Imnul României FĂCUT VARZĂ la Hora Unirii de la Piatra Neamț! A dispărut și versul cu „un nume de Traian”! Bonus: bâlbe în discurs! VIDEO

Primele 2,30 de minute din clipul de mai sus vă arată cum a fost măcelărit Imnul României, în deschiderea manifestării Hora Unirii, de pe 24 ianuarie, eveniment organizat de Primăria Piatra Neamț. Cele două adolescente care cântă Imnul sunt Teodora Sava (ex X Factor) și Adriana Ciobanu (ex Vocea României).

La prima vedere pare că a fost un aranjament gen „Teodora, strofele 1 și 3, Adriana, strofele 2 și 4” din varianta oficială a Imnului însă nu a ieșit deloc așa.

Teodora interpretează prima strofă (Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte, / În care te-adânciră barbarii de tirani! Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte, / La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!).

Adriana începe strofa a doua care are tot patru versuri (Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume / Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman, Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume / Triumfător în lupte, un nume de Traian!) dar cântă doar primele două versuri. Urmează un moment stânjenitor de pauză și, exact ca la megascandalul din 2011 când Marcel Pavel a ciuntit Imnul la un meci al Naționalei României, sunt sărite cele două versuri în care e și multdiscutata referire politică „un nume de Traian”.

După pauza respectivă, adolescenta continuă să cânte dar nu versurile 3 și patru din strofa doi ci primele două versuri din strofa 3. Apoi intră la microfon Teodora, cu strofa 3 toată, deci repetând primele două versuri care tocmai fuseseră cântate. Iar strofa 4 nu mai este deloc intonată.

Fiind vorba de două adolescente – mai ales că Adriana a apărut în fața publicului în cârjă, ea ducând o luptă cu o afecțiune deloc comodă – este clar că nu trebuie făcut un capăt de țară din ceea ce unii ar numi „bâlba unor fete” iar alții „gafă majoră”. Oricum, din punct de vedere organizatoric, a fost vizibil că momentul respectiv a fost unul improvizat – fără o repetiție anterioară – care trebuie bifat în dreptul organizatorului principal, Primăria Piatra Neamț.

Partenerii Primăriei (Garnizoana Piatra Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare) și-au realiyat onorabil părțile care le-au revenit (prezentare, prezența militarilor, interpretarea Horei Unirii și programul artistic care a urmat).

Tot la categoria gafe/bâlbe pot fi menționate și un pleonasm sau câteva repetiții care au scrijelit urechile auditoriului, emitent fiind primarul Dragoș Chitic:

„Ne aflăm în anul CENTENAR, în anul în care SĂRBĂTORIM UN SECOL…”
„Din acest motiv, Primăria Piatra Neamț a propus pentru acest an o serie de EVENIMENTE IMPORTANTE în oraș, pentru a marca acest EVENIMENT IMPORTANT…”
„Astăzi este unul dintre ele și, cu această ocazie, venim în fața dumneavoastră cu un EVENIMENT prin care vrem să dezvelim un steag tricolor, AMPLASAT pe clădirea Primăriei pe care îl vom lăsa AMPLASAT pe parcursul întregului an”.

D.V. / sursa video: TURN TV

 

Comentarii Facebook

One thought on “Imnul României FĂCUT VARZĂ la Hora Unirii de la Piatra Neamț! A dispărut și versul cu „un nume de Traian”! Bonus: bâlbe în discurs! VIDEO

  1. A fost o behaiala sinistra…Nu numai ca s-au gresit versurile, dar Imnul National a fost interpretat intr-un ritm amestecat:manea, „regheton” si muzica populara….

Lasă un răspuns