Homo homini lupus est / Dacă e miercuri, e Radu Nastasă

unnamed

Prin 195 î. Ch. se trezea Plaut să scrie următoarele: “Lupus est homo homini, non homo, quom qualis sit non novit”. Adică autorul, în vremurile respective, observa că “omul este lup pentru om”. Acum stau și mă întreb, sigur Plaut nu era român? Zilele astea văd în jur o grămadă de oameni care se comportă mai rău ca animalele, chiar cu cei din jur. Văd legat de criza asta a refugiaților o nație care și-a amintit deodată că imigranții sunt o pacoste, că musulmanii sunt leneși, că Mohamed a lăsat învățături pentru ținerea femeilor sub papucul bărbatului, etc. Păi bine oameni buni, dar când ai noștri ca brazii, pleacă prin străinătățuri cum ar trebui să fie întâmpinați? Creștinii sunt oare mai harnici decât musulmanii când în Turcia se fac sute de kilometri de autostradă anual și noi nu suntem în stare nici să asfaltăm străduțele pe care le numim pompos drum european? Învățăturile creștine care ne spun să ne iubim aproapele ca pe noi înșine le-am uitat cu toții? Și acești refugiați sunt oameni și nu pleacă de bine de la ei din țară. Tot amestecul altora în teritoriile respective i-a pus în situația de a pleca de acolo. Acum răsar ca ciupercile toate scursurile fătate de scroafa numită politică dâmbăvițeană, ca să profite de situația asta cu refugiații și să își atragă cu discursuri, care mai de care mai psihopate, cât mai mult din populația cu porniri extremist-naționaliste. Bleah…

Dar nu despre asta vroiam să vorbesc. Devin din ce în ce mai conștient de faptul că oamenii se comportă cu semenii lor ca niște animale prădătoare. Pentru majoritatea primează interesul personal imediat și mai toți sunt în stare de încălcarea oricărei legi sau a oricărei reguli de bun-simț pentru a-și satisface nevoile personale, de multe ori meschine. Zilele astea m-am confruntat cu un exemplar lup care s-a trezit că vrea el să-și facă cuib pentru secta lui și pentru asta e în stare să pună în pericol un drum de acces pentru sute de familii și casa familiei mele. Omul, destul de redus, a încălcat orice lege în domeniu după care mi-a explicat cu zâmbetul pe bune că nu e cazul să mă enervez că-mi crește tensiunea și oricum nu rezolv nimic că situația o aranjează el cu primarul din localitatea respectivă ca să fie tot cum vrea el. Mă mir și acum că nu am pus mâna pe o bâtă să rezolv situația scurt, să plângă familia lor în loc să plâng eu și familia mea. M-a oprit educația pe care mi-au dat-o ai mei și gândul că astfel nu fac decât să mă cobor la nivelul lor… Pe când stăteam și îmi plângeam de milă realizând că poți să mori cu dreptatea și legea în mână, mi-am adus aminte că americanii pe care i-am judecat de multe ori, au găsit o soluție pentru situații de genul acesta. Ei s-au gândit cam așa: dacă se comportă ca un lup, atunci să-l tratăm ca pe un lup. Americanii sunt un popor de procesomani si, dacă până acum îi disprețuiam pentru asta, stau și mă gândesc câtă dreptate au. Când ai de-a face cu un lup care nu-ți dă pace, ai două variante: iei o autorizație de vânătoare, îl pândești și îl împuști sau, dacă nu ești vânător, pui câinii pe el. În cazul de față, de ce să nu îi dau eu în penal pe cei care îmi aduc prejudicii încălcând legea? Să se ia domnii de mână și să dea cu subsemnatul în fața procurorului, dacă îi doare-n cot de lege!

Chiar cred că instituțiile gen procuratură și poliție au început să se dezmorțească și să funcționeze din ce în ce mai bine și atunci e ok să le dăm de treabă când cineva ne încalcă drepturile, indiferent de statutul respectivului. În ultima vreme, văd că au cam fost strânși pe la Beciul Domnesc destui din cei care aveau impresia să sunt trimișii lui Dumnezeu pe pâmânt iar noi, restul, nu existăm decât ca să aibă ei pe cine abuza, înșela, fura, etc.

Văzusem un comentariu pe CNN cum că amenzile pentru înșelătoria dezgustătoare a celor de la VW vor fi imense însă procesele pe care deja le intentează americanii care au fost înșelați să cumpere astfel de mașini “mânărite” vor putea să scoată din buzunarele nemților sume mult mai mari. Așa și merită.

Revenind la titlul textului meu de azi, dacă și voi credeți că omul este lup pentru om, vă dau un citat din înțelepciunea populară (fără perdea, dar cenzurat):

“Stă scris în Cartea Vieții

Și pe frunza de cucută

Pe român să-l f_ți din fașă

Dacă vrei să nu te f_tă ! ”

Sfatul meu e să nu lăsați lupul să apuce să vă muște. Va trebui să îngrijiți rana, să faceți injecții și apoi tot rămâneți cu cicatricea. Când își arată colții pentru prima oară, trăzniți-l cât de tare puteți, în numele tatălui și evident, conform legii. A doua oară nu va mai avea curaj să facă pe lupul cu voi nici el și nici cei din jurul lui.

 

Comentarii Facebook

One thought on “Homo homini lupus est / Dacă e miercuri, e Radu Nastasă

  1. Mda…..daca lupu-i Lup, probabil ca va invata imediat sa se fereasca de omul cu paru-n mana ! Si nu-l va ataca ! Daca lupu-i….om…. Aici, deja avem o problema. Lupul biped, e jmecher,descurcaret, ticalos de n-are pereche ! Va schimba haita si tactica… Parul ii va ramane doar neschimbat ! Taaaare-s curios ce-o fo badia primare, onorabilul la nascare ? Ortodox ? Ortohotz ? Daca o fo’ ca noi, majoritatea, ce cauta in secta, pardon cultul cinci costalilor ? O fi fiind asemanare intre steaua in 5 colturi si omul cu 5 coaste ?

Lasă un răspuns