Eventual rugaţi pe unul dintre martori sau pe prietenul care a venit în ajutor să facă acest oficiu.
4.Dacă câinele/câinii care v-a/v-au agresat nu s-au îndepărtat prea tare, rugaţi pe unul dintre martori să facă fotografii. Inclusiv cu botul animalului dacă au rămas urme de sânge.
5.Din clipa în care aţi ajuns la spital şi au trecut momentele critice, familia trebuie să contacteze un avocat.
6.La externarea din spital, solicitaţi medicului care v-a îngrijit concediu medical (evident, dacă e cazul). Şi imediat după externare mergeţi la Medicina Legală şi solicitaţi să vă fie eliberat Certificat Medico-Legal.
7.Imediat ce puteţi, direct sau prin avocat, faceţi plângere la Poliţie pentru agresiunea suferită. Conform legii, de acţiunile unui câne cu stăpân răspunde proprietarul respectiv, de atacurile câinilor maidanezi răspunde administraţia locală. Nu renunţaţi la plângere oricâte sugestii v-ar face poliţistul sau procurorul. Şi consultaţi-vă mereu cu avocatul.
8.În penal sau în civil mergeţi mai departe nu cazul, nu cedaţi. Pentru suferinţele îndurate, pentru efectele medicale care vă vor urmări ani de zile, pentru trauma suferită, aveţi dreptul la daune materiale şi morale.
9.Nu acceptaţi nicio împăcare cu proprietarul câinelui sau cu Primăria. Ulterior aţi putea fi acuzat de şantaj. Cereţi şi obţineţi daune exclusiv prin instanţă.

 

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns