IKEA pune stăpânire de pădurile din Neamţ! Firma suedezului a cumpărat peste 12.800 de hectare în judeţul nostru şi în Iaşi!

lemn defrisare paduriÎn timp ce sute de oameni de pe Valea Muntelui încă nu au intrat în proprietatea unui amărât de hectar de pădure din motive birocratice, restituirile sau tranzacţiile en-gros au uneori viteze ameţitoare. Iar miza este lemnul care poate fi exploatat de pe suprafeţe întinse, în cantităţi industriale.

După ce pădurile Neamţului au devenit un paradis al exploataţiei pentru austriecii de la Schweighofer Industries, iată că şi suedezii de la IKEA au dat lovitura anunţând ieri că au cumpărat 12.800 de hectare de pădure în judeţele Neamţ şi Iaşi.
În comunicatul fabricantului de mobilă nu este menţionată nici suma şi nici ce suprafeţe sunt pe fiecare judeţ în parte dar dată fiind configuraţia geografică din zonă, specialiştii estimează deja că e foarte posibil ca peste 10.000 de hectare să fie din Neamţ, Iar preţul ar putea fi de zeci de milioane de hectare, prin comparaţii cu tranzacţii similare din anii trecuţi.

Ca şi în cazul austriecilor şi firma fondată în Suedia preferă să exploateze lemn din România unde legislaţia este ciudat de permisă cu aceste firme mari, multinaţionale (în timp ce firmele româneşti, mai mici, de profil, acuză că parcă sunt falimentate intenţionat) care în ţările lor au restricţii consistente.

D.V.

 

Comentarii Facebook

One thought on “IKEA pune stăpânire de pădurile din Neamţ! Firma suedezului a cumpărat peste 12.800 de hectare în judeţul nostru şi în Iaşi!

  1. Nu cumva acesta este rolul tehnocratilor? Sa faciliteze transferul bogatiilor tarii catre multinationalele care fac un profit imens in tara noastra dar pe care il transfera in strainatate.

Lasă un răspuns