Imagini unice! Gospodarii din Răucești și Oglinzi, confecționând crucile de gheață pentru Bobotează! Foto-Video

 

Pe 6 ianuarie e sărbătoarea Bobotezei și creștinii ortodocși vor primi la finele slujbei religioase Agheasma Mare. Tradiția este ca o parte a slujbei să aibă loc în curtea Bisericilor, lângă cruci de gheață special pregătite și astăyi vă prezentăm operațiunea de pregătire a crucilor respective. Personajele din fotografii și materialul video sunt gospodari din satele Răucești și Oglinzi din comuna nemțeană Răucești care timp de două zile, cu primarul Dumitru Bălăjel în frunte, au pregătit crucile de gheață pentru 5 biserici din comunitatea lor.

Ziua 1 – extragerea și aducerea plăcilor de gheață

Munca a început de pe data de 3 ianuarie. Prima zi a fost dedicată procurării plăcilor de gheață din care sunt făcute și crucile dar și soclurile acestora. La acțiune, primarul Bălăjel i-a avut alături pe bărbații din două cete tradiționale din comună care abia ce aruncaseră de pe ei cojoacele și măștile tradițiilor sărbătorilor de iarnă: Cerbul de la Oglinzi și Capra Bătrână de la Răucești. Înarmați cu topoare, drujbe, cuțite, macete și rașpile, sătenii erau pregătiți de acțiune numai că în yona Neamțului, ca peste tot în țară, nu prea era gheață groasă pe ape, așa, numai bună de folosit. Au găsit soluția tot la un lăcaș al Domnului, la Mănăstirea Sihăstria unde este un iaz amplasat mai sub pădure, cu luciul de apă poyiționat mai puțin în bătaia soarelui. Primarul a obținut acceptul de la Stăreție și timp de câteva ore, sătenii au tot decapat plăci de gheață și le-au încărcat în camioneta lor. Gândiți-vă că pentru un singur ansamblu „cruce plus soclu”, dacă montajul este complet, trebuie vreo 5-6 plăci de gheață (una pentru cruce, restul pentru soclu).

În filmul de mai sus aveți imagini de la ziua 1, mai jos, câteva poze:

Zeci de plăci au fost așezate pe platforma camionetei și transportate în sat unde au rămas peste noapte. Gheața fiind mai subțire și mai firavă ca în alți, a fost nevoie de o adevărată măiestrie pentru ca plăcile să rămână intacte, să nu fie rupte la încărcarea în mijlocul de transport. 

Nu au lipsit nici episoadele hazlii. Unul din bărbați s-a udat consistent la picioare drept pentru care, ca să nu înghețe de frig, până i s-au mai uscat cât de cât încălțările într-o mașină, a improvizat o nouă pereche de ciorapi din… mânecile rupte de la cămașa de corp…

Ziua 2 – Artă și meșteșug, realizarea crucilor

Sâmbătă dimineața – după ce vineri seara au cinstit cu primarul o cană de vin fiert iar noaptea și-au odihnit oasele după frigul și munca de peste zi – cetele de Capră și Țap s-au întâlnit în curtea unei biserici de la Oglinzi. În timp ce unii pregăteau postamentul, alții lucrau crucea. Și nu orice cruce. În muchii drepte ar fi fost mai simplu dar au mers pe un tipar cu capetele cu 3 elemente, floral, semicercuri.

Ca o adevărată gazdă, preotul Neculai Gheorghiu a stat cu ei în curtea Bisericii, i-a mai povățuit cu una alta, a fost loc și de câte o snoavă cu tâlc, mai ales că primarul Bălăjel a dat fuga-fuguța să schimbe tiparul de la cruce, să aducă unul și frumos și pe dimensiunea plăcilor. Drujbele, topoarele, rașpilele nu au stat deloc și același primar a mănuit o macetă cu care a avut de treabă ba la tăierea locașului pentru cruce, ba la finisare. Iar la final, ca să se știe că e cruce creștină în sat de români, crucea a fost împodobită nu doar cu sursă de lumină în soclu ci și cu nelipsita panglică tricolor.

Iar la final, preotul a blagoslovit și crucea dar și râvna bărbaților care s-au învrednicit ca, două zile la rând, să-și aducă obolul pentru ca slujba de Bobotează să fie și mai frumoasă.

Și a urmat a doua Biserică, de astă dată un lăcaș din satul Răucești… Și apoi a treia…

Și, chiar aproape să se îngâne ziua cu noaptea, au fost făcute și crucile cu numerele 4 și 5…

„Mulțumim lui Dumnezeu că și în acest an am urmat și păstrat tradiția realizării de cruci de gheață pentru Bisericile din comună. Le mulțumesc băieților din cetele Cerbul de la Oglinzi și Capra Bătrână de la Răucești care, ca de obicei, s-au oferit să dea o mână de ajutor pentru ca și această tradiție să meargă mai departe dar și preoților din comună care au binecuvântat, cu har creștin, efortul acestor gospodari și enoriași destoinici. Am participat și eu la această perațiune, ca și anul trecut, ca și în anii precedenți pentru că, înainte de a fi primar sunt fiu al acestor locuri și educația și tradiția satului românesc sunt, zic eu, foarte importante. Și eu, mai în tinerețe, eram membru al acestor cete tradiționale, numai eu știu cum stăteam, ca și ceilalți colegi din ceată, și mă gândeam cum să fac să fie costumul mai frumos iar ceata noastră cea mai cea… O comună cu peste 8000 de suflete cum este a noastră respiră românește și creștinește în astfel de momente dar, de fapt, pe parcursul întregului an.
Iar practic, după Bobotează și sfântul Ioan dar și după ce sătenii din Răucești și Oglinzi care sunt creștini pe rit vechi sărbătoresc și ei aceste sărbători de iarnă vom ieși din sezonul acesta și ne vom întoarce, cu forțe proaspete, la treburile administrative, la proiectele și lucrările aflate în lucru în comunitatea noastră. Doamne Ajută!”, a declarat primarul Dumitru Bălăjel

Daniel Vinca

foto: Alex Todirică și Vestea
imagini video: George Vinca și Alex Todirică
montaj: George Vinca

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns