Imagini de coșmar! Pacienți ținuți ca vitele, sub cerul liber, ore întregi, în curtea Spitalului Județean!

Să fii pacient suspect de Covid, poate și la vârsta a 3-a, poate și cu alte afecțiuni cronice, să ajungi la Spitalul Județean Neamț și în loc să fii rapid consultat, analizat, testat, internat și tratat… să aștepți cu orele, în curtea Spitalului, sub cerul liber! Nu, nu e un scenariu de film horror ci e oroarea reală pe care au trăit-o azi cei care au ajuns la Spitalul Județean Neamț (suport Covid).

Imaginile care însoțesc acest articol ne-au fost remise de un cititor Vestea care a relatat că e vorba de oameni ținuți așa, „ca vitele”, câte 3 sau chiar 4 ore. De fapt, pentru cine are un ochi exersat, durata este evidentă pentru că e vorba de fotografii făcute ziua dar și seara și chiar noaptea…

Norocul pacienților din aceste imagini (și din altele, pe care le mai avem) este că azi (luni, 05.10.2020), nu a plouat și afară a fost o temperatură de vreo 15 grade (ziua) spre 8-10 grade (seara). Chiar și așa, faptul că aceștia nu au încăput atâtea ore nici în spital, nici în cortul de triaj epidemiologic, nici în containerele de la triaj (explicăm mai jos de ce) și au fost ținuți sub cerul liber (nici măcar sub o copertină sau sub un cort-foișor) și că au primit primele consulatații așa, în curte, spune destule despre gradul de umanitate oferit de organizarea din Spitalul Județean.

„Nu sunt locuri și pentru asta trebuie să stăm afară pe un scaun . Parcă suntem niște câini în fața cuștii . Personalul a fost drăguț , a explicat ca nu este vina lor. Procedura …”, ne-a transmis, în primă fază cititorul Vestea care se afla și el în aceeași situație.

Și a urmat detalierea: „Spitalul județean Neamt , ora 20:30 . Sunt suspect Covid , am fost adus cu salvarea. Stau afara de la 17:30 împreună cu bătrâni . Bătrâni care stau pe scaun afara sub cerul liber! Stau afara de 3-4 ore si nu i-a intrebat nimeni daca le este foame sau sete! Este inadmisibil! Este noapte, stăm afara! Afara sub cerul liber ! Afara se și consulta pacienții . Iți pui poalele-n cap de față cu restul și ești consultat. Afara. Nu un cort , nimic. Am început să facem gălăgie ca sa pună bătrânii la adăpost. Vine noaptea . Să stai pe un scaun sub cerul liber, nici ca mi-am imaginat . Este rușinos si strigător la cer. Sa ții bătrânii bolnavi afara, ca pe niște câini”.

„Dacă ploua, unde stăteam?! Bătrânii ăștia care stau pe scaune de 4-5 ore sub cerul liber. Trebuia un cort repartizat special pentru suspecți unde să ai un pat . Poate cu deschideri largi ca să circule aer, dar măcar acoperis să aibă . Nu am crezut in veci ca am trăiesc astfel de momente. Înteleg că este spitalul plin, dar nu ții pacienții sub cerul liber . Nu e război …”, a mai spus același pacient.

După ce pacienții mai cu vlagă au protestat (și au făcut și fotografii), ca prin minune a fost dezinfectat cortul de Triaj și undeva după ora 21.30, pacienții din curte au fost mutați în cort. Până atunci, în acel cort era un pacient asimptomatic care aștepta dinainte de prânz (!!!) să-l ducă o salvare acasă. Tot ca prin minune au devenit  disponibile și 3 containere (din cele 5) care au fost rapid și ele dezinfectate.

Nu am încercat, deocamdată, să luăm un punct de vedere de la conducerea Spitalului. Nici nu știm dacă ar avea rost din moment ce, de când a fost numit în funcție ultimul manager (dr. Silviu Verzea), comunicarea acestei instutții cu presa este zero. Așteptăm un punct de vedere pe adresa de mail a redacției sau, în buna tradiție comtemporană a CJ Neamț și a instuțiilor subordonate, eventual, într-un site arodant PSD Neamț unde, când e vorba de răspundere instituțională sau a unor decidenți, „cetățeanul e de vină”.

Tehnic, medical și juridic, responsabili sau chiar vinovați pentru această situație de cruntă umilire a pacienților sunt și următorii (că poate or mai fi și alții):
1.managerul Spitalului (care acum câteva săptămâni era filmat, pentru un clip electoral, în curtea Spitalului, și spunea despre condițiile deosebite de care beneficiază pacienții) care răspunde de tot ce înseamnă management și organizare (direct și prin Comitetul Director din care face parte).
2.directorul medical care este principala persoană care supraveghează condițiile asigurate pacienților (singur, conform fișei postului, dar și ca membru al aceluiași Comitet Director)
3.directorul de îngrijiri – idem ca la directorul medical
4.Comitetul Director în integrum
5.Consiliul Județean căruia i se subordonează unitatea sanitară (și care are 3 membri numiți în CA-ul Spitalului, 2 de către plen și 1 de către Președinte CJ)
6.DSP și Ministerul Sănătății care conform Legii Sănătății coordonează activitatea medicală.

*) Precizare tehnică, ca să nu fie vorbe, apropos de politizarea unui subiect: Consiliul Județean este și va fi condus de PSD-ul Ionel Arsene, DSP și Ministerul Sănătății sunt conduse de către liberalii Radu Firăstrău și Nelu Tătaru.

Într-un spital normal, într-un județ normal, întro țară normal, la 10 minute după publicarea acestui text ar fi stare de alarmă, ședințe de urgență, cei responsabili ar plăti și s-ar lua măsuri (cel mai important) ca astfel de situații să nu se mai repete. Și la paturile celor care azi au fost ținuți afară, în curte, sub cerul liber, „ca niște câini”, s-ar duce directori și demnitari care să le ceară scuze.

Fiți pe pace, acum nu se va întâmpla așa ceva. Cel mult niște politicieni îi vor înjura pe alții…
Iar în acest timp, din bugetul județului Neamț, 3,2 milioane de euro (160 de miliarde de lei vechi) au fost alocați unui proiect aventuros și controversat, precum Spitalul Modular de la Lețcani, care încă nu îndeplinește condițiile de autorizare (deși trebuia să funcționeze de pe 19 mai): nu este cuplat la o canalizare autorizată (apele uzate sunt considerate deșeu medical), instalația de oxigen asigură o presiune cu mult sub standard (0,6 atmosfere în loc de 5 atmosfere), plus multe-multe alte probleme.
Oare ce s-ar fi putut face cu această sumă uriașă chiar la la Spitalul Județean Neamț unde acum pacienții sunt tratați precum animalele?

Daniel VINCA

2 thoughts on “Imagini de coșmar! Pacienți ținuți ca vitele, sub cerul liber, ore întregi, în curtea Spitalului Județean!

  1. De acord , domnule Vinca, toti cei mentionati sunt vinovati!Spitalul Judetean nici nu ar fi trebuit sa fie spital Covid, dar mai marii politici din Targu Neamt si Roman au decis altfel!

  2. De acum Arsene nici de-a dracu nu se va mai ocupa de spital. Nu ca ar fi facut ceva pana acuma,sa fim seriosi….Cand esti ales cu voturile doar a 16%,te cam apuca dracii si vrei sa te razbuni,nu e asa,bravule sef Sosetica? Sa moara prostii care nu te-au votat….

Comments are closed.