Ilegalitate și abuz cât casa! Secretarul de la Piatra Neamț propune… președinte de ședință! VIDEO

Ilegalitate halucinantă, abuz uriaș într-o ședință ordinară a Consiliului Local Piatra Neamț în care secretarul (interimar) al Municipiului A PROPUS EL un președinte de ședință care să-l înlocuiască pe președintele de ședință de drept care nu putea participa fizic la întrunirea respectivă.
Acest moment care reprezintă cel mai crunt ABUZ din istoria administrativă postdecembristă a județului Neamț este probat IREFUTABIL de filmarea respectivei ședințe.

„Supun aprobării dumneavoastră înlocuirea președintelui de ședință în exercițiu, domnul Obreja, cu domnul Constantin Teodorescu, pentru ședința ordinară din data de astăzi 30 septembrie 2021”, spune în ședință (vezi VIDEO de mai jos, la minutul 5,38) secretarul Dragoș Ștefan.
Oricine urmărește minutele care au precedat momentul respectiv (în care a fost făcută prezența și a fost votat procesul-verbal al ședinței anterioare) sesizează că, până atunci, nimeni altcineva nu a făcut nicio propunere, deci secretarul nu a preluat propunerea de la vreun consilier care s-o fi exprimat în ședință ci, efectiv, formularea lui arată că este propunerea lui.

Însăși începutul ședinței, cu secretarul și consilierul Teodorescu în capul mesei de ședință (ceilalți consilieri fiind prezenți online, prin intermediul unei aplicații) arată că totul fusese stabilit dinainte, cu concursul secretarului, care a acționat nu ca un funcționar apolitic ci ca un veritabil activist PNL.

Codul Administrativ nu doar că separă activitatea strict juridico-administrativă a funcționarilor din aparatul de lucru al Primarului și a secretarului de contrele și abordările politice inerente ale consilierilor ci precizează extrem de clar cum este ales un nou președinte de ședință în cazul în care președintele de drept este absent sau nu-și poate exercita atribuțiile:

<(3) În cazul în care președintele de ședință lipsește, la propunerea consilierilor locali, din rândul acestora este ales un alt președinte de ședință, prin hotărâre adoptată cu majoritate simplă, care conduce ședința respectivă. Acesta exercită pentru această ședință atribuțiile prevăzute de prezentul cod pentru președintele de ședință> (articolul 123 din Codul Administrativ).

Pentru rigoare (nu a secretarului – ne-am lămurit iar! – ci a altora care ar trebui să ia urgent măsuri), mai jos, respectivul paragraf luat din Legea postată pe siteul Guvernului:

Deși GAFA și ABUZUL și ILEGALITATEA secretarului erau uriașe, nimeni nu a intervenit în ședința respectivă, să corecteze situația. Nici funcționarii prezenți în sală, nici Primarul (prezent online), nici președintele de drept (online), nici ceilalți consilieri, de la Putere (PNL, USR, Pro România) sau de la Opoziție (PSD, PMP, ALDE).
În caz că au sesizat gafa, probabil că cei din tabăra majoritară a preferat să gireze astfel ilegalitatea, pe principiul „Ciocul mic, noi suntem la Putere”.
Și mai ciudată este tăcerea și complicitatea celor din Opoziție. Nu doar că nu au avut și ei o propunere de președinte de ședință, dar prin faptul că nu au reacționat prompt au acceptat ca secretarul să devină, prin încălcarea legii, un fel de Tătuc al CL în interesul vădit al taberei de la Putere (mai ales PNL, pentru că secetarul a propus un consilier liberal).
Și nu doar că nu au reacționat în ședință, dar opozanții au rămas tăcuți pe acest subiect și apoi (poate aveau nevoie să se mai lămurească…), deși în tabăra Opoziției sunt 2 avocați plus alți câțiva cu studii juridice. Și, oricum, e de bun simț ca TOȚI aleșii locali să cunoască prevederile Codului Administrativ.
Nu că ar fi vreo scuză pentru PMP și ALDE dar cu atât mai ciudată este poziția (tăcere totală) în rândul celor de la PSD. Această ședință a avut loc fix în perioada în care la nivel central se discută despre ipoteza unui blat PNL-PSD (PNL să rămână la Guvernare cu un guvern minoritar susținut – la vedere sau subteran – de PSD).
Vorbim despre un PSD (local și județean) altminteri vocal (uneori patetic) pe anumite subiecte dar total tăcut acum, în cazul celui mai flagrant și frontal abuz comis de un secretar de UAT în favoarea PNL. Care o fi, oare, explicația?

Înainte de a privi momentul Video de mai jos, mai anunțăm că publicația Vestea cere ferm celor abilitați să ia măsurile care se impun. Dincolo de abordarea extremă că e vorba de o ședință nelegală atâta timp cât președintele a fost ales în mod vădit nelegal și că ar putea fi pusă sub semnul îndoielii chiar și legalitatea actelor administrative adoptate, un asemenea abuz administrativ nu poate fi trecut la capitolul Diverse. Nu e o gafă de exprimare (lipsește total în ședință ideea de propunere din partea celor îndreptățiți, a consilierilor locali) ci o ILEGALITATE frontală.
Ar trebui să ia măsuri IMEDIAT primarul Andrei Carabelea (care l-a propus pe acest secretar interimar, deși presa a tras semnale de alarmă în legătură cu alte abuzuri și ilegalități mai vechi) și, evident, Prefectura.
Așteptăm! Nu mult!…
VOM REVENI!

Vezi mai jos, VIDEO cu toată respectiva ședință de CL. La minutul 5,38, momentul când secretarului Muncipiului Piatra Neamț îi mai lipsea doar geaca galbenă PNL ca să fie, total, activist politic:

Daniel VINCA

One thought on “Ilegalitate și abuz cât casa! Secretarul de la Piatra Neamț propune… președinte de ședință! VIDEO

  1. În primul rând, Secretarul veghează la respectarea legii în CL! Funcționarii aflați în sală nu aveau dreptul să intervină! Cred că, având în vedere că ședința se desfasura online, s-au înțeles anterior ședinței, telefonic, pentru alegerea Președintelui de ședință, dar ar fi trebuit să facă altcineva propunerea, în niciun caz .

Lasă un răspuns