Hora mare, în buricul Tîrgului! Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”

 

S-au prins în hora mare, la Tîrgu Neamţ, sâmbătă seara, organizatori, participanţi şi spectatori deopotrivă. Şi nu ne referim la horele de pe scenă sau la celelalte dansuri oferite de ansamblurile participante în recitalurile lor ci la hora clasică românească care a arătat, încă o dată, că folclorul este una din cele mai eficiente punţi între diferitele culturi.

Moldoveni sau olteni, ardeleni de limbă maghiară sau brăileni, ucraineni (chiar şi de limbă română) sau israelieni – cu toţii au dat mâna şi au dansat, la finele spectacolului, când pe scenă era cunoscuta interpretă Laura Lavric.

În rest, a fost încă un spectacol itinerant care a adus în centrul oraşului de sub Cetate peste 1000 de spectatori care nu au dorit să rateze aşa desfătare a sufletului şi cugetului deopotrivă. Ca de obicei, manifestarea a început cu parada portului popular.

Apoi pe scenă, lângă prezentatoare Talida Cozma, au urcat Carmen Năstasă (directorul Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare) şi Octavian Bărbuleţ (consilier la Cabinetul preşedintelui CJ Neamţ). Carmen Năstasă a spus cteva cuvinte în calitate de şef al instituţiei care organizează această a 20-a ediţie a festivalului, în timp ce Bărbuleţ a transmis un mesaj al Preşedintelui CJ Neamţ şi dar şi câteva cuvinte din partea Primăriei Tg Neamţ.

Şi a început apoi spectacolul. Fotografiile de mai jos sunt elocvente:

Duminică, Festivalul a ajuns la Durău iar în această seară, de la 18,30, are loc reprezentaţia găzduită de Bicaz. Miercuri seara, la Piatra Neamţ, are loc recitalul serii de închidere.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns