Ianuarie, lună grea pentru televiziunile locale din Piatra Neamţ. Tele M, Telemold, 1 TV – în faţa unor decizii majore!

Ianuarie va fi o lună foarte grea pentru televiziunile locale din Piatra Neamţ cu licenţă de la CNA – Telemold, 1 TV sau Tele M (ordinea este aleatorie) intră în cea mai cruntă perioadă a anului din punct de vedere al încasărilor dar şi într-un an nou în care fiecare dintre ele poate fi vizată de decizii importante ale acţionarilor.

În ultimii doi ani, două televiziuni din Piatra Neamţ au devenit istorie: Est TV şi TVM. Şi nu musai pentru că ar fi avut datorii care să le blocheze activitatea (cum se întâmplă prin alte părţi) ci mai ales pentru că acţionarii mai vechi sau mai noi au pus cifrele cap în cap (cheltuieli versus venituri) şi au decis că nu are rost să mai continuie. Fenomenul se poate întâmpla la oricare 3 cele care au supravieţuit. Oricum, supravieţuirea este pe sistem de avarie. Au devenit istorie vremurile în care o televiziune locală avea 4-5 echipe complete de ştiri (reporter plus cameraman), câte 2-3 oameni la emisie şi montaj, redactori şefi, directori de programe (care şi ei făceau ba teren, ba emisiuni) care puteau concepe şi realiza un mixt de producţie divers, complex şi echilibrat (inclusiv emisiuni de dezbateri cu moderatori – la plural! – care să acopere o gamă largă de abordări).

O televiziune locală fără un buletin propriu şi bun de ştiri este o televiziune moartă. Sau în letargie. Şi aici intervine cercul financiar vicios: echipele de ştiri şi producţia aferentă costă bani, bani nu sunt nici pentru personalul actualmente sub-dimensionat etc. Evident că vina cea mai mică o au salariaţii. Ei sunt jurnalişti, adică reporteri sau cameramani sau operatori tehnici (emisie, montaj), nu producători de bani. Patronatul televiziunilor locale (situaţia e valabilă şi la Piatra Neamţ şi la Roman dar şi cam în toată România) este bine ancorat în mediul politic sau are legături (uneori ok, alteori prea apropiate) cu politicienii. Ba unele dintre televiziunile locale au fost cumpărate pe principiul „să avem televiziunea noastră în campanie sau când suntem criticaţi/atacaţi de alţii”.

O televiziune în care politicul (sau patronul prieten cu politicul, dependent de bani din lucrări dirijaţi tot de politicieni) nu poate ajunge însă un jucător important pe piaţa informaţiei locale dacă nu are şi nu respectă un plan clar de management media. Ori, din păcate, şi în cele 3 televiziuni „survivers” şi în cele decedate, în ultimii ani, principala direcţie a fost agheasma pentru „ai noştri”. Pe faţă, total neprofesionist, fără a salva măcar aparenţele. Cazul Est TV e elocvent în acest sens – cineva a zis GATA!, că nu mai avem nevoie de ode. Sau de atacuri la adresa duşmanilor de clasă.

Reţineţi vreunul dintre cei care citiţi acest articol vreo ştire sau vreo anchetă sau vreun reportaj WOW la vreuna din televiziunile locale pietrene, în ultimii 2-3 ani? Nu, pentru că sumarul zilei sau al săptămânii s-a bazat exclusiv pe ceea ce a publicat deja media online sau de print (adică au dat ştiri refăcute, sau copy-paste), pe elogii aduse unor politicieni (eventual pe critici exagerate la adresa celorlalţi, nesusţinute tehnic şi profesional – că monologul în faţa camerei tv nu este emisiune de dezbatere!…) şi pe multe „serbărele”. Zile de comune, spectacole la zile importante, serbări din şcoli etc. Nu-s rele nici aceste „serbărele”, dar dacă te bazezi exclusiv (sau aproape…) pe ele, nu mai eşti televiziune de ştiri.

(În treacăt fie spus, aici a jucat-o bine televiziunea online Turn TV care din start d-a declarat un fel de Discovery de Neamţ, a mers pe „oameni, locuri, fapte”, deci nu i se poate reproşa că nu face ceea ce a zis că nu face. Dar să te dai televiziune – sau orice altceva – de ştiri şi să mergi la, de exemplu, conferinţe de presă şi de acolo să redai otova evenimentul fără să extragi o ştire nu se cheamă presă de ştiri).

Rămâne de văzut ce vor face în 2018 televiziunile (cu licenţă CNA) din Piatra Neamţ. Problemele financiare sunt pe primul loc (nu doar la televiziuni, ca să fim corecţi) şi nu sunt mai puţin importante nici cele de conţinut media. Va fi cu siguranţă un an al deciziilor, poate al unor redefiniri. Nu e exclus ca, în continuare, unele dintre ele să rămână la nivelul de „televiziuni de butonieră”, numai bune ca patronii lor să se laude că le au în discuţiile cu politicienii. Norocul patronilor este că unii politicieni nu ştiu nici câte degete au, aşa că încă mai pot fi impresionaţi.
Sau vor fi ţinute aşa, în semi-comă, în perspectiva alegerilor (hm, peste 2 ani…).

Cum spuneam mai sus nu e vina angajaţilor că aceste televiziuni nu produc bani pe cât ar trebui. Nu a angajaţilor care sunt jurnalişti, cameramani, tehnicieni. Ci a patronilor care au numit directori generali oameni care nu simt nici biznisul, nici măcar tendinţele media ci au o altă calitate: obedienţa. În ce priveşte jurnaliştii, poate singura vină (a unora dintre ei) este că se complac. Pentru că, totuşi, nu poţi să te consideri jurnalist şi să accepţi ca (nu o lună sau două ci..) ani de zile tu să produci doar nişte ştiri cu copy-paste prin scurtarea celor deja publicate de ziare sau site-uri. Nu, nu mai eşti jurnalist ci poate un fel de editor, de „plagiator la patron”!

Înainte ca online-ul să cam radă tot, televiziunile locale îşi puteau juca o carte importantă. Dar asta însemna să fi fost vii, pentru că aveau marele avantaj al posibilităţii de reacţie rapidă, spre deosebire de ziarele tipărite. Aici e iar vina patronilor dar şi a directorilor, directorilor de producţie, redactorilor şefi etc care nu au înţeles că o televiziune de ştiri trebuie să fie vie (vezi modele consacrate de afară sau de la nivel naţional – CNN, BBC, Realitatea TV, Digi etc). Asta ar fi însemnat că aceşti şefuleţi să nu fi acceptat reducerea echipelor de teren (reporterii fac ştiri) şi să fi înţeles ce impact au întreruperile de emisie cu breaking-news, cu imagini difuzate rapid de la locul evenimentului (eveniment nu înseamnă spectacol sau serbărică ci subiect important ca ştire).

Poate nu e târziu nici acum. Depinde dacă patronii vor televiziuni de ştiri sau de butonieră. Lunile moarte (financiar) ianuarie şi februarie vor arăta spre ce se îndreaptă aceste televiziuni de la Piatra Neamţ. Valabil şi pentru Roman…

Daniel VINCA

Nota Bene – Apropos de stiri si de complexitatea domeniului. Pot înţelege şi „nişarea” reporterilor/redactorilor, dar dacă ani de zile ai documentat doar accidente şi incendii (bune şi alea) rezumându-te doar la declaraţii IPJ, UPU, ISU, cred totuşi că vorbim de un jurnalism incomplet… Pentru că e frumoasă teoria cu „să mergem la locul faptei” dar dacă nu vezi decât ce îţi spun reprezentanţii autorităţilor, ce rost mai are să consumi benzina (în afară de imagini de la locul evenimentului)?

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns