A împlinit 100 de ani: “Am scăpat cu viaţă din război doar printr-o minune!”

simionica_veteran2

Un secol de viaţă: aceasta este decoraţia pe care, imaginar, şi-o poate pune la rever pietreanul Costachi Chitic. Reprezentanţii Primăriei Piatra neamţ dar şi ai Asociaţiei Veteranilor de război nu l-au uitat: au mers luni la amiază acasă la sărbătorit cu flori, şampanie, tort şi daruri de suflet şi i-au cântat “Mulţi Ani Trăiască!”.

Viceprimarul Aurelia Simionică i-a oferit veteranului ajuns la centenar o diplomă de onoare din partea municipalităţii şi o atenţie materială. Generalul Neculai Pruteanu i-a adus şi el o diplomă din partea Ministerului Apărării şi alte două din partea Asociaţiei Veteranilor de Război (una pentrru patriotul erou, alta pentru împlinirea vârstei).

Vizibil emoţionată, Aurelia Simionică a declarat: „Mă uit la aceşti oameni cât sunt de minunaţi şi de frumoşi! Toti urmărim documentare despre al doilea Război Mondial, despre cei care au fost pe front, despre suferinţele lor incredibile, despre ororile greu de suportat. Cei mai conservatori, mai pacifisti, spunem <<Doamne fereşte!>> când vedem asa ceva la televizor, dar asta nu-i de nici un folos. Important e ce au facut aceşti eroi pentru noi. Ei reprezintă istoria reală şi recentă şi ne sunt adevaratele modele. Iar familia Chitic este un exemplu despre cum se dedică eroii pentru binele ţării lor si despre cum se poate trăi frumos”.
simionica_veteranGeneralul în rezervă Neculai Pruteanu a ţinut să precizeze că eroii nu aparţin exclusive vreunei asociatii ori instituţii, ci sunt ai neamului şi românii trebuie să fie mândri ca au  în mijlocul lor astfel de exemple: „Să aibă parte de sănătate multă şi să se bucure de zile frumoase”. Apoi i-a oferit insigna „Crucea comemorativă”, pe care veteranul a purtat-o in piept pe toata durata momentului aniversar.

Vorbind cu greutate, Costachi Andoni le-a spus celor prezenţi: „Multe minuni au făcut ca eu să scap cu viata din razboi şi să rezist atâta vreme. Vă mulţumesc pentru tot”.

Un secol de viaţă: bucurii, necazuri, front, familie, muncă… La mulţi ani, domnule Costachi Chitic!

D. VINCA

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.